115153 Social work International studenten rond wereldbol horizontaal

Elk jaar organiseert de Academie Built Environment een International Week voor studenten en buitenlandse partners binnen het domein Bouw en Infra. Van 19 t/m 22 April werd er tussen Japan, Finland en de Verenigde Staten druk geschakeld, gepresenteerd en samengewerkt.

Het programma van 3 dagen was vol en afwisselend en bestond uit webinars, presentaties en bijeenkomsten.

"Een mooi programma met goede sprekers," zegt docent Marwin Jurjus, die samen met 5 collega’s de International Week 2022 voorbereidde. "Studenten uit het 1e en 2e jaar van de opleiding Bouwkunde en Civiele Techniek kwamen online in contact met medestudenten uit o.a. Japan, Finland en de Verenigde Staten." Zo waren er op dinsdagochtend presentaties over woonvormen rond een binnenplaats, zelfstandig wonen en zorgwoningen door 3 groepen minorstudenten van de HAN. Studenten van Tokyo University presenteerden hun onderzoeksprojecten. 

Dinsdagmiddag werd de workshop the Ultimate Marina Layout gegevenStudenten van de HAN en van Minnesota State University gingen samen online aan de slag met het ontwerpen van een jachthaven. Marwin Jurjus: "Deze universiteit heeft ook een opleiding Civiele Techniek en deed aan deze workshop met 2 klassen mee." Op woensdag en donderdagmiddag werd de tweedelige workshop the Railroad Underpass gegeven. 

​Voor de HAN-studenten waren er tijdens de International week ook verschillende momenten om hun licht op te steken over een minor of stage in het buitenland. Bijvoorbeeld tijdens in het Be Global Café en in een presentatie over samenwerking met de Tokyo University en Kyushu University in Fukuoka in Japan. 

Samenwerking uitbouwen

Dezelfde woensdag was Erica Johnson, directeur van het Center for Global Engagement van Minnesota State University, bij de HAN op bezoek. Ze was enthousiast over onze aanpak en wil de samenwerking met onze academie verder uitbouwen. "Met deze universiteit is er over en weer al goed contact dat langs meerdere lijntjes loopt," zegt Marwin Jurjus. "Zo heeft Minnesota State University bijvoorbeeld het concept van ons Buro Built overgenomen." Buro Built is het door studenten gerund bureau voor advies op bouwkundig en civieltechnisch gebied en het maken BIM en 3D-ontwerpen.

Reinier van den Berg: Kunnen we het tij nog keren? Yes, we can!

Een hoogtepunt van de International Week vormde woensdagmiddag de presentatie van RTL-weerman Reinier van den Berg. Van den Berg schetste de merkbare klimaatverandering en nam zijn toehoorders daarna meer in de slimme en duurzame keuzes die hij zelf maakte bij het bouwen van zijn woning. Van warmtepomp en zonnepanelen tot evergreens als zonwering aan de buitenkant en schaduwdoeken. 

Reinier van den Berg sprak met zo veel enthousiasme en ernst over het klimaat, dat je je wel genoodzaakt voelt om er iets mee te doen.

1e jaars Bouwkunde Rémi van Rijsbergen was onder de indruk van de presentatie van Reinier van den Berg. Rémi: "Hij sprak over de klimaatverandering die hij als weerman ziet. Er is meer regen, meer zon, het wordt heter en de hitte wordt extremer. Temperatuurrecords in Nederland werden ineens met 3 graden en in Canada zelfs met 6 graden gebroken. Hij sprak met zo veel enthousiasme en ernst over het klimaat, dat je je wel genoodzaakt voelt om er iets mee te doen." 

Wereldburgers met oog voor SDG’s

De organisatie van de International Week heeft optimaal gebruik gemaakt van alle online mogelijkheden. In het programma moest natuurlijk wel rekening worden gehouden met de tijden in Azië, Europa en de Verenigde Staten.

Het contact met andere studenten, het samenwerken en kennis kunnen nemen van werkwijzen draagt bij aan het ontwikkelen van wereldburgerschap van studenten, vindt Marwin Jurjus: "Dit is veel laagdrempeliger geworden. Het is nu gemakkelijk om contact te hebben met mensen aan de andere kant van de wereld en om de gebruiken in andere culturen te ontdekken."

Studiereizen maken is natuurlijk heel leuk, maar je moet ze langs de lat van de sustainable development goals leggen.

Toch ziet hij contact op afstand niet als de norm voor de toekomst. "Studiereizen maken is natuurlijk heel leuk, maar je moet ze langs de lat van de sustainable development goals leggen. Dat betekent dus niet dat je studiereizen moet afschaffen, maar dat je je de vraag moet stellen:  In welke mate draagt de studiereis bij aan het onderwijs en wegen de nadelige gevolgen van het reizen daar tegenop?"