Building and rebuilding with nature

In 1421 vond de Sint Elisabethsvloed plaats, een van de ergste overstromingen in onze vaderlandse geschiedenis. Sta je er weleens bij stil dat mede door klimaatverandering de kans op overstromingen nu misschien wel groter is dan 600 jaar geleden?

305204 Lector Jeroen Rijke geeft een masterclass over building with nature tijdens de herdenking van de Elisabethsvloed.

Hoe houden we de voeten droog en wat hebben we geleerd van eerdere overstromingen? Van mei dit jaar tot november volgend jaar herdenken we de Sint Elisabethsvloed met 50 events, zo ook afgelopen vrijdag tijdens een maritieme show van Friends of the River waar gesproken is over de Delta-industrie van de Drechtsteden.

600 jaar innoveren

In 3 masterclasses is terugkeken op 600 jaar innoveren en keken bedrijven en bestuurders naar de toekomst. Hoe behouden we onze koppositie in de Delta-industrie en hoe maken we deze duurzaam?

De rivier als vriend

Lector Substainable River Management, Jeroen Rijke, vertelde dat we de kracht van de natuur moeten benutten in plaats van ertegen te strijden. "Ons land ligt voor 26% onder het zeeniveau en voor 29% in de overstromingsvlaktes van de grote rivieren. We hebben dus een ingewikkelde relatie met het water, maar het is vooral onze belangrijkste vriend. De economie is in belangrijke mate afhankelijk van de rivier," vertelt hij.

Ruimte voor de rivier

"De afgelopen eeuwen hebben we gewerkt aan de rivier. Het economisch nut is steeds vooropgesteld. We hebben dijken gebouwd en hebben rivieren ingesnoerd om ze bevaarbaar te houden voor steeds grotere schepen. Hierdoor is de ruimte voor de rivier verminderd. Dat gaat knellen. Willen we de vriend van de rivier blijven zijn, moeten we blijven investeren in die vriendschap."

Meebewegen met de natuur

Jeroen vertelt dat hij studenten leert dat tegenhouden en afhouden van water niet afdoende meer is voor een duurzame toekomst. Hij legt uit: "We moeten meebewegen met de natuur. Dat noemen we building with nature. Als gevolg daarvan ontstaat nieuwe natuur en dat heet Rebuilding nature." Hij stelt: "Het water bepaalt, het landschap leidt en de natuur en de economie profiteren."

We moeten meebewegen met de natuur. Dat noemen we building with nature.

Generaties van de toekomst

Jeroen ziet de Markerwadden als lichtend voorbeeld over hoe we met de rivier om zouden kunnen gaan. Hier zijn volgens hem 3 redenen voor: "Ten eerste is de kennis en kunde vanuit de private sector optimaal benut. Het is een privaat initiatief waar het rijk de condities schiep om het te kunnen verwezenlijken. Ten tweede is op schaalniveau gedacht en tot slot is tijdens de realisatie van het project zowel geïnvesteerd in fundamenteel als praktijkgericht onderzoek. Zo kunnen we lessen doorgeven aan generaties van de toekomst. Investeren in kennis blijft nodig. Zo blijven we nog jarenlang de beste vriend van de rivier," besluit hij.

Bekijk de gehele uitzending op https://bit.ly/3xkZWiX