- Meld je aanDe opleiding start 1 keer per jaar
- 1Sep1 SeptemberSeptember
- Meer informatie...Adviesgesprek, brochure, helpdesk
- Open AvondProefcollege, meelopen
- Open up new horizons - HAN University of Applied Sciences
- Opleidingen
- Hbo
- Technische Bedrijfskunde
- Praktische info over de bachelor Technische Bedrijfskunde
Praktische info over de bachelor Technische Bedrijfskunde
Als je overweegt de studie Technische Bedrijfskunde in deeltijd aan de HAN te gaan volgen, dan zit je hier goed. Op deze pagina vind je alle informatie over studiekosten, de benodigde vooropleiding en de opleidingslocatie. Of hoe jouw werkgever kan investeren in jouw deeltijdstudie.

Waar volg je deze deeltijdopleiding?
HAN Arnhem campus
Ruitenberglaan 29
6826 CC Arnhem
De HAN Campus is goed bereikbaar met de auto. Je parkeert je auto gratis in de parkeergarage van de HAN. Kom je met het openbaar vervoer? Er rijden regelmatig bussen van CS Arnhem naar de campus. Plan hier je reis.
Je volgt je opleiding aan de Academie Engineering en Automotive van de HAN. De campus van de hogeschool is een fijne plek om te leren. En ja, ook om te ontspannen! Voor een hapje en een drankje kun je terecht in de kantine. Zin in iets anders? Probeer dan de studentencafés HANgar of Lokaal 99, te vinden op het plein van de campus.
Studiefeiten deeltijd Technische Bedrijfskunde
Ruitenberglaan 29, Arnhem
Diploma | Bachelor (HBO) |
---|---|
Accreditatie | Bekijk het accreditatie rapport |
Vorm | Deeltijd |
Voertaal | Nederlands |
Startdatum | September |
Tijdsduur | 4 jaar |
Studiepunten | 240 EC |
Toelatingsinformatie voor Technische Bedrijfskunde
De eisen voor verschillende diploma's:
- Havo- of vwo-diploma met profiel Natuur en Techniek, Natuur en Gezondheid of Economie en Maatschappij
- Havo- of vwo-diploma met profiel Cultuur en Maatschappij, met Wiskunde A of B
De associate degree Technische Bedrijfskunde is een technische opleiding. Daarom is het belangrijk dat je een goede kennis hebt van wiskunde en van natuurkunde. Heb je die (nog) niet of zijn je skills een beetje weggezakt? Schrijf je dan in voor één van de Voorbereidende cursussen. Zo ga je goed voorbereid van start.
Zie: Kennis bijspijkeren.
Voor deze opleiding moet je beschikken over een werkplek in een industriële omgeving voor minimaal 20 uur per week, waar je werkzaamheden op hbo-niveau verricht en begeleiding krijgt van iemand op hbo-niveau. Heb je geen (betaalde of onbetaalde) werkplek? Wij kunnen je helpen.
Zie: Niet de passende werkomgeving?Met een mbo-4 diploma kun je je aanmelden voor elke opleiding bij de HAN. Je bent dus toelaatbaar tot de opleiding. Maar we raden je sterk aan om je kennis van de vakken wiskunde en natuurkunde bij te spijkeren tot het havo-5 niveau voordat je aan de opleiding begint. Bespreek dit tijdens het intakegesprek.
Zie ook: Kennis bijspijkeren.
Voor deze opleiding moet je beschikken over een werkplek in een industriële omgeving voor minimaal 20 uur per week, waar je werkzaamheden op hbo-niveau verricht en begeleiding krijgt van iemand op hbo-niveau.Heb je een havo- of vwo-diploma behaald maar niet het juiste profiel? Ben je jonger dan 21? Dan moet je een deficiëntietoets behaald hebben voordat we je kunnen toelaten. Die is voor deze opleiding gelijk aan de 21+ toets.
Ben je 21 of ouder? Je kunt je inschrijven voor de voorbereidende cursussen wiskunde en/of natuurkunde die wij aanbieden.
Zie: 21+ toelatingsonderzoek.Heb je nog geen passende werkplek? Wij kunnen je helpen. HAN Employment helpt je bij jouw zoektocht door de verbinding te leggen tussen werkgevers en werknemers.
Ook SEECE kan je wellicht helpen. SEECE is het expertisecentrum voor duurzame energie, waarin ook HAN participeert. Via SEECE kun je deelnemen aan het programma Werken en Leren met Energie. Via dit programma kan SEECE je ondersteunen bij je zoektocht naar een passende werkomgeving. Meer informatie over SEECE.Ben je 21+? Wil je graag Technische Bedrijfskunde in deeltijd studeren maar heb je niet het juiste diploma? Dan moet je aantonen dat je over voldoende kennis beschikt of alsnog de vakken wiskunde B en natuurkunde op mbo-4 of havo-5 niveau halen voordat we je kunnen toelaten.
Denk je dat je al over voldoende kennis beschikt? Dat kan je bij ons toesten.
Je kunt je inschrijven voor de 21+ toets van de voorbereidende cursussen wiskunde en/of natuurkunde. Je kunt deze toets doen aan het eind van de voorbereidende cursus, maar je kunt ook alleen de toets doen. Als je voor de toets een voldoende haalt hoef je de bijbehorende cursus uiteraard niet meer te doenDenk je dat je op een andere manier kunt aantonen dat je over voldoende kennis beschikt? Bespreek dit in het intakegesprek.
Beschik je nog niet over voldoende kennis?
Dan moet je die eerst bijspijkeren voordat we je kunnen toelaten. Hoe kan dat?Je kunt je inschrijven voor de voorbereidende cursussen wiskunde en/of natuurkunde die wij aanbieden. Aan het eind van deze cursus(sen) wordt de 21+ toets afgenomen. Als je deze toets met een voldoende afsluit ben je toelaatbaar bij onze opleiding.
Mocht je hierover nog nadere vragen hebben, neem dan een kijkje in deze brochure.
Ben je toelaatbaar, maar blijkt uit je intakegesprek dat het verstandig is om sommige kennis wat bij te spijkeren? Dan hebben we deze Voorbereidende cursussen voor je in de aanbieding.
Een buitenlands diploma moet tenminste gelijkwaardig zijn aan een Nederlands diploma. De HAN laat de waarde van jouw diploma beoordelen door Nuffic: de organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Het Nuffic waardeert je diploma: dit duurt meestal 10 werkdagen.
Daarnaast moet je aantonen dat je het Nederlands mondeling en schriftelijk beheerst. Dit is de zogenaamde taaleis. Via het HAN Talencentrum of een ROC in je regio kun je een bijscholing Nederlands volgen.
Wil je studeren aan de HAN maar heb je een buitenlands diploma? Dit jaar is de ideale voorbereiding op je bachelor- of masteropleiding. Een intensief jaar speciaal voor vluchtelingen die zijn aangesloten bij het UAF.
Nieuwsgierig
Past deze deeltijdstudie bij jou? Misschien weet je nog het beste als je Open Avond bezoekt, of een adviesgesprek regelt. We ontvangen je graag op de HAN!

Voor werkgevers
Een studerende werknemer in dienst? Dat geeft een boost aan een bedrijf. Financieel is er ook wat te halen. Werkgevers met studenten in de zaak kunnen mogelijk gebruik maken van 3 vergoedingen:
Subsidie of niet? Voor een werkgever is het altijd interessant een student in dienst te hebben. Natuurlijk: het kost begeleiding. Maar je krijgt er veel voor terug:
- Gebruik de nieuwste kennis – Als organisatie wil je altijd vooruit. Meeliften op de laatste trends. Dat kan nauwelijks beter dan met een student in dienst. Die verdiept zich aan de HAN wekelijks in de nieuwste ontwikkelingen.
- Financieel interessant – Investeer je als bedrijf in opleidingskosten van een werknemer? Dan mag je die aftrekken van de winst. Goed om te weten bij het invullen van de belastingpapieren!
- Profiteer van tevreden werknemer – Net als een bedrijf willen werknemers zich graag ontwikkelen. Dat de organisatie hen kansen biedt om te studeren, zal een boost geven. Goed voor de werksfeer. En productie!
- Tijd voor extra project – Al lang plannen voor een nieuw innovatief ontwerp of een verbeterd bedrijfsproces? Maar geen tijd? Studenten voeren meerdere grote projecten uit voor de HAN. Zij kunnen die ene bijzondere klus uitvoeren, die normaal steeds blijft liggen.
- Extra aanpakker in dienst – Studenten kiezen niet zomaar voor een deeltijdstudie. Ze zijn gemotiveerd om werken en leren te combineren. Aanpakkers dus. Die ook op de werkvloer graag hun mouwen opstropen.
De combinatie van leren en werken levert veel op. Maar het is voor studenten ook best pittig. De HAN vindt het belangrijk dat ze steun krijgen van hun werkgever. Daarom verwachten we dat:
- Werkgevers onze studenten daadwerkelijk in dienst hebben;
- Werkgevers onze studenten de vrijheid geven om hun colleges te volgen;
- Werkgevers de mogelijkheid bieden aan studenten om praktijkopdrachten uit te voeren.
Voor jou als student
In de technieksector is een enorm aantal vacatures! Dus zijn ze er blij met jou en iedereen die besluit een technische opleiding te volgen. Daarom zet de provincie Gelderland scholingsvouchers in. Laat jij je bij-, om- of herscholen? Je kunt een tegemoetkoming tot wel € 3.000,- krijgen.
De deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde kent geen standaard vrijstellingen. Maar als er je bepaalde kennis echt al hebt, dan zijn er mogelijkheden. Het gaat dan vooral om de basismodules in het 1e jaar. Je moet dan wel een leerwegonafhankelijk tentamen doen om te laten zien dat je de kennis ook echt in huis hebt.
Deeltijdkennis meteen in de praktijk brengen? Een geschikte werkplek op het gebied van Technische Bedrijfskunde is essentieel! Vind je die niet voor de start van de bachelor? We zoeken samen met jou naar een oplossing. HAN Employment kan helpen in je speurtocht naar een geschikte werkgever.
Investering
Je betaalt het wettelijk collegegeld. En waarschijnlijk kost de studie je in jaar 1 maar de helft. Op dit moment geldt de halveringsregeling!
Al eerder een bachelor- of masterstudie afgerond? Dan betaal je geen wettelijk collegegeld maar instellingscollegegeld. Er zijn een paar uitzonderingen. Je betaalt ook het lagere wettelijke bedrag als je:
- Begint met een nieuwe bachelor vóór het afronden van je 1e bachelor- of master;
- Al voor 1992 je 1e bachelor hebt afgerond;
- Voor de 1e keer een studie in onderwijs of gezondheidszorg doet;
- Een Associate degree hebt, maar geen Nederlandse bachelor of master.
Naast collegegeld betaal je ook voor bijvoorbeeld de aanschaf van studiemateriaal. Je boeken voor de deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde kosten alles bij elkaar circa €500,-. Je hebt ook een laptop nodig.
Wil je gaan studeren en ben je jonger dan 55? Dan kun je een 'levenlanglerenkrediet' aanvragen voor je collegegeld. Dit is een lening met wisselend rentepercentage. Momenteel is dit percentage 0%. Voor een deeltijdopleiding kun je 5 jaar krediet aanvragen. Je hebt 15 jaar de tijd om je lening af te lossen. Let op: vraag het krediet aan vóórdat je start met je opleiding!
Eisen voor een levenlanglerenkrediet
- Je hebt geen recht (meer) op studiefinanciering.
- Je bent jonger dan 55 op het moment dat je krediet ingaat.
- Je collegegeld wordt niet volledig vergoed door een bedrijf, organisatie of persoon. Wordt je collegegeld gedeeltelijk betaald? Dan kun je het levenlanglerenkrediet aanvragen voor het resterende deel.
- Je hebt een Nederlandse nationaliteit of je voldoet aan de eisen van DUO.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500
Inschrijvingsreglement: Welke inschrijvingsregels gelden voor Technische Bedrijfskunde?
In dit reglement staan regels over de aanmelding, inschrijving, herinschrijving en beëindiging inschrijving van deze opleiding.

Onderwijs- en Examenregeling (Opleidingsstatuut)
Met de link hieronder open je het opleidingsstatuut. Hierin kun je (tot in ieder detail) lezen hoe alles bij de opleiding geregeld is en wat je gaat leren.
- Opleidingsstatuut voor de aan het experiment leeruitkomsten deelnemende deeltijdse bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde studiejaar 2022-2023
- Opleidingsstatuut voor de aan het experiment leeruitkomsten deelnemende deeltijdse bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde studiejaar 2021-2022
- Accreditatie ontwikkelgesprek Technische Bedrijfskunde
Zin om te starten?
