HAN Campus Nijmegen, communicatie, klas, presenteren, studenten, college, les, finance, economie

Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Sociaal Werk op alle niveaus (SWAN)

Iedere werkdag zetten sociaal werkers zich in voor mens en samenleving. Voor ieder vraagstuk proberen zij de best mogelijke aanpak te vinden. Welke interventies zet je in bij welke casus en hoe verantwoord je je keuze? De resultaten van het onderzoeksproject 'Sociaal Werk op alle niveaus' (SWAN) helpen bij het maken van keuzes.

HAN Redactie
30 mei 2022
403548 Screenshot van film over swan-kaartjes
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Bestaanszekerheid: van praten naar doen

Herstel van bestaanszekerheid, meer kansengelijkheid, gezonder leven gemakkelijker maken: het sociaal domein staat voor een grote opdracht. Bestaanszekerheid voor iedereen staat steeds hoger op de politieke en maatschappelijke agenda. Maar hoe kunnen we dit complexe vraagstuk aanpakken?

HAN Redactie
23 maart 2022
Nijmegen mensen in winkelstraat met kerk op achtergrond
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Het Zakgeldproject groeit door

Zakgeld is niet vanzelfsprekend. In gezinnen met weinig geld is het al lastig om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen. In het ZakgeldProject werken onderzoekers samen met ervaringsdeskundigen en gezinnen om kinderen te ondersteunen bij hun financiële zelfstandigheid. Na gemeente Nijmegen en Aalten gaat nu ook de gemeente Overbetuwe met het project aan de slag.

HAN Redactie
14 maart 2022
336233 Afbeelding voor het ZakgeldProject van het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit met daarop een spaarpot in handen.
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Investeer in persoonlijke aandacht en ondersteuning

De InScience-filmvertoning ‘Resilience’ en het voorgesprek met een ervaringsdeskundige HAN-collega past bij de focus van Health. Het stemt het publiek hoopvol, want zowel de film als het gesprek vooraf gaat over aanpak en oplossingen.

HAN Redactie
12 november 2021
339018 Videostill campagnetrailer InScience 2021
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Financiële problemen werken verlammend

Als je eerst grip creëert op de financiële problemen van cliënten, ontstaat er ruimte om aan andere problemen te werken. Denk aan psychische of lichamelijke klachten. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Niet over, maar met’, waar de HAN aan meewerkte.

HAN Redactie
01 november 2021
298305 Armoede in beeld. Geld biljetten
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Werkzame factoren van wijkaanpak bij psychische kwetsbaarheid van mensen

Om de aanpak ‘Een Welkome Wijk’ op te zetten in gemeenten binnen de regio Arnhem en Nijmegen, wordt goed samengewerkt met verschillende partners. Deze aanpak, ontwikkeld door Mind, bestaat uit bewustwordingsbijeenkomsten voor professionals, vrijwilligers en bewoners over omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid in de wijk. De HAN en het Trimbos-Instituut doen onderzoek naar de werkzame factoren van de aanpak. Op maandag 11 oktober deelden zij de eerste inzichten tijdens een regionale kennisdeelsessie.

HAN Redactie
25 oktober 2021
null
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Praktische gids helpt bij het gesprek over armoede

Armoede doorbreek je niet alleen. Dat staat te lezen op de praktische ‘Gids voor het organiseren van Ontmoetingen die niet automatisch plaatsvinden’. De werkwijze is het resultaat van het onderzoek ‘Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van armoede’ in de gemeente Lingewaard.

Marleen de Roo
14 oktober 2021
341055 HAN onderzoeker Carinda Jansen overhandigt de gids behorend bij onderzoek Signaleren, bespreekbaar maken en doorbreken van armoede aan wethouder Aart Slob van Gemeente Lingewaard.
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

7 dagen rondkomen van 50 euro

Een broodje kroket in de kantine, een koffie op het station, de weekboodschappen voor een goedgevulde koelkast, wat zoutjes en drank voor ’s avonds, waspoeder, schuurmiddel, een nieuwe borstel - want je oude is kapot -, het fitnessabonnement en Netflix - die lopen gewoon door -, een zak brokken voor Bobby… ja, dat moet voor deze week genoeg zijn. Is het ook te betalen met 50 euro? Probeer het eens uit. Zorg dat je 7 dagen rondkomt van 50 euro!

HAN Redactie
13 oktober 2021
298302 Armoede in beeld. Kistje met geld
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

#50euroweek: 1 week voor deelnemers, realiteit voor velen

“Eerst was ik fraudeur, nu gedupeerde. Er is niets veranderd, behalve het labeltje. Ik ben nog steeds geen onderdeel van de samenleving.” De woorden van Joan komen binnen bij de deelnemers aan de #50euroweek.

Marleen de Roo
12 oktober 2021
322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Opening Week tegen Armoede

Doneren aan de voedselbank, omgaan met moeilijke keuzes in een minisupermarkt, de presentatie van het boek ‘Hoe je armoede doorbreekt’. Het is een drukte van belang op de Kapittelweg 33 bij de start van de Week tegen Armoede.

HAN Redactie
11 oktober 2021
340550 Week tegen Armoede 2021, uitreiking boek door Miranda Laurant aan wethouder Nijmegen Petra Molenaar met op de foto ook Judtih Hermelink van Sam& voor alle kinderen. Voor bij nieuwsbericht. Op de Kapittelweg