Informatie voor ouders

10 jaar geleden wist je kind het nog zo zeker: hij werd brandweerman of dolfijntrainer. Maar nu het einde van de middelbare school in zicht komt, blijkt dat hij tussen meer dan 1.000 hbo-studies kan kiezen. Keuzestress! Hoe help je hem daarbij?


Studiekeuzemagazine voor oudersKoosje

Jij speelt als ouder een belangrijke rol in het studiekeuzeproces. Koosje is een magazine dat jou helpt én inspireert. Hoe stimuleer je je kind bij het maken van de juiste studiekeuze? Hoe begeleid je zonder te sturen? En ook: past hbo wel bij jouw kind? Koosje staat vol persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie en advies van experts op het gebied van loopbaanoriëntatie. En last but not least: veel tips van jongeren zelf.

Je leest over:

Eerste hulp bij keuzestress - Het puberbrein - Social media - Nieuwe beroepen - Motiveren kun je leren - Praten met je puber - Hbo of wo? - Tussenjaar - Je kind op kamers - Studeren met bijzondere omstandigheden - en nog veel meer!

Wat kun jij als ouder betekenen?Jouw rol

Jeetje, wat komt er veel op je kind af. En dat op een leeftijd waarop hij het nog lastig vindt om zijn keuzes te overzien. Gelukkig ben jij er om je kind gerust te stellen en te motiveren. Jij kent hem door en door, dus je kunt hem de nodig inzichten geven. 

Maar hij gaat het vooral zelf doen. Ga dus ook af en toe op je handen zitten: niet teveel sturen en bemoeien. Je kind moet in zijn leven nog veel grote keuzes maken en daar kan hij deze ervaring goed voor gebruiken. Geef hem de ruimte en het vertrouwen om deze keuze zelf te maken.  

Hoe pak je dat aan?  In Koosje lees je onder meer 3 interviews  met ouders en kinderen die vertellen hoe ze dit proces samen aangingen.  Je leest hoe je met je tiener praat. En wat denk je van het artikel ‘Eerste hulp bij onmogelijk kunnen kiezen tussen studies’? Bestel Koosje hierboven.

Help! Studiekeuze en de coronacrisis

De coronacrisis heeft ook invloed op de studiekeuze van jouw kind. Een Open Dag of Meeloopdag op de campus zit er nu even niet in. Balen! Toch is er ook nu heel veel wat je kind wél kan doen. Denk aan een studiekeuzetest en een online Open Dag. Soms heeft zo'n online oriëntatie zelfs voordelen! En gelukkig zijn er een aantal regels versoepeld. Op deze pagina hebben we alle mogelijkheden, veranderingen en voordelen op een rijtje gezet.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

3 havo/vwoProfielkeuze

Je kind zit in 3 havo of vwo en moet een profiel kiezen. Een belangrijk begin. Want het profiel dat hij nu kiest bepaalt voor een deel welke opleiding hij na de middelbare school wel en niet kan doen. Yep, dat wordt nadenken over zijn toekomst! Denk jij mee? Op deze pagina (gericht op jongeren) lees je alles over het kiezen van een profiel.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Studiekeuze event voor jullie samenZoek het uit!

Vind jouw kind het lastig om een studie te kiezen? Kom in oktober samen naar Zoek het uit! Dat is hét gratis studiekeuze event van de HAN. Jongeren storten zich daar op hun studiekeuze. En jij mag mee!

Samen volgen jullie 2 workshop naar keuze, verzorgd door specialisten op het gebied van studiekeuze. Je kind gaat aan de slag met vragen als: Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? Wat is belangrijk voor mij? Klinkt simpel, maar die vragen zijn vaak lastig te beantwoorden. Fijn als jij meedenkt, want jij kent je kind door en door.

Aan het einde van de dag gaat je kind naar huis met een top 3 van studies die hij interessant vindt. De ideale voorbereiding op een Open Dag dus! Komen jullie ook? De volgende editie van Zoek het uit! is in oktober 2020.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Deadline 1 juniDe knoop doorhakken

Als de aanmelddeadline nadert, moet je kind toch echt een keuze gaan maken. Komt hij er niet uit? Dan vindt hij hier 8 tips om de knoop door te hakken. En andere studenten vertellen hoe zij deze keuze gemaakt hebben, dat werkt inspirerend!

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Hoe zit het met de studiekeuzecheck?

Als je kind zich aanmeldt voor een studie bij de HAN, doet hij daarna de studiekeuzecheck. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus, verloopt die check dit jaar net even anders.

Wat is er dit jaar anders?

  • Het 2e deel van de studiekeuzecheck is normaalgesproken een afspraak op de HAN. Die afspraken zijn dit jaar afgelast.
  • In plaats daarvan bieden opleidingen keuzeactiviteiten aan waarvoor jongeren niet fysiek aanwezig hoeven te zijn. Dit keuzedeel is niet verplicht.
  • Studiekiezers kunnen dit jaar 2 studiekeuzeadviezen krijgen: positief of nadere actie. De HAN geeft dit jaar geen  negatief studiekeuzeadvies, omdat jongeren zich minder goed hebben kunnen  oriënteren.
jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

uitval voorkomen succesvol studeren

Hoe goed je kind ook zijn best doet, soms loop het anders dan gehoopt. De cijfers liegen er niet om: 1 op de 3 studenten op het hbo gaat niet door naar het 2e jaar. Ongeveer de helft wisselt van studie en/of instelling. De andere helft valt uit, dat betekent dat ze in dat 2e jaar niet meer ingeschreven staan in het hoger onderwijs.

Hoe komt dat?

Een verkeerde studiekeuze, dat geven studenten het vaakst als reden. Zo’n 50% van de uitvallers zegt te weinig tijd te hebben genomen voor een goede studiekeuze. Soms hadden ze andere verwachtingen van de studie, was de studie te zwaar of voelden ze zich niet thuis op de hogeschool. Een bindend negatief studieadvies (BSA) gooit ook wel eens roet in het eten.

Wat doen we daar aan?

Het is belangrijk dat je kind bewust kiest voor een studie die bij hem past. Als hij zich inschrijft voor een opleiding aan de HAN, checken wij altijd nog 1 keer of de klik er echt is. Neem die check dus serieus. Komt je kind bij ons studeren? Dan doen wij er alles aan om zijn studie zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Hieronder lees je hoe.

Zo wordt studeren een succes

Meld bijzondere omstandigheden

Zijn er bijzondere omstandigheden die de studie van jouw kind kunnen beïnvloeden? Als hij dit op tijd aangeeft, kunnen we samen kijken wat hij nodig heeft om zijn studie te laten slagen. Denk aan een functiebeperking of chronische ziekte, maar ook studeren als topsporter, ondernemer of mantelzorger.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Vraag persoonlijke begeleiding

Studeren doe je niet alleen. Loopt je kind tijdens zijn studie ergens tegenaan, dan staan zijn studentbegeleider en studieadviseur voor hem klaar. Maar er is ook HAN Studiesucces: een heel netwerk van experts op het gebied van studiebegeleiding. Van decanen en studentenpsychologen tot de studentenkerk.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Training en coaching

HAN Studiesucces biedt ook allerlei trainingen en cursussen. Heel fijn als je kind beter wil plannen of moeite heeft met spelling. Maar ook als hij last heeft van studiestress en faalangst of studievertraging oploopt. Er zijn ook speciale trainingen voor studenten met autisme en AD(H)D.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Studiewisselpunt

Wij willen graag dat jouw kind op de juiste plek zit. Twijfelt hij daarover? Dan is het belangrijk dat hij zich daarin gehoord, gezien, gekend en ondersteund voelt. Daarvoor kan hij terecht bij het studiewisselpunt. Samen met onze coaches ontdekt hij wat voor hem de volgende stap is.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

Wat kost studeren?Kosten

Als je kind gaat studeren, krijgt hij met heel wat nieuwe uitgaven te maken. Collegegeld en studieboeken, misschien ook de huur voor een studentenkamer en een nieuwe laptop.

Wist je dat 1e-jaars studenten meestal maar de helft van hun collegegeld hoeven te betalen? En dat jouw kind waarschijnlijk recht heeft op studiefinanciering? In Koosje gaan we daar dieper op in. Hier vind je een pagina over kosten die gericht is op jongeren zelf. En dan zijn er natuurlijk nog de sites van DUO en het Nibud.

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie

InterviewTrudies dochter nam een tussenjaar

'Misschien neem ik een tussenjaar', zei Femke na de havo. Daar moest haar moeder Trudie wel even aan wennen. "Mijn eerste gedachte was: dit blijft bij een havo diploma. Als Femke eenmaal uit het studieritme is gestapt en gewend is om haar eigen geld te verdienen, gaat ze vast niet meer studeren."

Nu denkt Trudie daar heel anders over. "Een jaar lang je hoofd leegmaken en daarna fris en zelfverzekerd aan je studie beginnen, dat gun ik iedereen.”

jongen in klaslokaal gooit papieren weg uit frustratie