Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je studie

De Pabo-ALO is niet voor iedereen weggelegd. Je moet hard kunnen werken en natuurlijk super sportief zijn. Je volgt tenslotte 2 hbo-opleidingen tegelijk! Precies daarom heb je ook extra veel lessen en thuisopdrachten. Een goede dosis doorzettingsvermogen en flexibiliteit komt je dus zeker van pas!

Twee jongens lopen in hun zwarte alo-tenue door de gang.

De opbouw van de Pabo-ALO HAN

De Pabo-ALO is een traject dat 5 jaar duurt. Na 1 jaar kun je de propedeuse halen van de pabo en na 4 jaar het diploma. Voor de ALO is dit iets meer dan 1 jaar voor je propedeuse en 5 jaar voor je diploma. Binnen de afstudeerfase studeer je eerst af aan de pabo en daarna aan de ALO. 
Je gaat vanaf jaar 1 al 2 dagen in de week stage lopen in het primair onderwijs en vanaf jaar 2 ook in het voortgezet onderwijs. Op de overige 3 dagen volg je een erg afwisselend onderwijsprogramma. Met zowel klassikale als praktijklessen.

 

Pabo-ALO studenten zitten in de gymzaal rondom de docent die instructies geeft.

AnimatieDe Pabo-ALO, hoe zit het precies?

303021 Pabo-ALO studenten met docent in Pabo lokaal, achter de laptop.

Je propedeuse jaar Pabo-ALO

In het 1e jaar (de propedeuse) oriënteer je je op het beroep gymleraar én leraar op de basisschool worden.

Jaar 1: Ontdek het beroep

Om iemand anders goed en veilig te leren bewegen, moet je de vaardigheid natuurlijk zelf ook beheersen. Daarnaast volg je veel pedagogische vakken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Of hoe gedraag jij je in een groep? Zeker in het 1e jaar krijg je nog veel begeleiding. En dat wat je leert, oefen je direct in de praktijk tijdens je stage.   

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. Voor de Pabo-ALO behaal je in de eerste 4 jaar 60 ECTS per jaar voor de pabo, waarna je afstudeert voor deze bachelor. De ALO volg je verdeeld over 5 jaar en na je vijfde studiejaar ben je dus ook in het bezit van een eerstegraadsbevoegdheid Leraar Lichamelijke Opvoeding. 

Jij staat centraal Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Dit is je eerste aanspreekpunt binnen de opleiding. Als Pabo-ALO student krijg je er 2: voor beide opleidingen eentje. Je kunt bij hem of haar altijd terecht als je vragen hebt of als je ondersteuning bij je studie wilt. Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij het HAN Student Support Center. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding.

303022 Pabo-ALO studenten in Pabo lokaal, student achter laptop

Je verdiepende jaar Pabo-ALO

Jaar 2: De diepte in

Je verdiept je in onderwerpen waarmee je een goede docent sport- en bewegingsonderwijs of leraar in het basisonderwijs wordt. Je gaat aan de slag met het onderwijs specifiek voor het jongere (groep 1-4) en oudere kind (groep 5-8). Je krijgt steeds meer ruimte om invulling te geven aan je eigen opleiding en de diepte in te gaan binnen de vakken, zoals OJW (Oriëntatie op jezelf en de wereld), kunsten, taal en rekenen.

Stage

Je loopt veel stage in zowel het primair onderwijs als het voortgezet en speciaal onderwijs. Hierbij maak je kennis met verschillende typen onderwijs, zoals een vorm van levensbeschouwelijk onderwijs, bijvoorbeeld voor rooms-katholiek, protestants-christelijk of openbaar onderwijs. Je kunt je ook verdiepen in een onderwijsvisie, bijvoorbeeld Montessori of Dalton. 

Je maakt een keuze in de onderwerpen waarin je je meer wilt verdiepen, zoals: 

 • Lesgeven in verschillende soorten onderwijs 
 • Evenementenmanagement 
 • Verdiepen in thema’s als leefstijl, talentontwikkeling of voeding 
 • Keuzemogelijkheden (beweegmanagement bijvoorbeeld) 
 • Eindstage 

Nieuwsgierig naar de Pabo-ALO?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! Heb je een andere vraag of wil je meer info? Neem dan contact met ons op.

303038 Pabo-ALO studenten in de gang, sport
Studenten uitleg docent klimwand

Jaar 3: Stage

Pabo: Jaar 3. Weer een stap dichter bij je diploma! Je rondt de hoofdfase af. Je leert onderwijs geven aan alle kinderen in de klas, kijkend naar de individuele behoeftes van het kind. ALO: Je kiest zelf een stage in het type onderwijs waar jij je verder in wil ontwikkelen.

Helemaal up-to-date

Zowel de pabo als de ALO zijn volledig toegespitst op de actualiteit. Zo leer je op de ALO extra vaardigheden, zodat je ook aan de slag kunt als beweegmanager of ‘gedragsbeïnvloeder gezonde leefstijl’. En op de pabo krijg je de nieuwste ontwikkelingen in het onderwijs mee. Denk aan hoe je ICT integreert in je lessen. Of manieren om de motivatie van kinderen te herkennen en stimuleren. 

Afstuderen, graduation ceremony

Afstuderen Pabo

Jaar 4: Afstuderen Pabo

Alles gehaald? Dan is je diploma voor de pabo binnen. Je diploma heeft ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen. Wij bewaren een kopie van je supplement! Voor de ALO werk je in jaar 4 toe richting het afstuderen in jaar 5.

Atletiekbaan binnen Gymnasion

Afstuderen ALO

Jaar 5: Afstuderen ALO

In jaar 5 sluit je de Pabo-ALO af met het afstuderen van de ALO. Dit jaar zal minder intensief zijn dan de 4 jaar ervoor, omdat het Pabo onderwijs wegvalt. Dit stelt jou in de gelegenheid om naast het afstuderen van de ALO alvast aan de slag te gaan als leraar in het primair onderwijs.

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je bent nu officieel erkend basisschoolleraar én docent sport- en bewegingsonderwijs en mag jezelf Bachelor of Education noemen!

Volgende paginaMaak kennis met de HAN Pabo-ALO

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Studente buiten sporten closeup