Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Talkshow over armoede: 'situatie wordt steeds nijpender'

Als wethouder zijn ze verantwoordelijk voor het bestrijden van armoede. Te gast bij de afsluitende talkshow van het Symposium Kinderarmoede; zorg voor iedereen: Mark Lauriks (Arnhem) en John Brom (Nijmegen). Giovanna Di Stefano vergezelde het duo. In gesprek over oplossingen.

Filip Wilmsen
17 oktober 2022
455953 Week-tegen-Armoede_foto-symposium_2022

"Wat doe jij tegen armoede?" - Aftrap Week tegen Armoede

Dé centrale vraag tijdens de Week tegen Armoede. Op de HAN aan de Kapittelweg 33 (K33) was vandaag de aftrap. Zorgalliantie en HAN Green Office zorgden voor een prachtig decor. “Geweldig om zo te starten”, bevestigt Carinda Jansen, initiator van de Week tegen Armoede.

10 oktober 2022
453357 Week tegen Armoede, Elma Vriezekolk in gesprek
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Week tegen Armoede: meer nodig dan ooit

Armoede is actueler dan ooit. Steeds meer mensen raken in de problemen door de stijgende prijzen en hebben te weinig geld om rond te komen. De HAN wil meer aandacht voor armoede en organiseert van 10 tot en met 17 oktober de Week tegen Armoede.

27 september 2022
322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Cliënten als mystery guest naar de sportschool

“Je inschrijven bij de sportclub of dansschool. Voor sommige mensen is dat een hele stap om te doen”, vertelt Jolanda Chung. Voor haar praktijkverbeterproject bij de deeltijdopleiding Social Work wonnen 2 cliënten als mystery guest informatie in. “Ze waren verbaasd hoe goed ze werden ontvangen.”

19 juli 2022
426583 Tekeningen van het afstudeeronderzoek van Jolanda Chung, deeltijd social work student.
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Sociaal Werk op alle niveaus (SWAN)

Iedere werkdag zetten sociaal werkers zich in voor mens en samenleving. Voor ieder vraagstuk proberen zij de best mogelijke aanpak te vinden. Welke interventies zet je in bij welke casus en hoe verantwoord je je keuze? De resultaten van het onderzoeksproject 'Sociaal Werk op alle niveaus' (SWAN) helpen bij het maken van keuzes.

30 mei 2022
403548 Screenshot van film over swan-kaartjes
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Bestaanszekerheid: van praten naar doen

Herstel van bestaanszekerheid, meer kansengelijkheid, gezonder leven gemakkelijker maken: het sociaal domein staat voor een grote opdracht. Bestaanszekerheid voor iedereen staat steeds hoger op de politieke en maatschappelijke agenda. Maar hoe kunnen we dit complexe vraagstuk aanpakken?

23 maart 2022
Nijmegen mensen in winkelstraat met kerk op achtergrond

Het Zakgeldproject groeit door

Zakgeld is niet vanzelfsprekend. In gezinnen met weinig geld is het al lastig om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. In het ZakgeldProject werken onderzoekers samen met ervaringsdeskundigen en gezinnen om kinderen te ondersteunen bij hun financiële zelfstandigheid. Na gemeente Nijmegen en Aalten gaat nu ook de gemeente Overbetuwe met het project aan de slag.

14 maart 2022
336233 Afbeelding voor het ZakgeldProject van het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit met daarop een spaarpot in handen.
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Investeer in persoonlijke aandacht en ondersteuning

De InScience-filmvertoning ‘Resilience’ en het voorgesprek met een ervaringsdeskundige HAN-collega past bij de focus van Health. Het stemt het publiek hoopvol, want zowel de film als het gesprek vooraf gaat over aanpak en oplossingen.

12 november 2021
339018 Videostill campagnetrailer InScience 2021

Financiële problemen werken verlammend

Als je eerst grip creëert op de financiële problemen van cliënten, ontstaat er ruimte om aan andere problemen te werken. Denk aan psychische of lichamelijke klachten. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Niet over, maar met’, waar de HAN aan meewerkte.

01 november 2021
298305 Armoede in beeld. Geld biljetten
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Werkzame factoren van wijkaanpak bij psychische kwetsbaarheid van mensen

Om de aanpak ‘Een Welkome Wijk’ op te zetten in gemeenten binnen de regio Arnhem en Nijmegen, wordt goed samengewerkt met verschillende partners. Deze aanpak, ontwikkeld door Mind, bestaat uit bewustwordingsbijeenkomsten voor professionals, vrijwilligers en bewoners over omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid in de wijk. De HAN en het Trimbos-Instituut doen onderzoek naar de werkzame factoren van de aanpak. Op maandag 11 oktober deelden zij de eerste inzichten tijdens een regionale kennisdeelsessie.

25 oktober 2021