Adviseur Leertechnologie

De opleiding start 1 februari 2026
Binnen organisaties is het leren en opleiden met digitale hulpmiddelen steeds belangrijker. Welke systemen zijn er en welke adviseer je het management om aan te schaffen? Hoe ontwikkel je effectieve blended leertrajecten? En, hoe zorg je er voor dat alle betrokkenen de leeromgeving gaan gebruiken?
In het kort
Voor wie is de module Adviseur Leertechnologie?
In deze module leer jij een rol als senior adviseur of projectleider eigen te maken wat betreft de implementatie van leertechnologie. Je houdt je bezig met leren en ontwikkelen met digitale hulpmiddelen, het ontwikkelen van effectieve blended leertrajecten en de implementatie van (leer)technologie, zoals LMS. Of je wil je met deze thema's bezig gaan houden. Je bent bijvoorbeeld functioneel beheerder.
Programma module Adviseur Leertechnologie
Wat ga je leren?
Tijdens deze module krijg je kennis en vaardigheden aangereikt die je in staat stellen leren en veranderen met leertechnologie (E-HRD) mogelijk te maken in organisaties. Je werkt aan een leertechnologie-vraagstuk uit de praktijk. Je kiest zelf welk vraagstuk je wil gaan aanpakken en kiest daarmee ook zelf de focus van de module. Je schrijft een plan van aanpak, met daarin onder andere een onderzoeksvraag en deelvragen. Vervolgens ga je het project ook daadwerkelijk uitvoeren. Dit resulteert in een adviesrapport, een ontwerp voor een digitaal leertraject en een stappenplan voor de implementatie van een LMS. Veranderkunde speelt hierbij een belangrijke rol. Je kijkt naar wat er nodig is om de voorgestelde oplossing te laten slagen. Aan het eind van de module presenteer je, samen met je mede-studenten, de resultaten in een mini-conferentie.
Resultaat - wat levert de module je op?
Na afloop van deze module kun je:
- een systematische analyse maken van een complex leertechnologie gerelateerd opleidingskundig vraagstuk op basis van relevante literatuur, input van de opdrachtgever en andere bronnen;
- op basis van de antwoorden op de onderzoeksvragen komen tot opleidingskundig verantwoorde, theoretisch onderbouwde en voor de opdrachtgever bruikbare producten;
- omgaan met en advies geven over de veranderkundige aspecten van de ontwikkeling en implementatie van blended learning;
- een goede gesprekspartner zijn voor andere spelers/aanbieders binnen het veld van leertechnologie en voorstellen en argumenten op waarde schatten;
- ontwikkelingen op het gebied van blended learning en leertechnologie (E-HRD) volgen en je een mening vormen over de relevantie en toepassingsmogelijkheden hiervan;
- een effectmetingsplan rond blended learning opstellen en (laten) uitvoeren.
Werkwijze
De module Adviseur Leertechnologie is een onderdeel van de bachelor Learning & Development in Organisations dat ook los te volgen is. Je sluit, samen met enkele andere cursisten, aan bij studenten die de gehele opleiding volgen.
Van en met elkaar leren en leren door doen staan centraal in deze module. Je werkt in deze module in een community of practice van medestudenten en docenten via de action learning-methode. Dat betekent dat je aan een eigen project werkt binnen een organisatie. Tijdens de bijeenkomsten ga je over je project in gesprek met groepsgenoten, die elk weer aan hun project werken. Zo leer je van de projecten van medestudenten en praktijkvoorbeelden van andere organisaties en deskundigen. Jouw inhoudelijke kennis verzamel je aan de hand van literatuur en door gebruik te maken van actuele internetbronnen. Ook besteden we tijdens de gehele module aandacht aan jouw professionele ontwikkeling als leertechnologie-adviseur.
Verdere informatie
Verder studeren?
Heb je de cursus gevolgd en wil je verder studeren? Of wil je gaan voor een bachelordiploma? Volg dan de deeltijd bacheloropleiding Learning and Development in Organisations (voorheen Opleidingskunde). Adviseur Leertechnologie is een module van deze bachelor. Je krijgt vrijstelling voor deze module in de bachelor. Of kies voor een van de andere losse modules van de bachelor.

Ook interessant voor jou
Als adviseur leren en ontwikkelen ben je betrokken bij verbetervoorstellen. Inhoudelijke kennis én persoonlijke vaardigheden spelen een grote rol. Welke adviesrol is effectief? Wat is een realistisch implementatievoorstel? Meld je aan voor Adviseren over leren in organisaties!

Ontwerpen en ontwikkelen van blended learning vraagt veel van een instructional designer. Samenwerken met ict’ers en inhoudsexperts, digitale werkvormen bedenken, een goede blend samenstellen... Ontwikkel jij je tot een specialist op het gebied van blended learning?

Jij wilt je verdiepen in het ambacht van het trainen en het coachen. Hoe begeleid je een groepsopdracht of een rollenspel? En hoe doe je dat online? Hoe zorg je voor vraagverheldering bij je coachee en hoe zorg je voor transfer van het geleerde?

Hou jij je binnen je organisatie bezig met personeels- en organisatieontwikkeling? Tijdens de cursus Interventiekunde kom je alles te weten over leren en veranderen in organisaties, betekenisvol leren, het stimuleren van medewerkers en leerprocessen en -vraagstukken.

Wil jij je nóg verder verdiepen op het gebied van leren en ontwikkelen? Bekijk ons volledige aanbod op de overzichtspagina HAN Mens & Organisatie.

Advies nodig?
Heb je een korte vraag over de opleiding? Stuur ons een mail voor een snel antwoord. Heb je een uitgebreide vraag en ga je liever in gesprek met een van onze adviseurs? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan! Tijdens het gesprek bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, ambities en mogelijkheden. Het adviesgesprek plannen we op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams.

Snel antwoord
Heb je een vraag? Stel je vraag aan HAN Learning en Development.
We helpen je graag verder.