Project Sociaal Werk op alle niveaus

Iedere werkdag denk je als sociaal werker na over de vraag hoe je handelt. Welke interventies zet je in bij welke casus en hoe verantwoord je je keuze? Keuzes kunnen gemaakt worden op 3 niveaus. De ontwikkelde gesprekshandleiding, kaartenset en e-learning ondersteunen sociaal werkers bij hun keuze.
Sociaal werkers houden zich bezig met het versterken van sociaal functioneren van mensen. En met de sociale kwaliteit van de samenleving rond maatschappelijke kwesties als eenzaamheid, armoede en schulden. Zij zijn daarbij gericht op het realiseren van belangrijke waarden als sociale rechtvaardigheid, gelijkheid, solidariteit en menselijke waardigheid. Sociaal werkers interveniëren op drie niveaus:
- het niveau van de individuele inwoner/huishouden/gezin;
- het niveau van de groep/buurt/wijk/gemeenschap;
- het maatschappelijk niveau: organisatie/beleid/samenleving.
Gesprekstool en kaartenset
Met de gesprekstool krijgen sociaal werkers een completer beeld van wat van invloed is op de praktijksituatie en welke mogelijkheden tot interventies dit oplevert. Aan de hand van de kaarten worden drie rondes doorlopen. In elke ronde staan een hoofdvraag en een opdracht centraal die door de deelnemers in dialoog beantwoord en verkend worden. Iedereen zet zijn expertise in. De praktijksituatie wordt bekeken vanuit meerdere perspectieven. Dit leidt tot meer verdieping, andere inzichten en het stimuleren van vervolgacties.
E-learning
Met de gratis e-learning cursus nemen we sociaal werkers, docenten en studenten van sociaal werk-opleidingen mee in hoe je de gesprekstool en kaartenset gebruikt. De e-learning is interessant voor sociaal werkers en studenten sociaal werk, die beter willen worden in zorgvuldig afwegingen maken over hoe je gaat handelen en op welke niveaus je dit kunt doen. Met sociaal werkers bedoelen we alle takken van sport van het sociaal werk. Dus maatschappelijk werkers, opbouwwerkers, ambulante begeleiders GGZ, jongerenwerkers, sociaal werkers in wijkteams, etc. De training is ontwikkeld in samenwerking met Movisie.
-
Factsheets, artikelen en meer
Binnenkort verschijnen op deze pagina ook enkele factsheets, een poster en artikelen.
-
Fases in het onderzoek
Het onderzoek heeft 4 fases doorlopen:
- Fase 1: Inzicht in besluiten rondom interventies
- Fase 2: Ontwerpen van de tool
- Fase 3: Testen van de tool
- Fase 4: Uitrol van de tool

Versterken van Sociale Kwaliteit
Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en menswaardigheid zijn de centrale waarden van sociale kwaliteit. Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit is gericht op sociale kwaliteit als middel om achterstellingen te doorbreken. Wij willen de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Publicaties
Vanuit het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit verschijnen regelmatig publicaties. Bekijk hier het overzicht in de databank HAN Publicaties.
