Nieuws

Podcastserie 'Startkracht in het onderwijs' helpt startende leraren landen
Hoe zorg je als starter in het onderwijs voor een vliegende start? Wat helpt je om overeind te blijven tussen alle verwachtingen en uitdagingen? In de nieuwe HAN podcastserie Startkracht in het onderwijs duiken we in de thema’s die ertoe doen. Experts en begeleiders geven je tips en adviezen.

Gratis professionaliseringsaanbod ‘differentieren bij rekenen’
Wil je met jouw schoolteam beter differentiëren in rekenonderwijs? Grijp deze kans en doe mee aan het gratis professionaliseringsaanbod van het Lectoraat Eigentijds Beoordelen en Beslissen, in samenwerking met het NRO.

Positieve visitatie Master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL)
We zijn trots! Onlangs bezocht een visitatiepanel de Master Ontwerpen Van Eigentijds Leren (MOVEL). Het panel is positief over alle standaarden en adviseert de NVAO om MOVEL voor zes jaar te accrediteren.

Hoe ontwikkel je een gedragen visie en ontwerpprincipes voor een flexibel curriculum? Een praktijkvoorbeeld.
Hoe zorg je voor een gedragen visie en bijpassende ontwerpprincipes die de basis voor een flexibel curriculum kunnen vormen? Roel Grol en Elvira Folmer van het associate lectoraat 'De leraar als ontwerper' van de HAN Academie Educatie delen hun kennis en ervaringen in een recent artikel in het Tijdschrift voor Lerarenopleiders.

Ontdekkingsreis met werkvormen voor meer autonomie in het leren
Het kennislab 'Onderwijsmateriaal ontwerpen door docenten' ontwikkelde een eiland-ontdekkingsreis voor leerlingen in het vo en studenten in het mbo of hbo. Op 5 eilanden vinden ze werkvormen die hun leerproces ondersteunen. De subsidie kwam van Sprong Voorwaarts.

Hoe bevorder je kennis uit practoraten in het onderwijs?
In het mbo wordt in practoraten praktijkgericht onderzoek verricht. Het doel? Onderwijsvernieuwing realiseren. Vervolgens moeten docenten deze resultaten in de praktijk brengen. Hoe stimuleer je dat? Een groep practoren en onderzoekers deed er onderzoek naar.

De staat van het onderwijs 2024
Hoe staat het ervoor met het Nederlandse onderwijs? Wat gaat goed en wat kan beter? En hoe kunnen we het onderwijs verbeteren? De Staat van het Onderwijs 2024 werd op 17 april aangeboden aan het OCW. Lector Helma Oolbekkink schoof aan tijdens een podcast en besprak onder andere het belang van docentprofessionalisering.

Studiekeuze: een rationeel proces?
Het kiezen van een studie: ieder jongere staat vroeg of laat voor deze belangrijke opgave. De veronderstelling is vaak dat jongeren deze keuze rationeel en doordacht maken. Maar is dat wel echt zo?
