electriciteitsmasten

Het assetmanagement van netwerkbeheerders moet verbeterd en toekomstbestendig worden. Een betere health index helpt. Het lectoraat Reliable Power Supply onderzoekt slim assetmanagement. Dit doet het in het project Framework voor Intelligent Netbeheer en Data Gedreven Optimalisatie (FIND-GO).

Snelle info

Projectleider:

Joke Westra 

Startdatum:

1 januari 2019

Status:

Lopend

Looptijd:

24 maanden

Subsidie:

TKI Urban Energy 

Aanleiding van het project

De opwekking van nieuwe energie wordt grilliger door de energietransitie. Het elektriciteitsnet moet dynamischer gebruikt kunnen worden om golven op te vangen en constant te leveren. Hiervoor moet het assetmanagement van netwerkbeheerders verbeterd en toekomstbestendig worden. 

Doel

De doorontwikkeling van de health index, waardoor metingen en data slimmer gebruikt kunnen worden. Hierdoor kunnen netbeheerders betere beslissingen nemen over onderhoud en het vervangen van componenten. Bovendien kunnen ze hiermee trends in de (toekomstige) staat van componenten herkennen. 

Power grid met smart grid app op tablet

Achtergrond

Assetmanagement speelt een belangrijke rol in de leveringszekerheid van elektriciteit. Netbeheerders waarderen de staat van componenten onder andere met een health index. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de leeftijd van een component. Ook worden er metingen uitgevoerd, vaak op locatie.  

De health index wordt in dit FIND-GO project doorontwikkeld. FIND-GO staat voor Framework voor Intelligent Netbeheer en Data Gedreven OptimalisatieDe betrokken onderzoekers willen slimmer gebruik maken van metingen en data, zodat netbeheerders betere beslissingen kunnen nemen over onderhoud en het vervangen van componenten. Slim gebruik van gegevens kan bovendien zorgen voor een incentive om componenten anders in te zetten. 

Dankzij de nieuwe-generatie-health index kunnen netbeheerders tevens trends in de (toekomstige) staat van componenten herkennen. Aan de hand van nieuwe rekenmodellen zien zij straks niet alleen wat de huidige staat van een component is, maar ook wanneer onderhoud noodzakelijk wordt. Daarmee kan men golven in het onderhoud aan zien komen en daarop anticiperen. Dat is nodig omdat een deel van het elektriciteitsnet uit bedrijf moet zijn voor de onderhoudswerkzaamheden. Dat deel van het net kan dan geen stroom transporteren. De rest van het elektriciteitsnet moet dit kunnen opvangen. 

De partners binnen het FIND-GO-project streven naar een breed draagvlak in het vakgebied voor de tweede-generatie-health index. Zowel op Nederlands als op Europees niveau. 

Subsidieverstrekker

Het project is uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Nationale regelingen EZ-subsidies, Topsector Energie uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 

 

Betrokken OnderwijsOpleiding Master Engineering Systems

De Engelstalige Master Engineering Systems wordt in voltijd en deeltijd aangeboden. Binnen deze Master kies je 1 van de 5 specialisaties: Automotive Systems, Control systems, Embedded systems, Lean Engineering of Sustainable Energy. Je vergroot je carrierekansen en je hebt een goede aansluiting bij de praktijk. Met jouw Mastertitel breng je jouw Engineering skills en loopbaan naar the next leve

Bezoek onderzoeker Joke Westra aan TenneT in Eemshaven

Andere betrokken opleidingen - ook te volgen in deeltijd

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrische auto's, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met energietechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Of doe nader onderzoek. Dit geeft jou een kick!

elektrotechniek samenwerken elektro

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Wil je een technisch product van begin tot eind uitvoeren? Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Met Werktuigbouwkunde realiseer je het allemaal in een handomdraai. Grijp die kans!

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

Technische Bedrijfskunde

Voltijd Bachelor opleiding

Vind je organiseren leuk? Hou je van techniek en ga je voor het beste resultaat? Dan past Technische Bedrijfskunde vast goed bij jou! In bedrijven ben jij straks de invloedrijke schakel tussen mensen op de werkvloer en het management. Je ziet hoe processen beter kunnen en producten innovatiever.

technische bedrijfskunde hyster locatie

Contact over dit project?

Betrokken zijn Joke Westra (projectleider en hoofdonderzoeker), Rob Ross (lector) en Hatim Mala (onderzoeker).

 • 06-47396706
 • joke.westra@han.nl
 • Nieuws

  352300 Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel
  265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy

  Blijf op de hoogte Abonneer op de SEECE nieuwsbrief

  SEECE is hét centre of expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Deze publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN, jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.

  Vierkant SEECE logo te gebruiken als afbeelding om door te klikken voor aanvragen SEECE nieuwsbrief