Opleiding POH up-to-date voor nieuwe zorgvraag

Recent is de opleiding Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige (POH) bij HAN VDO aangepast op de laatste ontwikkelingen in het werkveld. De patiënt, de directe omgeving en de specifieke zorgvraag staan meer centraal. Zo ook de toepassing van e-health door corona.

32670 vrouw blauwe blouse praat met man

Beginnen vanuit de patiënt en kijken naar persoonlijke wensen en behoeften. Daar is de opleiding Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige (POH) nu nog meer op toegespitst. Opleider Gerda Woltjer zegt hierover: “Een chronische aandoening is één onderdeel van het geheel, maar niemand bestaat uit alleen maar zijn of haar aandoening.” Bovendien is het door deze werkwijze eenvoudiger om mensen met meerdere aandoeningen effectief te behandelen. 

Rol e-health toegenomen

Cursisten misten praktijkervaring, omdat veel patiënten niet meer op de praktijk kwamen. Het inzetten van belafspraken zorgde voor de oplossing. Daarnaast is het onderdeel e-health uitgebreid”, vertelt Gerda Woltjer. “Met werkvormen en tools die je binnen Microsoft Teams kan inzetten.” Aandacht voor de fysiologie en pathologie van een chronische aandoening blijft overigens onverminderd belangrijk

Meer aanpassingen

De module Diabetes en CVRM is samengevoegd, en e-learnings zijn opgenomen in het programma. Ook is de focus op ouderenzorg en leefstijl nu groter. Maar de belangrijkste aanpassing zit ‘m misschien wel in de manier waarop er wordt gewerkt: “Nog sterker dan voorheen zetten we in op het leren met en van elkaar”, zegt Gerda hierover.  

158a9b90-0cf1-11ee-b84f-02565807075b Portret Foto Gerda Woltjer in de gang Groenewoudseweg
Opleider Gerda Woltjer

Onmisbare spil in begeleiding

Het aantal ouderen groeit en er is een toename aan mensen met een chronische aandoening. De POH is hierdoor een onmisbare spil in de begeleiding van mensen met een chronische aandoeningNiet meer weg te denken uit de huisartsenpraktijk. “Zij zorgen ervoor dat waar nodig aanvullende expertise wordt ingezet.” Ook zegt opleider Gerda Woltjer dat POH-ers “een cruciale rol hebben in preventie van bijvoorbeeld harten vaatziekten en diabetes, en het ondersteunen en begeleiden van leefstijlaanpassingen."

Meer over POH

Lees meer over de opleiding POH op de website. Vraag eenvoudig de brochure aan en plan een vrijblijvend adviesgesprek in.