Jouw toekomst als sportkundige

Als sportkundige krijg jij iedereen in beweging. Je wijst mensen de weg naar een gezonde levensstijl. Overal in de maatschappij groeit de behoefte aan specialisten op dit gebied. Zwaarlijvigheid, vergrijzing, integratieproblemen, stuk voor stuk onderwerpen waarmee jij straks heel goed uit de voeten kunt!

Een kijkje in het leven vanAfgestudeerde Yvonne over haar werk als leefstijlcoach

Een kijkje in het leven vanAfgestudeerde Patrick over sportmanager zijn

Wat kun je worden met Sportkunde?

Sportkunde is ontzettend breed. Je kunt je ontwikkelen richting de meest uiteenlopende beroepen. Van beroepen in de sociale of welzijnssector tot meer zakelijke of commerciële beroepen. Wat kies jij?

 • Sport- en beweegagoog

  In dit beroep stimuleer je mensen met een beperking om te gaan bewegen. Dit kunnen mensen zijn met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of met psychiatrische problemen. Jouw beweegprogramma's helpen mensen om hun gedrag of levensstijl positief te beïnvloeden.  
 • Buurtsportcoach

  Je zorgt dat mensen in hun directe omgeving kunnen bewegen. Je werkt meestal voor 2 organisaties: een sportorganisatie én een organisatie zoals kinderopvang of een welzijnsorganisatie. Zo introduceer je beweeglessen bij bijvoorbeeld de naschoolse opvang, of in een verzorgingshuis voor ouderen. 
 • Leefstijlcoach

  Je werkt met mensen aan een gezondere leefstijl. Naast beweging is voeding daarbij een belangrijke pijler. Je kunt werken met allerlei verschillende doelgroepen. Je begeleidt mensen naar een gezonder gewicht. Helpt ze bij het stoppen met roken. Of je coacht mensen die herstellen van een burn-out.  
 • Gezondheidsadviseur

  Dit is een meestal een functie binnen een grote organisatie. Jij zorgt dat medewerkers aan vitaliteit en gezondheid kunnen werken. Vitale medewerkers betekent immers minder ziekteverzuim. Je adviseert, organiseert en evalueert. Alles wat je doet, draagt bij aan de 'gezondheid' van de organisatie. 
 • Sport- of gezondheidsondernemer

  Je ziet kansen op het gebied van sport en gezondheid. Je bedenkt producten of diensten en zet ze in de markt. Dat kan een nieuwe trainingsmethode, maar ook een sportief evenement of een e-health tool. In deze rol ben je een echte pionier. 
 • Sportmanager of sportmarketeer

  Je organiseert (commerciële) activiteiten binnen de sport, zet netwerken op binnen en buiten sportorganisaties en managet het algehele (commerciële) aanbod bij sportorganisaties. Of je bent (online) sportmarketeer en kruipt in de huid van de consument om de vraag en het aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te sluiten.
 • Evenementenmanager

  Je bedenkt sportieve activiteiten die aanslaan bij gasten en bezoekers. Je zet je ideeën om in concrete evenementen, en zorgt dat ze veilig verlopen. Zo sla je een brug tussen de commerciële en praktische kant van sport en bewegen.

Een kijkje in het leven vanAfgestudeerde Margo over Sport- en Leisuremanager zijn

Een kijkje in het leven vanAfgestudeerde Justin over Coördinator Uniek Sporten zijn

Een kijkje in het leven vanAfgestudeerde Joanna is accountmanager Sport & Event

Een kijkje in het leven vanAfgestudeerde Chiel over ondernemer en adviseur zijn

Doorstuderen

Nog niet uitgeleerd? Zowel binnen als buiten de HAN kun je natuurlijk doorstuderen. Kies een post-hbo-opleiding of een master.

 • Master Sport- en Beweeginnovatie (MSBI)

  In deze master raak je vertrouwd met alle fasen van een innovatieproces. Je leert hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Ook buitenlandse sport- en beweegtrends hebben je aandacht tijdens deze master. 
 • Healthy Ageing Professional

  In deze masteropleiding word je als expert opgeleid die het voortouw neemt in de transformatie om gezondheid anders vorm te geven. Samen met professionals uit de andere sectoren ontwikkel je slimme en creatieve processen, producten en diensten. Dit doe je door middel van praktijkgericht onderzoek.
 • ISAK level 1

  Heb je als professional te maken met het bepalen van lichaamssamenstelling van sporters of cliënten met een beweeg- of voedingsprogramma? Volg dan de cursus ISAK level 1.
 • Sport Innovation

  De training Sport Innovation, in de vorm van een masterclass, geeft je inzicht en praktische handvatten voor het leiden van innovatieprojecten. Immers: sport en bewegen verandert continu!

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Sportkunde.