#50euroweek: 1 week voor deelnemers, realiteit voor velen

“Eerst was ik fraudeur, nu gedupeerde. Er is niets veranderd, behalve het labeltje. Ik ben nog steeds geen onderdeel van de samenleving.” De woorden van Joan komen binnen bij de deelnemers aan de #50euroweek.

322386 Beeld van de Week tegen Armoede met vork, stekker en huis als illustratie.

Continu stress

Verlies van lol in het leven, verlies van eigenwaarde, angst voor het maatpak, leven van dag tot dag, altijd minder voelen dan de rest en 1001 taken op de to-do-lijst. Dat zijn een paar punten die Joans leven omschrijven. “Het is een goed initiatief, de #50euroweek, maar 1 week met minder geld, dat komt natuurlijk nooit in de buurt van wat wij ervaren. Geldtekort is één ding, bij armoede komt er ook extreme stress kijken. Je moet het zien als een schokband om je nek dragen die continu op de hoogste stand staat en bij elke nieuwe brief, afspraak of telefoontje gaat hij af. Je staat continu aan.”

Bewustwording

Deelnemers, vooral studenten, leven een week lang van 50 euro. Hoewel het natuurlijk nooit in de buurt komt van wat leven in armoede is, hoopt de HAN dat studenten ervaren hoe het is om keuzes te moeten maken om zo kennis te delen en meer bewustzijn te creëren. 

Overleven

“Je doet er niet meer toe.” Joan wil de studenten en andere deelnemers aan de #50euroweek raken en dat lukt zeker met haar verhaal. 12 jaar lang leeft ze al in armoede. “Nou ja, leven, het is overleven. Zeker toen we op een camping woonden, waar regelmatig politie-invallen waren en de kinderen in een piepkleine douchebak moesten wassen.” Joan is een van de mensen geraakt door de toeslagenaffaire, kwam diep in de schulden en moest haar huis verkopen. Nu leek er eindelijk weer licht aan de horizon te verschijnen, maar door alle stress rondom de afwikkeling van de toeslagenaffaire heeft ze lichamelijke klachten. “Ik hoop dat de studenten die mijn verhaal horen, dit meenemen in hun toekomstige werk. Zodat deze misstanden dan voorkomen kunnen worden.” 

298302 Armoede in beeld. Kistje met geld
Kistje met geld

Niet door overbesteding

Nehemia werkt bij Bindkracht10 met jongeren van 18 – 26 jaar met financiële problemen. “Het is een misverstand dat armoede bij jongeren komt door overbesteding. Meestal ligt het beginpunt al veel eerder bij een leven vol stress, bijvoorbeeld opgroeien in een gezin met armoede of geweld. Armoede is maar een deel van de problemen, vaak speelt er veel meer.” Hij ziet jongeren die dakloos zijn. Ze leven bijvoorbeeld van bank naar bank van vrienden en familie. Nehemia: “Het is een strijd voor deze jongeren. Ze willen meedoen met leeftijdsgenoten, maar hebben het geld niet." 

Weinig vertrouwen in mensen

Ook Nehemia vindt de #50euroweek een goed initiatief, maar: “Het effect van stress dat bij armoede komt kijken, dat ervaar je niet in een week. Het vraagt zoveel doorzettingsvermogen om niet op te geven. Ze reageren vaak in primaire reacties omdat het ze te hoog zit. Hebben al tientallen hulpverleners gehad en zijn nergens gekomen. Ze hebben weinig vertrouwen meer in andere mensen." Hij gaat meteen bij de kennismaking al aan de slag. “Overzicht krijgen en concrete stappen maken," legt Naheima uit. Dat wordt gewaardeerd. “Ze willen gezien en gehoord worden. Voelen dat je naast ze staat. Leven weer op orde krijgen op alle vlakken.” 

341818 Studenten voeding en dietetiek organiseren met VetGezond een minisupermarkt tijdens de aftrap van de 50euroweek. In de week tegen armoede.
Mini-supermarkt van Vet!Gezond, studenten Voeding en Diëtetiek

Ongezond is goedkoop

Niet alleen de verhalen van Joan en Nehemia helpen het onderwerp armoede onder de aandacht bij studenten te krijgen, ook de speciale armoede fair in de hal van Kapittelweg 33, hielp hierbij. Bijvoorbeeld de stand van studenten van Vet!Gezond. In hun mini-supermarkt moet je voor 7 euro een gezonde dagmaaltijd kiezen. Ja, dag, voor ontbijt, lunch en avondeten. En dat is best een uitdaging merken de deelnemers. “Ongezond eten is vaak goedkoper", klinkt het verbaasd. 

Meer over de Week tegen Armoede

Op www.han.nl/weektegenarmoede vind je het complete programma van de Week tegen Armoede. De Week tegen Armoede is een initiatief van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen en de Zorgalliantie. Volg ook het account op Instagram @weektegenarmoede.