Dit is je studie

Praktijk, praktijk en nog een praktijk. Dát is jouw studie Technische Bedrijfskunde. Ja, natuurlijk ga je met je neus de boeken in, maar je gaat vooral aan de slag met échte projecten. En na 4 jaar mag jij jezelf bachelor of science in Technische Bedrijfskunde noemen. Dat opent deuren. Véél deuren!

technische bedrijfskunde hyster locatie

Ask a studentWat leer je bij Technische Bedrijfskunde?

Studeren in coronatijd

Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding Technische Bedrijfskunde. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.

nijmegen-studeren-samen-studeren

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Technische Bedrijfskunde

In het 1e jaar verken je de basis van Technische Bedrijfskunde. En die is breed! Vanuit theoretische lessen en de daaraan gekoppelde projecten maak je kennis met alles wat de opleiding te bieden heeft. In jaar 2 en 3 werk je aan meerdere projecten, samen met studenten van andere technische opleidingen. Je gaat ook 2 keer op stage! Je krijgt zo héél veel nieuwe kennis mee! In het 4e jaar volg je nog een minor ter verbreding of verdieping van je studie. En daarna? Afstuderen natuurlijk! 

presenteren
project-docent

Je propedeusejaar

In het 1e jaar maak je direct kennis met de volle breedte van Technische Bedrijfskunde. Vanuit theoretische lessen en de daaraan gekoppelde projecten maak je kennis met alles wat de opleiding te bieden heeft. En dat doet je ook door te dóen.

Het 1e jaar

In je 1e jaar leer je over de beginselen van Technische Bedrijfskunde. Je vraagt je af: hoe kunnen processen beter en producten innovatiever.

Je werkt met medestudenten aan projecten, vaak in opdrachten van bedrijven en organisaties. Natuurlijk krijg je ook de nodige lesstof voor de kiezen. Heel veel praktijk en ook theorie in je propedeuse!

Het 1e jaar doet een achttal thema's aan waarbinnen verschillende vakken worden verzorgd. Last but not least; je staat er in je 1e jaar niet alleen voor. Een tutor begeleidt je namelijk all the way! 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Coaching en begeleiding

Een studie is niet altijd makkelijk, bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden of omdat je gewoon veel voor de kiezen krijgt? Je kan altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Die helpt je met oplossingen. Daarnaast vorm je met 8 tot 10 studenten een leerteam. Je komt op vaste momenten bij elkaar, ondersteund door een leerteamcoach. 

zakelijk

Bedenk een product in de hoofdfase

In de hoofdfase van je studie combineer je theorie met praktijk en loop je stage. Je zet ook een eigen bedrijf op: de Student Company. Voor dat bedrijf bedenk je samen met medestudenten een nieuw product, je regelt de financiering met hulp van aandeelhouders, je zoekt een producent en je zorgt voor afzet en omzet. Marketing? Doe je ook!

Het 2e jaar

Je werkt opnieuw veel samen met studenten van andere techniekopleidingen. Je bent ook in de weer met technieken om producten en processen binnen een bedrijf te verbeteren. En ja, tijd voor stages is er ook! Je gaat maar liefst 2 keer op stage om live mee te maken hoe het er bij een techniekbedrijf aan toe gaat en hoe jij daar als technisch bedrijfskundige aan bijdraagt!  

Leren door praktijk

Tijdens je opleiding ga je al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan praktische engineeringvraagstukken werkt. Onze docenten komen uit de praktijk, of werken er nog steeds in. Dus ja, die weten écht waar ze het over hebben! 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! Maar vanwege de coronacrisis kunnen we je voorlopig alleen een online Open Dag aanbieden en een aantal fysieke activiteiten.

Studenten in The Brew
minor studenten project, studeren in The Brew

Stage en Minor

Dit 3e jaar begin je met een half jaar stage. Daarna volg je weer lessen op de hogeschool.

Het 3e jaar

Net als in het 2e jaar ga je een half jaar op stage maar dan voltijds.

In het 2e half jaar volg je lessen en ga je met studenten van andere technische opleidingen aan de slag met de nieuwste technologische ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Je komt ook meer te weten over bijvoorbeeld Smart Industry.

gebouwgebonden installatietechniek warmtepomp studenten laptop

Minor en afstuderen

Het 4e jaar begint met een minor: een vakkenpakket met een thema. Je brengt je de laatste accenten aan in je studie en daarna studeer je af. Je hebt dan je Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde op zak. Dat opent veel deuren!

Het 4e jaar

Het 4e jaar begint met een minor: een vakkenpakket met een thema. Tijdens de minor leg je je eigen accent in de opleiding. Misschien kies je voor de minor World Class Performance/Lean Management of voor andere HAN-minors als Circulaire economie of Effectief leiderschap. Ook is het mogelijk om een minor op een andere hogeschool of in het buitenland te volgen.

Om het samen te vatten, er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstudeeropdracht

In het laatste halfjaar sluit je je studie af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Spannend!

Voor je afstudeeropdracht loop je de deur plat bij een opdrachtgever in de techniek. Misschien ga je daar een nieuwe productielijn opzetten, of een bestaande productietechniek veranderen. Je laat hoe dan ook zien wat je in huis hebt. Je rapporteert uitgebreid over je bevindingen. 

Je voorgangers deden bijvoorbeeld afstudeeropdrachten bij Gazelle, ATAG, Scania of Heyster-Yale. Maar in de regio zijn heel veel kleine productiebedrijven waar ze te gekke opdrachten voor jou in petto hebben. 

Kies je eigen accenten

Als technisch bedrijfskundige heb je straks de banen voor het uitkiezen. Je bent immers breed opgeleid. Leg je toch graag een accent op jouw studie? Dan doe je dat bijvoorbeeld tijdens je minor en zéker tijdens je afstuderen! 

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Technische Bedrijfskunde.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

praktijklokaal les, FEM