Building with plastics

Hoe kun je het overschot aan plastic in de wereld een nieuw leven geven? Nou, bijvoorbeeld door het te gebruiken als bouwelementen voor woningen. 2 studenten Bouwkunde studeerden erop af.

Plastic afval. Bouwkunde maakt er woningen van. Robert en Maud studeerden erop af.

Dankzij een goede samenwerking tussen de Bouwkunde afstudeerrichting Constructie van Robert van de Lagemaat en de afstudeerrichting Organisatie van Maud van Kruijsbergen is een mooie kruisbestuiving ontstaan. Deze heeft geleid tot een waardevol traject om bouwblokken te maken van recycled plastic.

Demontabele bouwblokken

Maud en Robert liepen voor hun afstudeeropdracht mee met het Arnhemse familiebedrijf Save Plastics op Industrieterrein Kleefse Waard. Directeur van Save Plastics Bram Peters is blij met deze gedreven afstudeerders: “We redden plastic van de verbranding. We smelten het om en maken er producten van zoals palen en planken. Nu ontwikkelen Robert en Maud dus zelfs demontabele bouwblokken om er woningen van te maken. Een prachtige samenwerking.”

Plastic vrijere wereld

Robert: “De gevelbekleding is bij het Save Home van Save Plastics al van plastic, maar wij wilden verder: dus ook de constructie, de daken en de vloeren. Constructief wordt dit nog niet gedaan, dus wij wilden onderzoeken of dit mogelijk is en daar de eerste mee zijn.” Maud vult aan: “We hebben een nieuwe bouwmethode ontwikkeld om het percentage plastic te verhogen. Zo kunnen we bijdragen aan een betere wereld.” Huizen bouwen met afvalplastic is beter dan het plastic te verbranden.

Nieuwe vraagstukken

Bram: “Wij zijn van de ideeën. Studenten helpen ons met de doorontwikkeling ervan. Hierna ontstaan weer nieuwe vraagstukken die we hopelijk straks met een nieuwe lichting studenten verder kunnen oppakken.” Voordat op grote schaal huizen van gerecycled plastic worden gebouwd, liggen er nog heel wat onbeantwoorde vragen.

Kenniscentrum

Bij de opleiding Bouwkunde is men al druk bezig om de mogelijkheden voor een samenwerking te onderzoeken tussen de Master Circulaire Economie en de academie Built Environment.  ‘’We gaan ook doorpakken om een kenniscentrum te worden voor bedrijven in de omgeving,” aldus opleidingsmanager Bouwkunde, Dave Mateman.

Stay tuned!