Slimme kookplaat voor ouderen met dementie

Om thuiswonende mensen met beginnende dementie in staat te stellen zelfstandig te koken, is bij het Lectoraat Architecture in Health (gekoppeld aan de HAN-opleiding Bouwkunde) het idee van een slimme kookplaat ontstaan. De COOK3R is een interactieve kookplaat die meedenkt en begeleidt bij het koken.


Eye-openers

Geheugenproblemen kunnen leiden tot brandgevaarlijke situaties bij het koken. De COOK3R helpt onder andere met geluid- en lichtsignalen te herinneren dat het etenstijd is. De kookplaat vertelt stap voor stap wat te doen en bepaalt zelf de bereidingstijd. Wanneer gebruikers een pan 'te vroeg' van de kookplaat halen, wordt hen gevraagd deze terug te plaatsen en wanneer een gerecht 'klaar' is, stopt de COOK3R met garen. Het apparaat reageert hiermee op de acties - of het uitblijven daarvan - van de gebruiker en zorgt ervoor dat de gerechten gelijktijdig klaar zijn, waarna ze het signaal krijgen dat de maaltijd kan worden opgediend.

Innofest

Innofest is volgens onderzoeker Moniek van Loon een uitgelezen plek om prototypes te testen voordat ze de markt op gaan. "Het koppelt ondernemers en onderzoekers aan vooraanstaande evenementen, zodat innovaties getest kunnen worden en daardoor meer kans van slagen hebben." Dat werkt: een festival is ten slotte in essentie een tijdelijke micromaatschappij met een hek eromheen. En daarmee voor veel startups de ideale testomgeving voor hun prototype. Het animo onder onderzoekers is groot, maar er is maar beperkt plaats op de 11 festivalterreinen.

“Met meerdere slimme technieken in huis kan de woning namelijk als mantelzorger dienen.

Feedback

"Om uitgekozen te worden moet het prototype in elk geval innovatief zijn, dient het testen op een festival een duidelijke meerwaarde te hebben en wordt van de innovatie verwacht dat het - nu of in de nabije toekomst - een business case heeft én bijdraagt aan een betere wereld," legt Van Loon uit. Zij werd met haar team geselecteerd, nét op het moment dat de overheid een streep zette door alle evenementen in het land. Innofest liet zich gelukkig niet uit het veld slaan. Ze gingen op zoek naar alternatieve living labs. Van Loon kreeg kampeerterrein Stortemelk op Vlieland toegewezen. "Zo konden we alsnog - mede dankzij de subsidie van SIA, die samen met Innofest praktijkgericht onderzoek en ondernemerschap aan hogescholen ondersteunt - ons prototype demonstreren en waardevolle feedback verzamelen. "Ondanks dat de festivals deze zomer niet doorgingen, stonden verrassend veel festivalgangers alsnog op de camping die ze geboekt hadden. Hierdoor hebben we veel meer mensen kunnen spreken dan we verwacht hadden. We spraken mantelzorgers, toekomstige mantelzorgers, ouderen en mensen met oudere ouders.

lectoraat Architecture in Health demonstreert COOK3R
COOK3R

Woning als mantelzorger

De COOK3R is onderdeel van het overkoepelende onderzoeksproject de Empathische woonomgeving van het Lectoraat Architecture in Health. Van Loon licht toe: "Met meerdere slimme technieken in huis kan de woning namelijk als mantelzorger dienen. Het ultieme doel is een leefomgeving te creëren die zich aanpast aan en anticipeert op de gebruiker met dementie."