Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • Studiekeuzegesprek
  Stel al je vragen aan een specialist

Jouw toekomst met hbo Werktuigbouwkunde

Bedenk jij hoe je een aandrijving overschakelt op groene brandstof? Ontwerp je een achtbaan voor een pretpark? Help je mee bij installaties voor een ingewikkeld productieproces? Of verbeter jij de automatisering of adviseer je bij klimaatproblemen? Werktuigbouwkunde kent vele vormen en jij weet er straks prima raad mee als een van de beste teamplayers! Welke mogelijkheden voor de toekomst zijn er voor jou?

Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

Wat kun je worden met hbo Werktuigbouwkunde?

De studie Werktuigbouwkunde is heel breed. Dat is heel goed nieuws, want er is overal vraag naar hbo-technici die veel verstand hebben van machinebouw, warmtepompen, klimaatbeheersing, regeltechniek en luchtbehandeling. Ook energiebesparing en duurzaamheid zijn de kansen van deze tijd. Daar draai jij je hand niet voor om. Want als hbo-engineer ben je straks een graag geziene gast. Met je HAN-diploma op zak heb je prima kansen op de arbeidsmarkt en je startsalaris is al snel € 3.050,- bruto per maand!

 • two students working with a lecturer on a project Mechanical Engineering - Werktuigbouwkunde

  Technisch ontwerper of adviseur

  Er is geen technisch vraagstuk te bedenken waarop jij geen antwoord hebt. Jouw technische oplossingen werk je uit in begrijpelijke ontwerpen. Dit doe je bijvoorbeeld vanuit een werktuigbouwkundig ingenieursbureau of je eigen bedrijf.

 • Two Mechanical Engineering students doing group work behind laptops - Werktuigbouwkunde

  Constructeur

  Jij ziet een ontwerp en weet meteen waar de uitdagingen liggen. Kan het duurzamer? Beter? Mooier? Jij weet het! Als constructeur ben je bijvoorbeeld betrokken bij het totale engineeringsproces. Vanaf het opstellen van specificaties tot en met het testproces.

 • a group of engineering students -mechanical werktuigbouwkunde - working on a project together at a round table with laptops

  Product engineer

  Jij weet wat klanten willen. Je kent hun technische eisen en je weet hoe je daaraan voldoet. Natuurlijk met oog voor kosten en efficiency! 

 • student man en vrouw overleg

  Sales engineer

  Naast techneut ben je ook een marketingexpert. Omdat jij weet hoe techniek werkt, weet je die techniek of het eindproduct ook te verkopen.  

 • Engineering studenten Andreas en Ralf klussen in accubox HAN Solarboat

  Proces- en energietechnicus

  Als proces- en energietechnicus werk je in het hart van het productieproces. Je bent verantwoordelijk voor een zo optimaal mogelijke voortgang van het productieproces op een energiezuinige manier. Je regelt veel op afstand via online techniek, maar het komt ook voor dat je fysiek naar locatie moet om een bepaalde storing op te lossen.

 • Sfeerfoto's Robotics-at-HAN middag met demo's van studenten. Twee studenten bij beeldscherm

  Zelfstandig werktuigbouwkundig ingenieur

  Als zelfstandig werktuigbouwkundig ingenieur zonder personeel ga je met een opdrachtgever om tafel om te onderhandelen. Op basis van wat ervan je gevraagd wordt, de locatie en je uurtarief kun je zelfstandig op een slimme manier bepalen hoe je gezamenlijk een project tot een goed einde brengt. Jij kiest het project wat bij je past!

Doorstuderen na Werktuigbouwkunde?

Wil jij na het behalen van je hbo-diploma verder studeren? Mogelijkheden genoeg:  

 • Master Engineering Systems

  Met deze technische master van de HAN specialiseer jij je verder. Er zijn 3 mastertracks waarin je je kunt specialiseren: Automotive Systems, Cyber-Physical Systems of Sustainable Energy. 

 • Mechanical Engineering (universiteit)

  Op universitair niveau verder in de techniek en mechanica? In deze Engelstalige opleiding aan de Universiteit Twente ga je dieper in op constructies, producten en productieprocessen. 

 • Biomedical Engineering

  Misschien zet je technische kennis graag in om de gezondheidszorg naar een nog hoger niveau te tillen. Dat kan met de universitaire opleiding Biomedical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.
   

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Werktuigbowkunde.

in de klas boek dynamica