Een attractiepark voor bouwkundigen

Vanwege corona hebben de meeste 4e jaars studenten geen studiereizen kunnen maken. Maar…. HAN-studenten gaan uit van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dit mondde eind januari uit in een spontane studiereis.

374394 De gebouwen van Emaar in Dubai

De wereldtentoonstelling Expo 2020 staat dit jaar in Dubai. Het land met de mooiste, grootste en hoogste gebouwen van de wereld. Het thema was dit jaar duurzaamheid. Écht iets voor de Bouwkunde student natuurlijk.

Een week vol hoogstandjes

Als het vliegtuig Dubai binnenvliegt, barstte het los: ‘We zien ‘m, daar staat -ie.’ Het vliegtuig hing zowat scheef doordat 30 studenten Bouwkunde en 4 docenten zich verzamelden bij de ramen aan één kant van het vliegtuig. Niemand wilde de Burj Khalifa missen; de toren die al vaak in de lessen voorbij is gekomen. Dit is nog maar het begin, want er volgen nog vele hoogstandjes de komende 7 dagen.

374375 Burj Khalifa in Dubai

Corona

Sumya Mobder vertelt via Teams vanuit haar hotelkamer uitgebreid hoe ze terugkijkt op een onvergetelijke studiereis. Ze heeft tijd genoeg, want samen met docent Ellen Rutgers moet ze 10 dagen langer in het land blijven. De dames hebben corona. Net als 7 andere studenten die zich terug hebben getrokken in een bungalow. Men only. Via een tracker wordt gecontroleerd of ze niet stiekem toch het verblijf verlaten. 

Duurzaamheid

“De eerste dag zijn we al vroeg naar de Expo geweest. Ik heb daar m’n ogen uitgekeken. Ieder gebouw heeft hier z’n charme. Het is een compleet attractiepark voor bouwkundigen.”Sumya schetst: “Het is een gigantisch groot buitengebied, met middenin een dôme met daaromheen straten met paviljoens waar ieder land laat zien wat ze in hun mars hebben op het gebied van duurzaamheid. Ik vond vooral het paviljoen van Saoedi-Arabië heel gaaf. Via een roltrap kom je binnen. Alle bezoekers van de Expo keken naar de lichtshow aan de rechterkant. Ik keek als enige de andere kant op: naar de constructies. Zó mooi.”

Alle bezoekers van de Expo keken naar de lichtshow aan de rechterkant. Ik keek als enige de andere kant op: naar de constructies. Zó mooi.”

Water uit de woestijn

Vanzelfsprekend bezochten ze ook het Nederlandse paviljoen. Ellen: “Directeur van dit paviljoen, Niels Bouwman, vertelde ons tijdens een college alle ins en outs op het gebied van duurzaam bouwen. Het verhaal van Nederland klopte als een bus en dat maakte me trots. Niels vertelde hoe je in de woestijn aan drinkwater komt. Ellen denkt terug: “Via stijgende lucht creëer je temperatuurverschillen en dus condens. Opeens regende het. Zo indrukwekkend dat menig traantje is weggepinkt. Het paviljoen van Nederland leek overigens het enige paviljoen dat in maart modulair afgebroken kan worden. De rest gaan waarschijnlijk zo de prullenbak in.”

Sustainable City

Alles in Dubai moet blijkbaar groot en glimmend zijn. Maar toen het gezelschap de volgende ochtend afreisde af naar de Sustainable City in de woestijn, zagen ze dat het ook anders kan. De Sustainable City is de eerste energieneutrale stad in Dubai, een showcase voor duurzaam leven van hoge kwaliteit. Hier is alles -in tegenstelling tot de stad- groen. Ellen herinnert zich: “Dat is ook de enige plek waar ik vogels gezien heb.” Hier werd duidelijk hoe je kunt leven in de woestijn door slim te ontwerpen en slim te bouwen zonder de hoogte in te hoeven. Het is volgens Ellen ongekend hoe ze hier plannen. “Voor de komende jaren liggen de wegen er al, maar bouwkundig ligt er nog heel veel werk.” Gelukkig ontdekte ze dat studenten Bouwkunde hier van harte welkom zijn voor afstudeeronderzoeken.

Onderhandelen

De Burj Khalifa op en de watertaxi in. Op de vrije dag ging de een op woestijnsafari met quad of kameel. Sumya koos voor een bezoek aan oud-Dubai. “Ik was benieuwd naar het contrast na al die wolkenkrabbers,” vertelt ze. “Ik heb oude marktjes bezocht en heel wat onderhandeld voor traditionele jurkjes. Doordat ik Arabisch spreek, had ik een paar mooie dealtjes. We hebben ook de goudmarkt bezocht met onder meer een gouden mondkapje. Natuurlijk heb ik ook de Dubai mall bezocht met het bekende aquarium.”

374378 Woestijn in Dubai met quads

De mooiste creaties

Sumya is vooral onder de indruk van de manier waarop mensen uit Dubai projecten aanvliegen. "Het lijkt hier altijd een competitie wie het grootste en mooiste gebouw wegzet. Waar Nederland juist terughoudend is om te veel de hoogte in te gaan, maken ze zich daar in Dubai geen zorgen over. Het kan niet gek genoeg zijn waardoor je de mooiste creaties krijgt.”

In Dubai zit vreselijk veel geld, dus hier lopen de beste ingenieurs rond. 80% komt niet uit de Verenigde Emiraten. Ze lijken 24/7 te werken, zo merken Ellen en Sumya nu ze vanuit hun hotel recht op een bouwplaats kijken. Ellen voegt bedenkelijk toe: “Het ging op de Expo vooral om hoge gebouwen en vliegende taxi’s in de toekomst, maar niemand heeft het gehad over mensenrechten of de toekomst van de zorg. Dat verbaasde me enorm.”

Rondleiding bouwterrein One Za’abeel

Wat ook erg in de smaak viel, was het bezoek aan het gebouw van de One Za’abeel: 2 wolkenkrabbers die verbonden zijn met een stalen brugconstructie die zich zal uitstrekken als ‘s werelds langste uitkraging. De technisch directeur van WSP gaf een uitgebreide rondleiding over het bouwterrein.
Het gezelschap is ook nog naar Abu Dhabi geweest om de Sjeik moskee en het Louvre Abu Dhabi te bezoeken, maar Ellen en Sumya hadden toen al corona en konden geen kant meer op. 

374376 Sa'abeel in Dubai

Ze hebben vreselijk veel geld in Dubai, dus hier lopen de beste ingenieurs rond.”

Leegstaande fabrieksgebouwen

Het toeval is dat Ellen de afstudeerbegeleider van Sumya is. Ze studeerde een week eerder met een dikke 9 af bij Hurenkamp Architecten en Adviseurs op het onderwerp 'Optoppen van leegstaande fabrieksgebouwen'. De dames kunnen 1 dag na terugkomst in Nederland bijkomen van hun belevenis en moeten daarna gelijk door naar de diploma-uitreiking.

Leerzame reis

Voor deze specifieke ervaring, moet je het vliegtuig pakken. Doordat studenten de afgelopen 4 jaar continu met duurzaamheid bezig zijn geweest, voelt dat dubbel. Om van de vliegschaamte af te komen, doen ze met een grote groep via een app een jaar lang een wekelijkse challenge. Denk aan het bewust aanleggen van minder voorraad en koud douchen. Na een jaar is de vliegschaamte afbetaald en dat is dan direct een mooi moment om nog eens met elkaar terug te blikken op deze onvergetelijke en uiterst leerzame reis.

Masteropleiding

Sumya begint ik maart bij WSP in Nederland als Junior Engineer. In september start ze met de Masteropleiding Structural Engineering & Design aan de TU/e.