Jouw toekomst met Mondzorgkunde

Je patiënten leren en motiveren om hun mond gezond te houden. Dat doe jij straks als mondhygiënist. Alleen als je deze hbo-opleiding met een diploma hebt afgerond mag je de beschermde titel mondhygiënist dragen èn mag je je Bachelor of Science noemen.


Wat kun je worden met Mondzorgkunde?

Waar ga jij aan de slag als mondhygiënist? Je kunt behandelaar in een algemene tandartspraktijk worden. Of wordt zelfstandig ondernemer, onderzoeker of docent. Als mondhygiënist kun je op allerlei plaatsen aan de slag!

 • Mondhygiënist bij zorginstellingen

  Gebitten reinigen, gaatjes vullen en beschermende middelen aanbrengen zijn voorbeelden van taken die je uitvoert als mondhygiënist. Maar dat doe je natuurlijk niet zonder eerst de mond te onderzoeken. Je checkt op tandbederf en -slijtage en tandvleesaandoeningen. Ook maak je röntgenfoto’s. Vervolgens stel je een behandelplan op. 
 • Docent Mondzorgkunde

  Als docent mondzorgkunde geef je les op een mbo- of hbo-opleiding op een school. Je geeft les rondom alle facetten van het vak mondzorgkunde. Je voornaamste taak is studenten opleiden tot en voorbereiden op een beroep binnen het vak mondzorgkunde.
 • Zelfstandige mondhygiënist in eigen praktijk

  Werk je liever voor jezelf dan voor een baas? Start dan je eigen praktijk! Dit geeft je een veelzijdige functie. Naast het behandelen van patiénten, moet je dan namelijk ook veel regelen rondom het beheer van je praktijk: administratie, onderhoud en natuurlijk naamsbekendheid.   
 • Onderzoeker mondzorg

  Je kunt er ook voor kiezen om praktijkgericht onderzoek uit te voeren in het vakgebied van mondzorgkunde bij een gerenomeerd onderzoeksinstituut. 

Doorstuderen

 • Master Neurorevalidatie en Innovatie

  Tijdens deze master ontwikkel je jezelf tot expert op het gebied van neurorevalidatie. Je leert kritischer kijken, meten én beoordelen. Daarnaast leer je leiderschapsvaardigheden om de vernieuwingen daadwerkelijk door te voeren in jouw organisatie. Na 2 jaar ben jij Master of Science! 
 • Bachelor Tandheelkunde voor mondhygiënisten

  Heb je je diploma op zak en wil je graag doorstuderen tot tandarts? In Amsterdam kun je een speciaal programma volgen: praktisch, wetenschappelijk en communciatief. In 2 jaar tijd kun je de Bachelor Tandheelkunde afronden. Let wel even op de toelatingseisen!
 • Master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals

  Tijdens deze master word je opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Zo kun jij een leidende rol nemen in patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs, beleid en management. En maak je jouw beroepsgroep beter! 
 • Verkorte Bachelor Tandheelkunde

  In Groningen kun je een verkort traject Tandheelkunde volgen. In 1,5 jaar tijd doe je een verkorte bachelor en volgt aansluitend de master van 3 jaar. Aan dit programma kunnen jaarlijks een beperkt aantal personen deelnemen. 

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Mondzorgkunde.