Dit is je studie

Is jouw droom om machines van begin tot eind ontwerpen en realiseren met jouw technisch inzicht? Wil je bijdragen aan technologische innovatie en meer duurzaamheid? Bedrijven helpen met slimme productieprocessen? Je leert het allemaal met Werktuigbouwkunde. En jij bepaalt zelf hoe je jouw studie vormgeeft!

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

Ask a studentStudenten Werktuigbouwkunde over hun opleiding

Word een technische alleskunner De opbouw van Werktuigbouwkunde

Tijdens je opleiding ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische engineering vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit de praktijk, of werken nog steeds. Dus ja, die weten écht waar ze het over hebben! 

In het 1e jaar hou je je bezig met projecten die binnen je studie plaatsvinden. Je doet basiskennis over werktuigbouwkunde op, zoals 3D-tekenen, energie- en productietechniek, constructieleer, en het ontwikkelen van een prototype.

In het 2e en 3e jaar ga je naast te vergaren van theorie vooral samenwerken met medestudenten of studenten van andere opleidingen aan echte projecten met en bij bedrijven. Je hebt daarin keuzevrijheid.

In je 3e jaar werk je zelfs fulltime bij een bedrijf. Je wordt daarbij ondersteund door docenten, maar ook door experts buiten de HAN.

In het 4e jaar doe je een minor en daarna studeer je af. Deze ‘proeve van bekwaamheid’ is een praktijkgericht onderzoek dat je bij een bedrijf gaat doen, zodat je ook een stukje meehelpt aan innovatie en nieuwe inzichten.

werktuigbouwkunde ebuggy
Student werkt aan project

Je propedeuse

Uiteraard begin je bij het begin! In het 1e jaar van je studie maak je kennis met het vakgebied werktuigbouwkunde. Je leert onder meer over productie– en energietechniek en constructieleer. Je gaat ook aan de slag met 3D-tekenen en doet algemene professionele (sociale) vaardigheden op. Je leert bijvoorbeeld over hoe je het beste met iemand communiceert en samenwerkt. Die vaardigheden komen jou op elke werkvloer goed van pas.

Het 1e jaar

Natuurlijk sta je te popelen om al echt dingen te dóen. En dat gá je ook doen! Je ontwikkelt samen met medestudenten bijvoorbeeld een nieuw stuk techniek. Dat doe je vanaf de digitale tekentafel tot aan het daadwerkelijke bouwen, testen en presentatie van het project. Daarbij houdt je al meteen vanaf het begin rekening met het recyclen van jouw innovatie als die het einde van de levensduur bereikt. Die aandacht voor duurzaamheid zie je overal in je studie!   

Maar in je 1e jaar kijk je ook vooruit naar de rest van je opleiding. Samen met je eigen leerteamcoach. Die helpt bij het maken van keuzes en het opstellen van jouw studieprogramma.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Samen met je coach

Tijdens je studie sta je er nooit alleen voor! Zeker in het begin. Daarom word je onderdeel van een leerteam met ongeveer 10 andere medestudenten. Met hen doe je samen je eerste project. Groot voordeel is dat je elkaar goed leert kennen en elkaar kunt helpen.

Een leerteamcoach begeleidt je overal bij. Deze coach (een docent) helpt je bij het maken van keuzes, het opstellen van een studieprogramma, bespreken van persoonlijke omstandigheden en het kiezen van de juiste projecten. Van begin tot eind! 

Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw

Je verdiepende jaar

In het 2e jaar ga je de diepte in. Je merkt dat mechanisch ontwerpen (machinebouw) en energetisch ontwerpen (energiesystemen) de ruggengraat van jouw studie zijn. Daar ben je dus veel mee in de weer. Je gaat ook echt aan de slag met concrete projecten uit de praktijk. Last but not least: je maakt belangrijke keuzes!

Maak je eigen keuzes

Je werkt samen met studenten van andere engineeringopleidingen in gemixte teams aan opdrachten en vraagstukken van bedrijven. Je draagt flink bij aan het projectresultaat.

Een voorbeeld? Nou, je werkt bijvoorbeeld aan een duurzame warmtepomp die uiteindelijk in ontelbare woningen in Nederland moet zorgen voor een ideaal leefklimaat.

Samen met je leerteamcoach bepaal je vervolgens je richting:

  • Wil je machines en (bedrijfs)systemen ontwerpen? Dan kies je machinebouw.
  • Ga je graag ingewikkelde constructieproblemen te lijf? Dan kies je voor energiesystemen.

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen en Elektrotechniek. Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Ook zijn andere opleidingen in het domein Health betrokken, zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Ook opdrachtgevers en docent-onderzoekers komen langs om te overleggen.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! Maar vanwege de coronacrisis kunnen we je voorlopig alleen een online Open Dag aanbieden.

Twee studenten werken samen
ict studenten project 3

Laat zien wat jij waard bent!

Jaar 3 is het jaar van je stage. Cool! Een half jaar lang loop jij de deur plat bij een techniekbedrijf. Daar doe je praktijkervaring en nieuwe kennis op. Maar natuurlijk laat je zelf ook zien wat je waard bent! Een stage in het buitenland? Dat kan ook!

Waar ga je stage lopen?

Je loopt bijvoorbeeld een half jaar stage bij techniekreuzen. Denk aan Besi, Ansaldo Thomassen, Jazo en De Beijer. Of kies je liever voor kleinere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf? Wat jij wil! Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij jou? Wat kan je verbeteren? Na die 6 maanden ben je onwijs veel wijzer en bij een goed afgeronde stage 30 studiepunten rijker!

Professionele leergemeenschap

Na je stage kom je weer terug op de HAN. Daar ga je via een professionele leergemeenschap samenwerken met medestudenten, docentonderzoekers en bedrijven. Je werkt aan een complexe technische opdracht met maatschappelijke impact. Op basis van onderzoek ga je op zoek naar slimme mogelijkheden en oplossingen. Je komt samen met je groep tot een goed onderbouwd advies. Bij een goed afgerond project verdien je 30 studiepunten.

Want English? Your choice!

De voltijdopleiding Werktuigbouwkunde aan de HAN voor jezelf nóg iets interessanter maken? Je kunt de studie ook in het Engels volgen. Hoe handig is dat, als jij mikt op werken in het buitenland of verder wil studeren in een internationale omgeving? Wat je reden ook is, jij hebt de keuze! Het Nederlandstalige programma besteedt overigens ook aandacht aan rapporteren en presenteren in het Engels. 

Twee studenten overleggen met laptop

Minor en afstuderen

In het 4e jaar doe je een minor en daarna studeer je af. Deze ‘proeve van bekwaamheid’ is een praktijkgericht onderzoek dat je bij een bedrijf gaat doen, zodat je ook een stukje meehelpt aan innovatie en nieuwe inzichten.

Kies je eigen accenten

Als werktuigbouwkundig ingenieur kun je bijna overal in de techniek terecht. Je krijgt een van de breedste hbo-bacheloropleidingen die er zijn. Daardoor zit je niet vast zit aan 1 soort werk. Leg je toch graag een accent op jouw studie? Dan doe je dat bijvoorbeeld tijdens je minor en zéker tijdens je afstuderen! 

Welke minor kies jij?

Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij je opleiding je eigen accent geeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de verdiepende minor Machinebouw, Windenergie of Semiconductor Packaging?

Of is de verbredende minor Ondernemen voor jou ideaal, omdat het ondernemerschap jou wel trekt?

Wanneer je naar het buitenland wilt kies je voor de minor Global Awareness.

Als je je wilt voorbereiden op doorstuderen of het doen van onderzoek kies je een doorstroomminor.

Er is dus keuze genoeg: pak je kans en kies wat bij jou past! Na een geslaagde afronding van je minor ontvang je weer 30 studiepunten.

Afstuderen

Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je doet zelfstandig of met een medestudent onderzoek bij een bedrijf. Je helpt dat bedrijf echt verder met jouw kennis. Dit is ook hét moment om helemaal je eigen richting te kiezen. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd en ontvang je je laatste 30 studiepunten!

Diploma met supplement

Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science in Werktuigbouwkunde

Je hebt je 'proeve van bekwaamheid’ behaald en afgestudeerd. Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Werktuigbouwkunde.

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

machine slijpt staal op werkbank