Bijzonder Lectoraat Vaktherapie bij Persoonlijkheidsstoornissen
Wat is het effect van vaktherapie bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen en hoe werkt het? Als bijzonder lectoraat willen wij de praktijk en de goede zorg voor patiënten versterken. En vaktherapeuten zo goed mogelijk opleiden.
Mensen met persoonlijkheidsstoornissen ervaren grote problemen met emotieregulatie, hun zelfbeeld of identiteit. Hun problemen bestaan vaak al sinds langere tijd. Vaak hebben zij trauma’s ervaren. Door deze problemen ervaren zij ook problemen op levensgebieden als relaties of werk. En ondervinden ook de sociale en mentale gevolgen daarvan.
Expertises
- Vaktherapie bij persoonlijkheidsstoornissen
- Beeldende therapie
- Danstherapie
- Spel-, dramatherapie
- Muziektherapie
- Psychomotorische therapie
-
Onderzoek
Ons bijzonder lectoraat ontwikkelt kennis over de werking van vaktherapie en de onderbouwing daarvan. Zo willen wij de praktijk en de goede zorg voor patiënten versterken. En vaktherapeuten zo goed mogelijk opleiden. -
Onze kennis
De resultaten van onze onderzoeken en projecten delen we graag. En laten we terugvloeien in het onderwijs.
Bijzonder lector: Suzanne Haeyen
Vaktherapie kan een krachtige ervaring bieden. Het doel van Suzanne Haeyen? Het versterken van de praktijk, verbeteren van behandeling en zorg en het zo goed mogelijk opleiden van vaktherapeuten.
Kennispartners en netwerken
-
GGNet
GGNet is dé specialist voor mensen met psychische problemen én voor hun naasten. Want samen zoeken we naar de echte oorzaak van de psychische aandoening om daarna de juiste behandeling te starten. -
Scelta
Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek, is gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen. Suzanne Haeyen werkt hier als beeldend therapeut, onderzoeker en voorzitter van de Leerkring Vaktherapie. -
KenVak Lectoraat Kennisontwikkeling Vaktherapieën
KenVaK is een lectoraat voor vaktherapieën waaraan meerdere hogescholen participeren met opleidingen gericht op een of meerdere vaktherapeutische beroepen. Zuyd Hogeschool is penvoerder. -
Federatie voor Vaktherapeutisch Beroepen (FVB)
FVB staat voor een netwerk van vaktherapeutische beroepsverenigingen. De FVB maakt zich sterk voor een goede positionering van het vak en de vaktherapeutische professionals op landelijk en regionaal/lokaal niveau.
Studiedag Vaktherapie 20 mei 2022 Out of your mind!
Tijdens de studiedag Out of your mind! delen we inzichten, onderzoeken en praktijkervaringen rondom thema’s als traumabehandeling, patiëntperspectief en evidence voor vaktherapie. Ook presenteren we het nieuwe boek over het versterken van adaptieve modi via Schemagerichte vaktherapie.
Nieuw boek: Schemagerichte werkvormen voor vaktherapie
Het nieuwe boek `Schemagerichte werkvormen voor vaktherapie. Interventies ter versterking van de adaptieve modi' -onder redactie van Suzanne Haeyen- wordt tijdens de studiedag gepresenteerd. Met 158 werkvormen in 5 verschillende disciplines ligt de focus hierin op het versterken van de adaptieve schemamodi: de Gezonde Volwassene en het Blije Kind.
De krachtige ervaring: Emotie- en zelfbeeldregulatie
Het filmpje 'De krachtige ervaring’ toont voorbeelden van de werking van en onderzoek naar vaktherapie. Hoe ervaren mensen met persoonlijkheids-stoornissen psychomotorische-, dans-, muziek-, beeldende-, spel- of dramatherapie?
Expositie Binnenbeelden
Het bijzonder lectoraat heeft ter gelegenheid van de installatie van Suzanne Haeyen ook de expositie Binnenbeelden georganiseerd. Deze bestaat uit 13 grote fotoafdrukken van beeldend werk van mensen gediagnosticeerd met een persoonlijkheidsstoornis. De werken zijn gemaakt tijdens beeldende therapie, een van de vormen van vaktherapie. Naast presentaties op locatie heeft Suzanne Haeyen ook foto's met qoutes van de afzonderlijke werken gepost via LinkedIn.
Academie: Gezondheid en Vitaliteit
De Academie Gezondheid en Vitaliteit is de thuisbasis van opleidingen en praktijkgericht onderzoek voor verpleegkunde, medische hulpverlening en vaktherapie. Samen mét en in het werkveld dragen we bij aan ontwikkeling en innovatie in de zorg. Dit in de vorm van bachelor- en masteronderwijs, dienstverlening, post-hbo (cursorisch) onderwijs en onderzoek. We leiden studenten op tot ondernemende, onderzoekende professionals en zetten volop in op verbetering van de kwaliteit van zorg voor patiënten.