Ondertekening samenwerkingsverband

International Mental Health Alliance (IMHA) officieel van start

560339 Sfeerfoto Jacques van Hoof tijdens het IMHA tekenmoment op 15 september 2023
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Op vrijdag 15 september is de International Mental Health Alliance (IMHA) bij elkaar gekomen voor hun officiële start. Tijdens deze bijeenkomst op de HAN is het handvest van dit samenwerkingsverband tussen diverse zorgorganisaties in de regio Nijmegen ondertekend.

De IMHA wil kennisuitwisseling bevorderen op het gebied van psychische gezondheidszorg, samen met collega’s uit de Low and Middle Income Countries (LMIC). Met de ondertekening van dit handvest verklaart de HAN zich samen met diverse regionale organisaties in te zetten voor de projecten binnen de IMHA, op basis van gelijkwaardigheid en samenwerking. Ook wordt het handvest gedragen door expert-vrijwilligers binnen deze organisaties.

Laagdrempelig contact tussen de expertises

Tijdens de bijeenkomst stonden Jacques van Hoof en Cor Sennef, leden van Stichting Proment en initiatiefnemers van de IMHA, de gasten te woord. Ze gaven aan hoe belangrijk het is dat deze organisaties de tijd nemen om bij elkaar te komen om samen aan de slag te gaan. “We willen een brug bouwen tussen verschillende expertises om contact met elkaar laagdrempelig te maken. Vooral wanneer we kijken naar andere landen, waarbij het aantal zorgverleners aanzienlijk lager ligt dan hier in Nederland, is het cruciaal dat we open staan voor elkaar en onze kennis gaan delen. Zo willen we samen de psychische gezondheidszorg verbeteren en ondersteunen.”

Groepsfoto na het tekenmoment van de IMHA met Radboudumc, HAN, GGZ Oost Brabant, Vrijwilligersorganisaties en Pro Persona op vrijdag 15 september
Vertegenwoordigers van Stichting Proment, Pro Persona, het Radboudumc, GGZ Oost Brabant, Vrijwilligersorganisaties en de HAN tekenen samen het handvest van IMHA.

Het belang van cultuurverschillen en ethiek onderwijs

Tijdens de lezing van prof. dr. Frank Kortmann, emeritus hoogleraar (transculturele) psychiatrie bij het Radboudumc in Nijmegen, werd niet alleen het belang van erkenning en bewustwording van cultuurverschillen duidelijk, maar ook hoe dit de hulpverlening in de zorg kan beïnvloeden.

In principe zijn alle associaties die wij als mensen hebben vooroordelen en deze kunnen we alleen maar bijstellen door met elkaar in gesprek te gaan.”

Ook gaf prof. dr. Natascha Kienstra, bijzonder hoogleraar Ethische Vormgeving aan de Tilburg University, een interessante visie op het ethiek onderwijs in Nederland en liet ze zien hoe anders dit eruit zag in diverse Europese landen om ons heen.

De connectie tussen cultuur, communicatie en gezondheid werd hiermee duidelijk onderstreept. Om de juiste zorg te bieden aan iedereen, ongeacht achtergrond of cultuur, moeten we bewust zijn van onze verschillen in aanpak op het gebied van mentale gezondheid. Door stil te leren staan bij deze situaties en na te denken over de juiste aanpak, kunnen we de zorg efficiënter inrichten. De ondertekening van het handvest is het startschot voor de IMHA en de regionale zorgorganisaties om de handen ineen te slaan en samen aan de slag te gaan.

 

Achtergrond en visie IMHA

Volgens de WHO zal 1 op de 4 mensen op enig moment in hun leven geestelijke gezondheidszorg nodig hebben, maar in veel landen wordt er nog te weinig geïnvesteerd in de GGZ. Vooral in LMIC (Low and Middle Income Countries) bestaat een situatie waarin er te weinig kennis en middelen aanwezig zijn om mensen adequaat te helpen.

Het doel van de IMHA is om een interprofessionele en internationale gelijkwaardige samenwerking aan te gaan om een brede GGZ kennisuitwisseling op te zetten. Deze kennis zal ingezet worden om daarmee de door de WHO benoemde ‘mental health gap’ te verkleinen. Zij geloven dat uitwisseling van kennis op gebied van de geestelijke gezondheid zal bijdragen aan een betere psychische gezondheidszorg van de mensheid in het algemeen.

Samenwerking

De International Mental Health Alliance (IMHA) is op gezet door de Stichting Proment om een regionale gelijkwaardige samenwerking aan te moedigen tussen o.a.:

Tevens willen zij de samenwerking uitbreiden naar vrijwilligers van de World Psychiatric Association (WPA) en is er een sectie van de Psychiater-Vrijwilligers in opbouw.