Dit is je studie

De Pabo-ALO is niet voor iedereen weggelegd. Je moet hard kunnen werken en natuurlijk super sportief zijn. Je volgt tenslotte 2 hbo-opleidingen tegelijk! Precies daarom heb je ook extra veel lessen en thuisopdrachten. Een goede dosis doorzettingsvermogen en flexibiliteit komt je dus zeker van pas!

student geeft les aan kinderen

De opbouw van de Dubbele Lerarenopleiding Pabo & ALO

De Pabo-ALO volg je niet 4, maar 5 jaar. Na 1 jaar kun je de propedeuse halen van de Pabo en na 4 jaar het diploma. Voor de ALO is dit iets meer dan 1 jaar voor je propedeuse en 5 jaar voor je diploma. Je gaat direct al 2 dagen stage lopen in de week. Op de overige 3 dagen volg je een erg afwisselend onderwijsprogramma. Met zowel klassikale als praktijklessen.  

Studenten aan lange tafels met laptop

Studeren in coronatijd

Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding Pabo-ALO. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.

nijmegen-studeren-samen-studeren

AnimatieDe Pabo-ALO, hoe zit het precies?

Studenten hoorcollege

Je propedeuse jaar

In het 1e jaar (de propedeuse) oriënteer je je op het beroep gymdocent én leraar op de basisschool worden.

Jaar 1: Ontdek het beroep

Om iemand anders goed en veilig te leren bewegen, moet je de vaardigheid natuurlijk zelf ook beheersen. Daarnaast volg je veel pedagogische vakken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Of hoe gedraag jij je in een groep? Zeker in het 1e jaar krijg je nog veel begeleiding. En dat wat je leert, oefen je direct in de praktijk tijdens je stage.   

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. Voor de Dubbele Lerarenopleiding Pabo & ALO behaal je in de eerste 4 jaar 60 ECTS per jaar voor de Pabo, waarna je afstudeert voor deze bachelor. De ALO volg je verdeeld over 5 jaar en na je vijfde studiejaar ben je dus ook in het bezit van een eerstegraadsbevoegdheid Leraar Lichamelijke Opvoeding. 

Jij staat centraal Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Dit is je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Je kunt bij hem of haar altijd terecht als je vragen hebt of als je ondersteuning bij je studie kunt gebruiken. Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij HAN Studiesucces. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding.  

Docent uitleggen aan klas

Je verdiepende jaar

Jaar 2: De diepte in

Je verdiept je in onderwerpen waarmee je een goede docent sport- en bewegingsonderwijs of leraar in het basisonderwijs wordt. Je gaat aan de slag met het onderwijs specifiek voor het jongere (groep 1-4) en oudere kind (groep 5-8). Je krijgt steeds meer ruimte om invulling te geven aan je eigen opleiding met bijvoorbeeld masterclasses.  

Stage

Je loopt veel stage in zowel het primair onderwijs als het voortgezet en speciaal onderwijs. Hierbij maak je kennis met verschillende typen onderwijs, zoals een vorm van levensbeschouwelijk onderwijs, bijvoorbeeld voor rooms-katholiek, protestants-christelijk of openbaar onderwijs. Je kunt je ook verdiepen in een onderwijsvisie, bijvoorbeeld Montessori of Dalton. 

Je maakt een keuze in de onderwerpen waarin je je meer wilt verdiepen, zoals: 

  • Lesgeven in verschillende soorten onderwijs 
  • Evenementenmanagement 
  • Verdiepen in thema’s als leefstijl, talentontwikkeling of voeding 
  • Keuzemogelijkheden (beweegmanagement bijvoorbeeld) 
  • Minor kiezen die bij je past 
  • Eindstage 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze (virtuele) deuren staan voor je open! Heb je een andere vraag of wil je meer info? Neem dan contact met ons op.

Studenten lopen in gang close up
Studenten uitleg docent klimwand

Stage

Pabo: Jaar 3. Weer een stap dichter bij je diploma! Je rondt de hoofdfase af. Je leert onderwijs geven aan alle kinderen in de klas, kijkend naar de individuele behoeftes van het kind. In de 2e helft van het jaar is de keuze aan jou. In de minor kies je een vak of stage, passend bij jouw interesses of specialisatie. ALO: Je kiest zelf een stage in het type onderwijs waar jij je verder in wil ontwikkelen.

Helemaal up-to-date

Zowel de Pabo als de ALO zijn volledig toegespitst op de actualiteit. Zo leer je op de ALO extra vaardigheden, zodat je ook aan de slag kunt als beweegmanager of ‘gedragsbeïnvloeder gezonde leefstijl’. En op de Pabo krijg je de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs mee. Denk aan hoe je ICT integreert in je lessen. Of manieren om de motivatie van kinderen te herkennen en stimuleren. 

Afstuderen, graduation ceremony

Afstuderen Pabo

Jaar 4: Afstuderen Pabo

Alles gehaald? Dan is je diploma voor de Pabo binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! Voor de ALO werk je in jaar 4 toe richting het afstuderen in jaar 5.

Atletiekbaan binnen Gymnasion

Afstuderen ALO

Jaar 5: Afstuderen ALO

In jaar 5 sluit je de Dubbele Lerarenopleiding Pabo & ALO af met het afstuderen van de ALO. Dit jaar zal minder intensief zijn dan de 4 jaar ervoor, omdat het Pabo onderwijs wegvalt. Dit stelt jou in de gelegenheid om naast het afstuderen van de ALO alvast aan de slag te gaan in als leraar in het primair onderwijs.

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend basisschoolleraar én docent sport- en bewegingsonderwijs en je mag jezelf Bachelor of Education noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Studente buiten sporten closeup