Dit is je studie

Een product van begin tot eind ontwerpen en realiseren met jouw technisch inzicht? Bijdragen aan technologische innovatie en meer duurzaamheid? Bedrijven helpen met slimme productieprocessen? Het kan allemaal met onze voltijdstudie Werktuigbouwkunde. En jij bepaalt zelf hoe je jouw studie vormgeeft!

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

Ask a studentStudenten Werktuigbouwkunde over hun opleiding

Studeren in coronatijdMaak een flitsende start

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.

Meer lezen over de campus, op kamers, studiematerialen, persoonlijke begeleiding en activiteiten naast je studie? Lees welke praktische zaken je nog moet uitzoeken en hoe je in contact komt met medestudenten. Plus: waar je straks terecht komt en hoe de HAN jou helpt als je ergens tegenaan loopt. Zo trap je het jaar meteen goed af, ook in deze tijd!

Drie studenten lachend met laptop

Een creatieve technische alleskunner De opbouw van Werktuigbouwkunde

In het 1e jaar van je studie doe je basiskennis op over werktuigbouwkunde: van 3D-tekenen, energietechniek en constructieleer, tot productietechnieken en de ontwikkeling van een prototype. In het 2e en 3e jaar krijg je meer theorie en werk je samen met medestudenten aan echte projecten. In het 4e jaar doe je een minor en daarna studeer je af. En is je bachelor of science in de tas! 

werktuigbouwkunde ebuggy
Student werkt aan project

Je propedeuse

Uiteraard begin je bij het begin! In het 1e jaar van je studie maak je kennis met het vakgebied werktuigbouwkunde. Je leert onder meer over productie– en energietechniek, plus constructieleer. Je gaat ook aan de slag met 3D-tekenen en doet algemene professionele skills op. Je leert bijvoorbeeld over communicatie en samenwerken. Die vaardigheden komen jou op elke werkvloer goed van pas. En dat is allemaal dus nog maar het begin!

Het eerste jaar

Natuurlijk sta je te popelen om al echt dingen te dóen. En dat gá je ook doen! Je ontwikkelt samen met medestudenten bijvoorbeeld een nieuw stuk techniek. Dat doe je vanaf de digitale tekentafel tot aan het daadwerkelijke bouwen, testen en presentatie van het project. Daarbij houdt je al meteen vanaf het begin rekening met het recyclen van jouw innovatie als die het einde van de levensduur bereikt. Die aandacht voor duurzaamheid zie je overal in je studie!   

Maar in je 1e jaar kijk je ook vooruit naar de rest van je opleiding. Samen met je eigen leerteamcoach. Die helpt bij het maken van keuzes en het opstellen van jouw studieprogramma.  

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Samen met je coach

Tijdens je studie sta je er nooit alleen voor! Een leerteamcoach begeleidt je overal bij. De coach helpt je bij het maken van keuzes, het opstellen van een studieprogramma, bespreken van persoonlijke omstandigheden en het kiezen van de juiste projecten. Van begin tot eind! 

Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw

Je verdiepende jaar

In het 2e jaar ga je de diepte in. Je merkt dat mechanisch ontwerpen en energetisch ontwerpen de ruggengraat van jouw studie zijn. Daar ben je dus veel mee in de weer. Je gaat ook echt aan de slag met concrete projecten uit de praktijk. Last but not least: je maakt belangrijke keuzes!

Maak je eigen keuzes

Je werkt samen met studenten van andere engineeringopleidingen in gemixte teams aan opdrachten en vraagstukken van bedrijven. Je draagt flink bij aan het projectresultaat. Een voorbeeld? Nou, je werkt bijvoorbeeld aan een duurzame warmtepomp die uiteindelijk in ontelbare woningen in Nederland moet zorgen voor een ideaal leefklimaat. 

Samen met je leerteamcoach bepaal je op welke competenties jij de nadruk legt in jouw studie. Ga je graag ingewikkelde constructieproblemen te lijf? Dan kies je bijvoorbeeld voor de individuele invulling Constructie en Vormgeving. Andere keuzes zijn bijvoorbeeld Mechatronica of Energie en Installatie. Jouw voorkeur, jouw keuze! 

Leren door praktijk

Tijdens je opleiding ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische engineering vraagstukken werkt. Onze docenten komen uit de praktijk, of werken nog steeds. Dus ja, die weten écht waar ze het over hebben! 

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwerpen en Elektrotechniek. Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Ook zijn andere opleidingen in het domein Health betrokken, zoals Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Ook opdrachtgevers en docent-onderzoekers komen langs om te overleggen.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! Maar vanwege de coronacrisis kunnen we je voorlopig alleen een online Open Dag aanbieden.

Twee studenten werken samen
ict studenten project 3

Stage: laten zien wat jij waard bent!

Jaar 3 is het jaar van je stage. Cool! Een half jaar lang loop jij de deur plat bij een techniekbedrijf. Daar doe je praktijkervaring en nieuwe kennis op. Maar natuurlijk laat je zelf ook zien wat je waard bent! Een stage in het buitenland? Dat kan ook!

6 maanden stage

Je loopt bijvoorbeeld stage bij techniekreuzen als Besi, Ansaldo Thomassen, Jazo en De Beijer. Of kies je liever voor kleinere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf? Wat jij wil! Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij jou? Wat kan je verbeteren? Na die 6 maanden ben je onwijs veel wijzer. 

Want English? Your choice!

De voltijdopleiding Werktuigbouwkunde aan de HAN voor jezelf nóg iets interessanter maken? Je kunt de studie ook in het Engels volgen. Hoe handig is dat, als jij mikt op werken in het buitenland of verder wil studeren in een internationale omgeving? Wat je reden ook is, jij hebt de keuze! Het Nederlandstalige programma besteedt overigens ook aandacht aan rapporteren en presenteren in het Engels. 

Twee studenten overleggen met laptop

Minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar ben je bezig met de finishing touches van jouw studie. Je kiest een minor: een soort specialisatie in een onderwerp dat jou interesseert. En daarna is het tijd voor afstuderen!

Welke minor kies jij?

De 6 maanden na je stage staat in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij je opleiding je eigen accent geeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van de minor Creatief Construeren? Of de minor Ondernemen, omdat het ondernemerschap jou wel trekt? Of Global Awareness, wanneer je naar het buitenland wil. Er is keuze genoeg: pak je kans en kies wat bij jou past! 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Kies je eigen accenten

Als werktuigbouwkundig ingenieur kun je bijna overal in de techniek terecht. Je krijgt een van de breedste hbo-bacheloropleidingen die er zijn. Daardoor zit je niet vast zit aan 1 soort werk. Leg je toch graag een accent op jouw studie? Dan doe je dat bijvoorbeeld tijdens je minor en zéker tijdens je afstuderen! 

Afstuderen

Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Je doet onderzoek bij een bedrijf en helpt dat bedrijf echt verder met jouw kennis. Dit is ook hét moment om helemaal je eigen richting te kiezen. Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd! 

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Werktuigbouwkunde. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science in Werktuigbouwkunde

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Werktuigbouwkunde behaald. Gefeliciteerd!

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

machine slijpt staal op werkbank