7 dagen rondkomen van 50 euro

Een broodje kroket in de kantine, een koffie op het station, de weekboodschappen voor een goedgevulde koelkast, wat zoutjes en drank voor ’s avonds, waspoeder, schuurmiddel, een nieuwe borstel - want je oude is kapot -, het fitnessabonnement en Netflix - die lopen gewoon door -, een zak brokken voor Bobby… ja, dat moet voor deze week genoeg zijn. Is het ook te betalen met 50 euro? Probeer het eens uit. Zorg dat je 7 dagen rondkomt van 50 euro!

298302 Armoede in beeld. Kistje met geld
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Diverse studenten en medewerkers op de HAN doen het, hebben er, heel overzichtelijk, een speciaal portemonneetje voor in gebruik. Om er zeker van te zijn dat er niet valt te smokkelen, want pas op, je geeft zo meer uit dan de bedoeling is. Ook 2 Nijmeegse raadsleden proberen een week rond te komen van een lager bedrag dan ze gewend zijn. Een van hen is single, de ander heeft een partner en nog een thuiswonend kind. Voor 1 persoon geldt 50 euro, voor 3 in totaal 80 euro.

Open pak spaghetti

Ook de raadsleden putten niet uit hun bestaande voorraad, laten dat open pak spaghetti onaangeroerd, net als de doos met waspoeder en de voorraad vaatwastabletten in het keukenkastje. Marjolijn Mijling, raadslid en lijsttrekker CDA Nijmegen, is bekend met het concept. Vorig jaar deed ze ook mee. “Dit keer maak ik het pittiger voor mezelf. Ook dingen als wc-papier en schoonmaakmiddelen koop ik van dat bedrag, net als kattengrit voor mijn 3 poezen. Ik heb wat abonnementen opgezegd.”

5 euro voor de cadeaupot

“Vorig jaar had ik nog maar 21 euro over, na aftrek van vaste abonnementskosten voor streamingdiensten en zo. Daarop trok ik naar de supermarkt en gaf dat bedrag in 1 keer uit. Niet slim, bleek later. Op het werk vroeg een collega of ik 5 euro in een cadeaupot wilde doen. Die had ik niet meer. Ik dacht: die betaal ik volgende week wel. Maar als ik echt in armoede zou leven, had ik die de week erna ook niet over.”

Blur in hoofd

Wat haar opviel? Ze heeft constant een blur in het hoofd: ‘Ik heb te weinig geld, het lukt me niet’. Een uitje met een vriendin verwordt tot een zeldzaamheid. Een ‘coffee to go’ tijdens een wandeling? Een gevulde thermoskan vanuit huis, dat kan ook. Verse groente en fruit zijn nagenoeg onbetaalbaar, terwijl ongezond voedsel zoveel goedkoper is. Die ervaring nam ze mee naar de raad om ervoor te zorgen dat de Voedselbank en Stichting Vincentius in Nijmegen over meer geld beschikken om verse groente en fruit in te kopen. De motie is toen door de hele raad aangenomen.

340878 Portret Marjolijn Mijling, 50 euro week

Ongenuanceerde reacties

Via social media, Twitter voorop, werd en wordt het raadslid met onder andere Inkomen en Armoedebestrijding in de portefeuille flink onder vuur genomen. ‘Zo’n experiment is als aapjes kijken. Een week is niet voldoende.’ “De ongenuanceerde reacties! Wat kunnen we elkaar in de weg zitten in dit land. Maar er zijn ook mensen die het initiatief steunen, hoewel het niet helemaal representatief is. Wat ik ervaar en leer? We moeten vaker aan een ander vragen: ‘Kan ik je ergens mee helpen?’”

Veel organisatie

Ook Miranda Florussen, raadslid GroenLinks met onder andere Inkomen in haar portefeuille, ervaart dat rondkomen van weinig geld enorm veel organisatie vraagt. Achter de voordelige aanbiedingen aan en dus op verschillende plekken je boodschappen doen, creatief zijn om van wat je in huis hebt een lekkere maaltijd te maken, of om op een feestje toch een (zelfgemaakt) cadeautje te kunnen geven.

Beroep op je brein

“Al dat georganiseer doet een groot beroep op je brein. En het brengt stress met zich mee, wat je denkvermogen beperkt. Je staat dus dubbel op achterstand ten opzichte van iemand die wel genoeg geld heeft.” Armoedeproblematiek gaat ze als politicus niet uit de weg. Op straat spreekt ze mensen aan die bedelen: ‘Waarom sta je hier? Wat is er precies aan de hand? Als gemeente probeer je zoveel mogelijk te regelen en af te dekken, maar je moet ook blijven kijken waar het misgaat.”

Zonder brood de deur uit

Een weekje doen alsof ze geen geld heeft, dat gaat mank ervaart ze. “De geplande lunch met mijn familie schuif ik nu een week op. Dat voelt oneigenlijk, vervelend als je beseft dat veel mensen deze situatie altijd ondergaan. Mijn jongste gaat ’s ochtends soms zonder boterhammen de deur uit en koopt dan in de schoolkantine wat. Dat gaat niet als je in armoede leeft.”

“Deze week fiets ik hem dus met een pakje boterhammen achterna. Maar dat is alleen deze week. Dan wordt het wel heel erg ‘net alsof’. Ik weet dat er moeders zijn die zelf minder eten of een boterham pakken, zolang hun kind maar een goede maaltijd heeft. Dit initiatief drukt mij in elk geval weer extra met mijn neus op dat feit.”

Over 

#50euroweek

De HAN is blij met mensen die binnen en buiten onze organisatie meedoen aan deze week en op deze manier een breder beeld van de wereld voor zichzelf creëren. Door open te staan voor nieuwe inzichten, kun je zelf ook een (klein) verschil maken in de aanpak van armoede. De #50euroweek draagt bij aan dit inzicht, net als het groot aantal ervaringsdeskundigen dat samen met docenten aan de HAN lesgeeft en die, in combinatie met theoretische kennis en bewustwording, bijdragen aan de (beroeps)ontwikkeling van onze studenten.

Week tegen Armoede

Zakgeldproject
Op 11 oktober wordt de nieuwe samenwerking beklonken tussen de HAN, Sam& voor alle kinderen en de RaboFoundation, waarmee het ZakgeldProject in 2 nieuwe regio’s kan worden aangeboden en het initiatief landelijk bekendheid krijgt.

Geld Check
Op 12 oktober en 14 oktober biedt Bindkracht10 in samenwerking met de HAN een Geld Check voor studenten aan belangstellenden aan. Hoe staat jouw financiële situatie ervoor?

Armoede Experience 
Op 13 oktober bieden Moedige dialoog Rijk van Nijmegen en de VrijwilligersCentrale Nijmegen samen met HAN-studenten een try-out van de Armoede Experience, in de vorm van een workshop, aan.

Meer weten, bekijk alle activiteiten tijdens de Week tegen Armoede.

298302 Armoede in beeld. Kistje met geld