Verpleegkundige Complementaire Zorg

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 2jun
  Open Avond
  18:00 - 21:00

De opleiding start16 maart 2022

Wil je meer comfort bieden bij pijn, angst en stress? Een bijdrage leveren aan het voorkomen van polyfarmacie en opioid sparend werken? Patiënten tools bieden om zelf klachten te kunnen verlichten? Zorgen dat je team hier mee aan de slag wil? Volg de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg!

In het kort

  16 dagenDuurStart: 16-03-2022 Vervolg: 06-04, 18-05, 15-06, 07-09, 12-10, 16-11, 14-12, 11-01-2023, 08-02, 08-03, 05-04, 10-05, 07-06, 05-07 en 06-09
  306 uur totaalStudiebelasting
  96 uurContacturen
  In aanvraagAccreditatieV&V
  € 3875,-Kostenprijspeil 2019

Online Open AvondWebinar: Complementaire Zorg bij Pijn

Wil je meer inzicht krijgen in wat je als gespecialiseerd verpleegkundige complementaire zorg kunt betekenen bij complexe zorgproblemen zoals pijn? Volg het webinar op 2 juni (20.00 - 21.00 uur). Met de kennis uit dit webinar kun je meteen aan de slag in de praktijk of weet je waarvoor gespecialiseerd verpleegkundigen complementaire zorg ingeschakeld kunnen worden. Het webinar wordt gegeven door opleidingscoördinator Marion Giesberts en vakdocent van de opleiding. Uiteraard is er de mogelijkheid om vragen te stellen over de opleiding. 

Omran Taki: durf campagne deeltijd. kleur bewerkt blauw

Programma opleiding Complementaire Zorg

Je krijgt een opleiding op hbo-niveau in het verantwoord toepassen van complementaire zorg bij veel voorkomende verpleegkundige problemen.  

Onderwerpen die onder meer aan de orde komen:

 • Klinisch redeneren bij pijn, angst, stress, benauwdheid en slaap
 • Ontspannings- en ademhalingsoefeningen, visualisatieoefeningen
 • Yoga en mindfulness
 • Massage, aanraking en haptonomie
 • Kruiden en supplementen
 • Aromazorg (etherische oliën, geuren)
 • Aquazorg (warmte, kompressen, koolzuurbaden)
 • Muziek, kleuren en vormen
 • Werken met energie en centeren
 • Voeding
 • Patiëntveiligheid en kwaliteit van zorg

Competenties en toetsing

Je werkt in de verschillende modules aan je competenties op gebied van vakinhoudelijk handelen, communicatie en educatie, evidence based handelen en professioneel handelen. Binnen elke module worden lesvoorbereidingen, inspanningsverplichtingen, praktijktoetsopdrachten (casus uitwerking) en andere opdrachten gemaakt.

Wat heb je nodig?

 • Afgeronde bachelor opleiding Verpleegkunde, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of inservice-opleiding
 • Geldige BIG registratie (of realiseert deze uiterlijk bij het afronden van de opleiding)
 • Je hebt al enige praktijkervaring opgedaan
 • Voldoende mogelijkheden voor leerervaringen en opdrachten in je dagelijkse praktijk
 • Je bent in staat studie, werk en privé tijdens de opleiding te combineren

Werkwijze

Tijdens de lesdagen gaan we in verschillende werkvormen aan de slag met de lesstof. We geven je tijdens de opleiding volop de gelegenheid om cases en problemen uit jouw eigen praktijk in te brengen. We gaan ervan uit dat je een zelfstandige en actieve houding hebt. We zullen veel oefenen met toepassen van interventies.

De opleiding is sterk praktijkgericht en is gebaseerd op het verwerven van competenties, zoals die landelijk zijn geformuleerd. Verschillende manieren van leren komen aan bod: online leren, contactonderwijs, praktijk en zelfstudie.  Er wordt steeds een link gelegd tussen situaties uit de praktijk en evidence based werken. Veel docenten van deze opleiding zijn zelf werkzaam in het werkveld.

 

Resultaat

Je ontvangt een diploma als je:

 • alle opdrachten met een voldoende en voldaan hebt afgerond
 • minimaal 80% aanwezig bent geweest tijdens de lesdagen
 • een positieve beoordeling hebt van de supervisor op je werkplek

Verkort traject

Ben je geïnteresseerd in het veilig en onderbouwd toepassen van niet-farmacologische interventies, complementaire zorg of opioïdsparende technieken? En ben je tussen 2015 en 2020 afgestudeerd als gespecialiseerd pijnverpleegkundige/
pijnconsulent (of verpleegkundig specialist
) aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN)? Volg dan met diverse vrijstellingen de post-hbo opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg. Het accent van dit traject ligt op de diverse interventies zoals aromazorg, massage, ontspanning, haptonomie, ademhaling en muziek. Eerder behaalde modules op gebied van communicatie en gedrag, kwaliteitszorg en projectmanagement en professionalisering hoef je dan niet meer te volgen.

In het kort
Duur     Ongeveer 14 lessen verdeeld over anderhalf jaar.
Kosten  € 1495,-

Meer informatie
> download de flyer
> marion.giesberts@han.nl
 

close-up vrouw met gele trui

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als Verpleegkundige Complementaire Zorg? Maar beschik je niet over een recent HBO-V diploma (na 2012)? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN!

NLQFIn aanvraag: NLQF6 voor de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

In de media

September 2020 | Vakblad Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg
Artikel: 'Verpleegkunde zoals het vak bedoeld is'
met medewerking van trainer Marion Giesberts

Dat ademhalingsoefeningen en massagetechnieken een gunstig effect kunnen hebben op patiënten met bijvoorbeeld angst, stress en slaapproblemen, zal geen verrassing zijn. Verpleegkundigen die deze interventies op een verantwoorde manier willen toepassen, en willen leren hoe zij deze complementaire zorg ook daadwerkelijk in hun organisatie kunnen implementeren, kunnen hiervoor sinds kort een tweejarige post-hbo-opleiding volgen aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN VDO). ‘Met deze opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg ging een langgekoesterde wens van veel verpleegkundigen én van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) in vervulling’, zegt opleidingscoördinator Marion Giesberts. Aanleiding voor een interview. 

> naar het artikel: VNIG_0520-Paula-Kragten.pdf
> naar de website

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1040