Post-hbo Verpleegkundige Complementaire Zorg

Twee vrouwen zijn aan het overleggen in een klaslokaal
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Wil je meer comfort bieden bij pijn, angst en stress? Een bijdrage leveren aan het voorkomen van polyfarmacie en opioïd-sparend werken? Patiënten tools bieden om zelf klachten te kunnen verlichten? Je team hierin motiveren? Volg een opleiding waarbij je ambassadeur in Complementaire Zorg wordt!

In het kort

  Duur16 lesdagenStartdatum: nog niet bekend
  Studielast306 uur in totaal
  Contacturen96 uur in totaal
  AccreditatieIn aanvraag bij V&V
  Kosten€3.991,-**Onder voorbehoud van prijswijziging

Maak kennis met de opleiding Complementaire Zorg

Over de opleiding - programma

Er zijn twee opleidingstrajecten. Heb je een verpleegkundige vooropleiding, dan kies je voor de opleiding Verpleegkundige Complementaire zorg. Heb je een andere vooropleiding in Zorg en Welzijn? Dan kies je voor de opleiding Zorgconsulent Complementaire zorg. Wil je daar meer informatie over? Stuur even een mailtje

De functie van de complementair verpleegkundige is relatief nieuw. Door onder meer de toename van het aantal kwetsbare ouderen, mensen met een chronische ziekte en mensen die kanker overleven, stijgt de vraag naar gespecialiseerde zorg, complementaire zorg (CZ). Veel voorkomende zorgproblemen zoals pijn, angst, stress, stemmings- en slaapproblemen zijn hierbij belangrijke thema’s. Als gespecialiseerd verpleegkundige complementaire zorg voer je CZ-interventies uit, adviseer je zorgprofessionals en zorgvragers, draag je bij aan een optimaal behandelplan, kun je spreekuur draaien en ben je beschikbaar voor consulten. Je integreert en implementeert complementaire interventies binnen je instelling, regionaal of landelijk. Deze opleiding wordt aangeboden op post-hbo niveau. Met deze opleiding ontwikkel jij je als ambassadeur voor complementaire zorg zodat je in staat bent om complementaire zorg veilig en onderbouwd te integreren op je eigen werkplek. Tijdens de opleiding staan 3 eenheden van leeruitkomsten centraal (EVL):

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
 • Professionaliteit

geen verpleegkundige, wel geïnteresseerd?nieuw: zorgconsulent complementaire zorg

Heb je een vooropleiding in het domein Zorg en Welzijn en wil je graag een opleiding volgen in de complementaire zorg? Dan is Zorgconsulent Complementaire Zorg iets voor jou. Je gaat aan de slag met alle aspecten van complementaire zorg, passend bij jouw domein.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Marion Giesberts (opleidingscoördinator) via marion.giesberts@han.nl!

Vrouw luistert met een beker koffie in haar hand

Werkwijze

Leren vanuit je eigen praktijk en ervaring staat voorop. Jouw ervaringen en vragen gebruiken we tijdens de les. Dit actie-leren maakt de opleiding heel concreet en toepasbaar. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten werken volop in de praktijk en zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding krijg je zowel online als fysiek onderwijs en daarnaast werken we met leer- en werkgroepen. 

Drie vrouwen zijn met elkaar aan het overleggen

kennis en vaardigheden

In het onderwijs komen via verschillende werkvormen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Klinisch redeneren bij pijn, angst, stress, benauwdheid en slaap
 • Ontspanningsoefeningen en mindfulness,
 • Massage en aanraking
 • Aromazorg (etherische oliën en geuren)
 • Aquazorg (koele buikwassing en koolzuurbaden)
 • Muziek
 • Energetische interventies
 • Health counseling
 • Projectmatig werken
 • Evidence-based werken
 • Positionering en profilering
 • Communicatie
 • Didactiek
 • Verpleegkundig leiderschap

In het nieuws

Het verschil maken met Interventies

Bij de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg word je opgeleid als ambassadeur binnen dit vak. Belangrijk, want de ontwikkelingen internationaal, maar ook in Nederland gaan snel. Opleider Marion Giesberts bood tijdens de webinar een interessante inkijk in de wereld van complementaire zorg.

twee vrouwen overleggen in klaslokaal

HAN levert bijdrage aan campagne leven met pijn

Pijn is het grootste en meest voorkomende ziektebeeld wereldwijd. Met ruim 3 miljoen pijnpatiënten in Nederland is het van groot belang dat hier extra aandacht aan wordt besteed. Opleidingscoördinator Marion Giesberts heeft bijgedragen aan de campagne Leven met Pijn in samenwerking met #Mediaplanet

272762 Portretfoto Marion Giesberts gang Groenewoudseweg

Verbinding tussen reguliere en alternatieve zorg

“Complementaire zorg staat niet op zich. Deze vorm van zorg is de verbinding tussen reguliere en alternatieve zorg”, aldus Bettina van der Panne tijdens de webinar: Complementaire zorg voor iedereen.

102275 oudere dame gebruikt een tablet met een woningcommunicatiesysteem waardoor ze langer zelfstandig kan blijven wonen

Verpleegkunde zoals het vak bedoeld is

Dat ademhalingsoefeningen en massagetechnieken een gunstig effect kunnen hebben op patiënten met bijvoorbeeld angst, stress en slaapproblemen, zal geen verrassing zijn. Verpleegkundigen die deze interventies op een verantwoorde manier willen toepassen en willen leren over complementaire zorg (...)

31730 student lacht naar andere student

Toetsing

Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. Dit doe je door middel van verschillende opdrachten:

 • Je werkt casuïstieken uit en verdiept je in cz-interventies rondom klinisch redeneren
 • Je schrijft een kwaliteitsverbeterplan.
 • Je geeft klinische lessen.
 • Je werkt in een groep aan relevante vraagstukken uit de praktijk.
 • Tot slot geef je een eindpresentatie.

Om de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg goed af te sluiten rond je elke opdracht met een voldoende af.

Resultaat

Heb je voor alle EVL’s een voldoende gehaald? Dan ben je geslaagd voor de post-hbo opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg. Bij het afronden van je opleiding ontvang je een certificaat van de HAN én accreditatiepunten die door V&VN zijn toegekend.

Maar nog belangrijker, je hebt jezelf en je vakgebied ontwikkeld. Je weet je beter te positioneren, zowel in- als extern. Je bent bekwamer in het onderbouwen van je handelen en je kan keuzes verantwoorden. Je bent een echte pionier in de zorg. Kortom: je weet wie je bent en waar je voor staat en je maakt het verschil in de zorgpraktijk van alledag. 

Samenwerking

De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met de beroepsvereniging V&VN Complementaire Zorg. Daarnaast werken we met gastdocenten en professionals uit het werkveld, zoals experts op gebied van aromazorg, massage en muziek, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief werkbezoeken en de aanschaf van benodigde literatuur. Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

 

Toelatingsvoorwaarden

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde, mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als verpleegkundige.  
 • Je kunt praktijkopdrachten op gebied van complementaire zorg uitvoeren in je werkomgeving voor minimaal 8 uur per week.
 • Je hebt de beschikking over een hbo-werkbegeleider.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo-diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Daarom is de premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie. Heb je een van deze vooropleidingen:

 • Mbo-niveau;
 • Inservice opleiding A;
 • Hbo-v (gevolgd vóór 2016).

Dan adviseren wij de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact ons op.

Vijf vrouwen zijn met elkaar aan het overleggen aan een tafel. Een van de vrouwen maakt notities.

NLQFVerpleegkundige Complementaire Zorg INGESCHAALD OP NIVEAU 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

Logo NLQF6

Opleidingsoördinatoren

Marion Giesberts

Marion Giesberts is coördinator van de opleidingen Pijnconsulent en Verpleegkundige Complementaire Zorg en geeft daarnaast les in klinisch redeneren. Marion is haar carrière begonnen als Pijnverpleegkundige en heeft zich verder geschoold op verschillende gebieden van complementaire zorg. Haar onderwijs geeft ze met het motto: “Meer inzet van complementaire zorg, zorgt voor minder geneesmiddelengebruik en daardoor minder complicaties”.

272761 Portretfoto Marion Giesberts gang Groenewoudseweg

Paul van Keeken

Paul van Keeken is coördinator van de opleidingen Master Neurorevalidatie & Innovatie en de opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg. Hij heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd en een achtergrond als verpleegkundige gespecialiseerd in neurorevalidatie. Hij volgde diverse verpleegkundige en paramedische opleidingen op het gebied van neurorevalidatie. Paul geeft training in onder andere basale neurostimulatie, aanraking en kwaliteitszorg. Hij stimuleert verpleegkundigen in opleiding om hun vak vanuit een stevige positie uit te bouwen: veel complementaire interventies zijn tenslotte eigenlijk al verpleegkundige interventies.

224339 master neurorevalidatie en innovatie docent testimonial paul van keeken

Moniek Bazuin

Moniek Bazuin is coördinator van de opleidingen Pijnconsulent en Verpleegkundige Complementaire Zorg. Zij is opgeleid tot bewegingswetenschapper en heeft na haar opleiding in diverse functies gewerkt binnen de wereld van gezondheid en vitaliteit. Onder andere in chronisch pijn revalidatie, stimuleren van een gezonde leefstijl, het concept Positieve Gezondheid en ze heeft in het verleden ook als masseur gewerkt. Complementaire zorg sluit goed aan bij waar Moniek in gelooft: ons lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen als het daarin gestimuleerd wordt.

303888 Foto Moniek Bazuin horizontaal

Aanbod verpleegkundige vervolgopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/verpleegkundige-vervolgopleidingen. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden. Je vindt hier onder andere de opleidingen:

Wil je meer weten over de opleiding Zorgconsulent Complementaire zorg? Stuur dan even een mailtje!

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 – 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Verpleegkundige Complementaire Zorg