Jouw toekomst met Mondzorgkunde

Je patiënten leren en motiveren om hun mond gezond te houden. Dat doe jij straks als mondhygiënist. Ga jij aan de slag in een praktijk? Of start je liever je eigen business? Met je Bachelor of Science kun je alle kanten op!

studenten oefenen op elkaar

Wat kun je worden met Mondzorgkunde?

Van behandelaar in een algemene tandartspraktijk tot voorlichter. En van zelfstandig ondernemer tot onderzoeker. Als mondhygiënist kun je op allerlei plaatsen aan de slag!

 • Mondhygiënist

  Gebitten reinigen, gaatjes vullen en beschermende middelen aanbrengen zijn voorbeelden van taken die je uitvoert als mondhygiënist. Maar dat doe je natuurlijk niet zonder eerst de mond te onderzoeken. Je checkt op tandbederf en -slijtage en tandvleesaandoeningen. Ook maak je röntgenfoto’s. Vervolgens stel je een behandelplan op. 
 • Voorlichter

  Als voorlichter geef je mensen informatie en instructies aan mensen die meer te weten willen komen over mondhygiëne. Je bezoekt evenementen of organiseert ze zelf! Dit alles met als doel: gedragsverandering tot een betere mondgezondheid.  
 • Zelfstandig ondernemer

  Werk je liever voor jezelf dan voor een baas? Start dan je eigen praktijk! Dit geeft je een veelzijdige functie. Naast het behandelen van patiénten, moet je dan namelijk ook veel regelen rondom het beheer van je praktijk: administratie, onderhoud en natuurlijk naamsbekendheid.   
 • Onderzoeker

  Je kunt er ook voor kiezen om praktijkgericht onderzoek uit te voeren in het vakgebied van mondzorgkunde. 

Doorstuderen

Wil jij na je opleiding Mondzorgkunde verder studeren? Mogelijkheden genoeg:  

 • Master Neurorevalidatie en Innovatie

  Tijdens deze master ontwikkel je jezelf tot expert op het gebied van neurorevalidatie. Je leert kritischer kijken, meten én beoordelen. Daarnaast leer je leiderschapsvaardigheden om de vernieuwingen daadwerkelijk door te voeren in jouw organisatie. Na 2 jaar ben jij Master of Science! 
 • Bachelor Tandheelkunde voor mondhygiënisten

  Heb je je diploma op zak en wil je graag doorstuderen tot tandarts? In Amsterdam kun je een speciaal programma volgen: praktisch, wetenschappelijk en communciatief. In 2 jaar tijd kun je de Bachelor Tandheelkunde afronden. Let wel even op de toelatingseisen!
 • Master Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals

  Tijdens deze master word je opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker. Zo kun jij een leidende rol nemen in patiëntenzorg, onderzoek, onderwijs, beleid en management. En maak je jouw beroepsgroep beter! 
 • Verkorte Bachelor Tandheelkunde

  In Groningen kun je een verkort traject Tandheelkunde volgen. In 1,5 jaar tijd doe je een verkote Bachelor en volgt aansluitend de Master van 3 jaar. Aan dit programma kunnen jaarlijks slechts 12 personen deelenemen. Dus bring your A-game!

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Mondzorgkunde.

docent kijkt mee tijdens praktijk oefening