Project Geclusterd wonen en sociale cohesie onder (oudere) bewoners

ouderen die deelnemen aan groepsactiviteiten

Vergrijzing en het landelijke beleid dat inzet op langer zelfstandig thuis woning heeft gevolgen voor woningcorporaties. Zij krijgen te maken met een grotere groep (kwetsbare) oudere bewoners binnen hun huurderspopulatie.

Snelle info

Projectleider:

Nienke Moor 
(verbonden aan PhD-onderzoek van Kim Hamers)

Startdatum:

1 juni 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

4 jaar

Opdrachtgever

Woonzorg Nederland

Onderzoekslijn

Architecture of Cohesion

Aanleiding

De verwachting van Woonzorg Nederland is dat geclusterd wonen zowel het (sociale) welbevinden van oudere huurders bevordert als de onderlinge hulp tussen bewoners. Klopt dit? En zo ja: hoe kunnen we geclusterd wonen vormgegeven om de sociale cohesie en samenredzaamheid onder bewoners te bevorderen?

Senioren doen stofzuigspel

Doel van het project

Het doel van dit project is om meer inzicht te verkrijgen in de relatie tussen geclusterd wonen en sociale cohesie onder (oudere) bewoners, en om de verkregen inzichten te vertalen naar een concrete (ontwerp)richtlijnen en strategieën voor geclusterd woonvormen in de sociale huursector.  

 

Geclusterd wonen

Maak kennis 

Ons team

Team Geclusterd Wonen

Nienke Moor

Onderzoeker
Portretfoto Nienke Moor 2018

Kim Hamers

Onderzoeker
4fcdd822-0cff-11ee-a997-02565807075b Kim Hamers, werkzaam bij lectoraat Architecture in health. blauw shirt, okergeel vest

Masi Mohammadi

Lector
ca9f46a0-c0df-11ee-bb14-12e6e5cecb52 Portret Masi Mohammadi

Contact

Resultaten

Er zijn al veel resultaten behaald tijdens het project Geclusterd wonen en sociale Cohesie onder (oudere) bewoners.

435683 Ouder echtpaar, AiH, woonvormen

Onze partner

Gerelateerde artikelen

Werkveld en onderwijs dragen bij aan woongeluk van ouderen

Ouderen wonen langer thuis. Onderzoeker Kim Hamers onderzoekt in haar promotieonderzoek óf en op welke wijze geclusterde woonvormen voor senioren in de sociale huursector bij kunnen dragen aan het stimuleren van gemeenschapsvorming en samenredzaamheid onder bewoners.

4fcdd822-0cff-11ee-a997-02565807075b Kim Hamers, werkzaam bij lectoraat Architecture in health. blauw shirt, okergeel vest

Deelstudie woonvormen gestart

Het lectoraat Architecture in Health doet onderzoek naar woonvormen voor senioren om het sociaal welzijn van deze doelgroep te bevorderen.

435683 Ouder echtpaar, AiH, woonvormen

Tijdens onderzoek impact maken

Onderzoeken hebben vaak een lange doorlooptijd. Denk aan onderzoeken naar dementie die in volle gang zijn, maar waarvan nog onbekend is welke voorzieningen en maatregelen nu écht bijdragen aan behoud van zelfstandigheid. Intussen neemt deze ziekte hand over hand toe.

372980 De coverplaat van DEEL, een werkwijze van het lectoraat Architecture in Health

Meerwaarde geclusterd wonen voor senioren onderzocht

Het Lectoraat Architecture in Health van de HAN start samen met Woonzorg Nederland en de Technische Universiteit Eindhoven een meerjarig onderzoek naar de meerwaarde van geclusterd wonen in een vergrijzende samenleving.

e845cc30-0cec-11ee-bde2-02565807075b bijeenkomst wijkatelier lindenholt- ouderen aan tafel studente staand in het midden

Gerelateerde opleidingen

Bouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? De kans is groot dat de opleiding hbo Bouwkunde de studie van je dromen is!

33561 bouwkunde studenten bouwtekening

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? Wil jij een technisch project van begin tot eind uitvoeren? Leren hoe je een machine(onderdeel) ontwerpt en bouwt? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Kies dan HAN Werktuigbouwkunde!

0c35fee0-73ee-11ee-9b04-52905f9ef557 Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

Industrieel Product Ontwerpen

Voltijd Bachelor opleiding

Wil je graag een creatieve en innovatieve ontwerper worden? Met maatschappelijke impact en een focus op duurzaamheid? Ben je nieuwsgierig, heb je technisch inzicht en hou je van uitdaging? Dan is Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN echt iets voor jou!

4d446c10-0cfa-11ee-b120-02565807075b Docent Industrieel Product Ontwerpen legt uit aan een student engineering

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrisch aandrijven van voertuigen, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met elektrotechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Dit geeft jou een kick!

570c84ea-0cf9-11ee-babd-02565807075b Elektrotechniek student Mik bij elektrotechnische installatie.

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

Lectoraat architecture in health. Living labs
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Ouderenzorg