HAN4Me Scoor duurzaamheidspunten met de HAN4Me-app

Stadsaanzicht Arnhem fietsen

Wil jij ook duurzamer leven? Minder CO2 uitstoten? Dat kan met de HAN4Me-app! Studenten Communication & Multimedia Design ontwierpen in opdracht van SEE een tabblad voor de app. Met wekelijkse challenges in de app kunnen studenten en medewerkers van de HAN bewuster leren omgaan met duurzaamheid.

De opdracht voor het maken van het tabblad kwam vanuit het zwaartepunt Sustainable Energy & Environment (SEE). De presentatie van de plannen van de studenten Communication & Multimedia Design was verrassend. Aan de hand van heldere designs en pakkende filmpjes lieten woordvoerders Joost en Isabeau duidelijk zien waarom dit project een goede kans van slagen heeft. Paul Sistermans, lid van het kernteam van SEE en hun begeleidend docent Hendrik Postma, waren enthousiast.

Zo scoor je punten

In het tabblad, krijgt de gebruiker iedere week uitdagingen op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld door de vraag hoe je die dag naar de campus bent gekomen. Was dat met de auto, de fiets, of de trein? Of heb je misschien thuis gewerkt? Hoe minder CO2 je die dag hebt uitgestoten, hoe meer punten je krijgt in de zogenaamde CO2-calculator. Heb je kort gedoucht, weinig vlees gegeten of vrijwel geen zuivel genuttigd die week? Ook dan scoor je punten!

Zin in een wedstrijdje?

Dat weinig zo stimulerend werkt als een wedstrijdelement is de studenten duidelijk ook niet ontgaan. In hun ontwerp zit dan ook de mogelijkheid om je CO2-puntenscore te delen met vrienden in een zogenaamde eco-ranking. Uiteindelijk zie je je resultaten terug in een visuele besparingstijdlijn. Heb je in een week bijvoorbeeld 31 kg CO2 bespaard? Dan krijg je een animatie van een koe te zien: je hebt dan namelijk net zoveel bespaard als een koe in diezelfde tijd aan CO2 uit zou stoten. Ook aan het bereiken van medewerkers is gedacht. Isabeau: “We hebben ons nu voornamelijk gericht op studenten, simpelweg omdat er daar meer van zijn. Veel dingen die we nu hebben bedacht waarmee studenten inzicht krijgen in hun CO2-verbruik, kunnen straks makkelijk in een speciale medewerkersversie gebruikt worden.”

Pad voor lancering uitstippelen

En dan was er natuurlijk de belangrijkste vraag van allemaal: hoe gaat het na al deze mooie plannen verder met het project? Een groep ICT-studenten zal hiervoor met de app aan de slag gaan. Eelco van Norren, manager ICT bij de HAN, is in ieder geval enthousiast over de toekomst van het project. “Ik denk dat in dit geval heel veel kracht kan zitten in het benutten van ICT als communicatiemiddel. Het is dus goed dat de het project gebruik maakt van de bestaande ICT binnen de HAN. Wel is het natuurlijk iets dat je niet zomaar even inpast. We moeten kijken welke middelen hiervoor beschikbaar zijn. Daar ligt nog geen uitgestippeld pad en budget voor op het moment. Eerst mogen de ICT-studenten ermee aan de slag, pas daarna kunnen we iets zeggen over wanneer dit daadwerkelijk de lucht in kan.”

Iedereen wil meer duurzaamheid

In dat laatste heeft Paul Sistermans van SEE alvast alle vertrouwen. Hij was dan ook dik tevreden met de presentatie van de studenten. “Je ziet gewoon dat er vanuit alle partijen heel veel bereidheid is om aan dit soort thematiek te werken. Ook mensen van de ICT willen wat met duurzaamheid doen. Ik ben ervan overtuigd dat een project als dit gaat werken wanneer je het oppakt binnen een bestaand project, zoals in dit geval de HAN4Me-app. Alle studenten lopen daar namelijk al gewoon mee rond. Nu zal je vanuit dit concept een technische uitwerking moeten maken. Lukt het ons als HAN om dit van de grond te krijgen, dan zijn wij de eerste hogeschool die zoiets hebben. En reken erop dat het impact gaat hebben als je in één keer 35.000 studenten bereikt!”