282873 Telepresent als Vaktherapeut gebruik TiltBrush2

Werken als vaktherapeut in een tijd dat je niet fysiek bij elkaar kunt zijn? Schilderen in 3D binnen Virtual Reality? Emotieregulatie via een app? Vaktherapie staat op het punt heel nieuwe, online wegen in te slaan. Dat moet ook wel, vanwege de coronacrisis. Maar hoe geven we dit vorm?

Snelle info

Startdatum

2020

Projectleider

Suzanne Haeyen

Aanleiding

Samen online dansen, schilderen of bewegen; dat is niet waar een vaktherapeut zich op richt. Zeker niet bij behandeling van mensen met een psychische aandoening als stress of een depressie. In coronatijd is het hard nodig naar krachtige online instrumenten te zoeken. Dat doen we in dit project.

Doel

Doel van het project is om vaktherapeuten bekwamer te maken in het toepassen van digitale middelen. Zo willen we de therapeuten ruimere toegang bieden tot online tools - tot tools die goed aansluiten bij vaktherapie. Onderzoek, praktijk en onderwijs trekken hierin gezamenlijk op.

Bekijk in de video Telepresent zijn als vaktherapeut in vogelvlucht context, doel, werkwijze en resultaten van het project over de inzet van digitale middelen in vaktherapie.

nullBekijk volledige video
De context, doel, werkwijze en resultaten van inzet van digitale middelen in vaktherapie.

Het belang van krachtige online instrumenten

Of het nu muziek-, dans-, drama-, beeldende of psychomotorische therapie is, vaktherapeuten voelen zich in hun element als het gaat om zintuiglijke ervaring, lichaamsbewustzijn en fysieke interactie. Toch maakt ook dit vakgebied zich op om krachtige online instrumenten toe te voegen aan het vertrouwde behandelrepertoire. Net als de rest van de GGZ.

Dat is hard nodig nu therapeuten door de coronacrisis hun cliënten vaak maar moeizaam kunnen bereiken, laat staan behandelen. Uit recent onderzoek blijkt 91% van de vaktherapeuten (bijna) geen ervaring met online werken te hebben. Daar staat tegenover dat ze er wel voor open staan.

Doen en ervaren staan bij vaktherapie voorop. We zoeken dan ook naar een aanvulling daarop. We willen vaktherapie verder ontwikkelen door een uitbreiding op het bestaande repertoire zodat vaktherapeuten ook voorbij coronatijd beter in staat zijn om therapie op afstand aan te bieden, bijvoorbeeld in een blended vorm.

iXperium Health Inzet van Virtual Reality

Wij voeren het project uit in samenwerking met HAN iXperium Health. We zien veel potentieel in het nieuwe repertoire aan instrumenten. Neem alleen al de TiltBrush: een applicatie waarbij je met een VR-bril een hele 3D-wereld kunt vormgeven. Je creëert een eigen bubbel van kleuren en vormen om je heen. Waarin je bijvoorbeeld een veilige plek of je gemoedstoestand op dat moment tot in detail kunt weergeven. Eén van de mogelijkheden die we uitdiepen in dit project.

282871 Telepresent als Vaktherapeut gebruik Virtuele Ruimte

De ware kunst is om dit soort opties goed in te zetten in de therapeutische setting. Daar wil het project ook handvatten voor gaan bieden. We werken daarom samen met Virtual Reality-experts als die van VR body lab. Daarnaast dragen de deelnemende vaktherapeuten hun kennis en ervaring aan. Groot voordeel van deze aanpak is dat de projectopbrengsten meteen al de praktijk instromen. Onze stip op de horizon: vaktherapie op afstand een kwaliteitsimpuls geven die nog lange tijd doorwerkt en aanzet tot innovatie.

Infographic

Download de bijbehorende infographic in het Nederlands/Engels:

Contact over dit project?

Suzanne Haeyen

Bijzonder lector

 • Suzanne.Haeyen@han.nl
 • Bijzonder Lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen

  Publicaties

  Er zijn publicaties verschenen over dit project vanuit het lectoraat. Bekijk het overzicht van deze publicaties.

  31906 drie studenten met twee laptops

  Nieuws en artikelen

  Promotie Martina de WitteMinder stress door muziektherapie
  90865 Groepsles
  282871 Telepresent als Vaktherapeut gebruik Virtuele Ruimte

  Betrokken opleiding

  Vaktherapie

  Voltijd Bachelor opleiding

  Ben jij graag bezig met muziek, toneelspelen, beeldende kunst of bewegen? Wil je daarmee mensen helpen hun grip op het leven te versterken? Kies dan voor Vaktherapie. Via een studierichting beeldende vorming, drama, muziek óf beweging leer je cliënten positief omgaan met gevoelens en gedachten.

  studenten oefenen ehbo

  Blijf op de hoogte Onze nieuwsbrief ontvangen?

  Stuur een mailbericht naar: lectoraat.vtps@han.nl

  Twee studenten overleggen met laptop