Over ervaringen VS-ggz in huisartsenpraktijk

Ans Tordoir en Anneke van Vught, van het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening, zijn genomineerd voor de TVZ-publicatieprijs 2020-2021. Hun artikel ‘Ervaringen met de VS-ggz in de huisartsenpraktijk’ is een van de 3 beste publicaties over een relevante innovatie in de patiëntenzorg.

109957 oudere paar bespreekt problemen met relatietherapeut

Eervolle erkenning

De 2-jaarlijkse TvZ-publicatieprijs is een initiatief van de Stichting Publicaties voor Verpleegkundigen en Verzorgenden voor het tijdschrift TvZ Verpleegkunde in praktijk en wetenschap. In 2022 zijn 3 nominaties van beste publicaties uit 2020-2021 bekend gemaakt.

De prijsuitreiking was op 18 mei. Anneke van Vught en Ans Tordoir, onderzoekers van het Lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening van de HAN, wonnen weliswaar niet, maar hun selectie en nominatie is een eervolle erkenning.

De VS-ggz in de huisartsenpraktijk: is dat een goede ontwikkeling?

Verpleegkundig Specialist-ggz in huisartsenpraktijk

De Verpleegkundig Specialist (VS)-ggz is in staat meer complexe problematiek in de huisartsenpraktijk op te vangen en daarmee de huisarts te ontlasten. Ongeveer 30 VS-ggz werken inmiddels in een huisartsenpraktijk. Onderzoekers Anneke van Vught en Ans Tordoir stelden de vragen: ''Is dat een goede ontwikkeling? Wat vinden patiënten en andere deskundigen ervan?''

Wat vinden patiënten en andere deskundigen?

Brugfunctie naar ggz-instelling

Ans Tordoir en Anneke van Vught trekken in hun artikel 'Ervaringen met de VS-ggz in de huisartsenpraktijk' een duidelijke conclusie. ''Zowel patiënten als professionals geven aan dat de brugfunctie tussen huisartsenpraktijk en ggz-instelling een belangrijke meerwaarde is van de inzet van de VS-ggz.''

VS-ggz in huisartsenzorg 

Van pionieren naar groei!

Uit onderzoek is ook naar voren gekomen dat er vraag is naar meer kennis en praktische handvatten voor de inzet en invulling van de functie van de VS-ggz in de huisartsenzorg. De onderzoekers ontwikkelen in de komende 2 jaar in het project Van pionieren naar groei! een handreiking voor méér inzet van de VS'en in de huisartsenzorg. 

Meer weten?

Stuur voor meer informatie of vragen over het project 'Van pionieren naar groei!
Verpleegkundig Specialist GGZ in huisartsenzorg' een mailbericht naar de projectleider:

  • A.vanVught@han.nl