Webinar Online Open Avond Het verschil maken met interventies

32666 twee vrouwen overleggen in klaslokaal

Bij de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg word je opgeleid als ambassadeur binnen dit vak. Belangrijk, want de ontwikkelingen internationaal, maar ook in Nederland gaan snel. Opleider Marion Giesberts bood tijdens de webinar een interessante inkijk in de wereld van complementaire zorg.

Meer dan 25 deelnemers waren present om 20.00 uur. De groep geïnteresseerden volgde de webinar van de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg (VCZ) afgelopen woensdag (2 juni) tijdens de Online Open Avond. Dat maakt ons trots aangezien het, met meer dan 25 graden Celsius, een prachtige avond was om de barbecue te ontsteken.

Prikkel het brein

He eerste gedeelte van de presentatie bestond uit een inleiding over het pijnproces in relatie tot lichamelijke processen en het menselijk brein. Op welke manier is het mogelijk om de patiënt positief te stimuleren? “Blijven bewegen”, zegt opleider Marion Giesberts. “Door mensen uit te nodigen, en door jezelf de vraag te stellen: wat doe ik om die ander te laten bewegen?”. Voor mensen met veel beperkingen, of die niet uit bed kunnen, kan dat bijvoorbeeld met VR of visualisatie-oefeningen.

Complete kijk

Complementaire zorg bestaat uit vele vormen. Bij pijn of angst kun je bijvoorbeeld werken met toepassing van muziek of aromazorg. In Zweden wordt sinds jaar en dag muziek afgespeeld tijdens operaties om de patiënt te laten ontspannen. Op basis van klinisch redeneren kijk je welke beïnvloedende factoren er zijn bij de verschillende zorgproblemen en daar sluit je dan maximaal bij aan. Want als pijn wordt verergerd door angst, helpt ontspanning beter dan (meer) morfine geven.

Een deelnemer benadrukt het effect van de opleiding op je functioneren als professional: “Je verdiept je veel meer in wat ziekte en problemen voor een effect hebben op kwaliteit van leven bij de patiënt.” Kortom, een complete kijk op zorg is belangrijk. “Je gaat meer naar het persoonlijke vlak, meer psychosociaal in plaats van biomedisch.”

272762 Portretfoto Marion Giesberts gang Groenewoudseweg
Marion Giesberts, opleider bij HAN VDO

Meer informatie?

Wil je meer comfort bieden bij pijn, angst en stress? Een bijdrage leveren aan het voorkomen van polyfarmacie en opioïd sparend werken? Patiënten tools bieden om zelf klachten te kunnen verlichten? Zorgen dat je teams hier mee aan de slag willen? Volg de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg! Bekijk de website voor meer informatie. De opleiding start op 16 maart 2022.

Adviesgesprek

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Zo kunnen we samen dieper ingaan op jouw persoonlijke studieroute. Wellicht is het mogelijk om vrijstellingen voor sommige onderdelen te krijgen. Door het adviesgesprek weet je precies hoe jij je op jouw start kan voorbereiden.