Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 18nov
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je studie Mechanical Engineering

Jij vindt dat machines groener, efficiënter en goedkoper moeten. Als student Mechanical Engineering maak je het waar. Op welke manier precies? Dat is aan jou. Slimme productieprocessen ontwerpen bij internationale bedrijven? Een stage in het buitenland? Je specialiseren in energiesystemen? Ga ervoor! Jij kiest hoe je bouwt aan de wereld van morgen die altijd verandert.

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

De opbouw van Mechanical Engineering

Mechanical Engineering studeren betekent samen werken aan projecten – bijvoorbeeld met studenten van andere disciplines. In het 1e jaar maak je kennis met machinebouw en energiesystemen. Je leert onder meer over productie– en energietechniek, constructieleer en thermodynamica. Je gaat aan de slag met 3D-tekenen en leert in projectteams samenwerken en communiceren bij het oplossen van technische problemen van internationale allure.

Vanaf het 2e jaar ga je je specialiseren en loop je een mini-stage bij een echt bedrijf. Je leert alles over automatisering en productie.

Je 3e jaar staat in het teken van je stage van een half jaar bij een technisch bedrijf, vaak in het buitenland. Daar doe je praktijkervaring en nieuwe kennis op. En tot slot volg je een minor en studeer je af in je 4e studiejaar.

werktuigbouwkunde ebuggy
student in de klas boek dynamica

2 domeinen: 1 basis

In het 1e jaar komen de 2 belangrijkste thema’s van de studie aan bod. Eerst ga je aan de slag met Construction Engineering, om verder te gaan met Energy Systems Engineering. Je kennis pas je direct toe in de praktijk. Samen met studiegenoten van over de hele wereld bouw je een windmolen, een voertuig op windenergie of een toepassing voor de gezondheidszorg.

Jaar 1: Kennis in praktijk

In de bacheloropleiding Mechanical Engineering komen theorie en praktijk samen. Je leert dus niet alleen uit boeken hoe je innovatieve windturbine maakt, maar past je nieuwe kennis gelijk toe in de praktijk door er een in elkaar te zetten. Dat doe je niet alleen, maar samen met studenten vanuit verschillende vakgebieden en met allerlei nationaliteiten. Zo ben je straks klaar voor een internationale carrière!

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Mechanical Engineering heb je een persoonlijke coach. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je coach denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studiecoach: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studiecoach wijst je de weg!

Natuurlijk kun je ook veel leren van je medestudenten. Daarom vorm je aan het begin van je studie een leerteam met 6 of 8 andere studenten. In je team bespreek je de projecten en jullie samenwerking. Onder begeleiding van je leerteamcoach (docent) kom je op vaste momenten bij elkaar.

handboks met robot op mobile innovation centre

Een specialisatie kiezen

Vanaf het 2e jaar zit je in de hoofdfase van de opleiding. Het is tijd om een specialisatie te kiezen en te gaan voor wat jij écht wilt. Klaar om de fijne kneepjes van het vak te leren en je kennis direct toe te passen in de praktijk? Dit jaar besteed je extra aandacht aan automatisering en laat je in multidisciplinaire groepsprojecten zien wat je kunt – en dat is al heel wat.

Jaar 2: Zelf aan de slag

Nu je de basis onder de knie hebt, ben je toe aan de volgende stap. Je gaat zelf experimenten en tests ontwikkelen. Je oplossingen presenteer je zoals een professional dat ook zou doen. Samen met je studiegenoten bent je nu een stuk zelfstandiger bezig: leuk en uitdagend! 

Projecten doe je nog steeds: die worden steeds complexer. Je bouwt bijvoorbeeld zelf een hittepomp met mede-studenten en je loopt een mini-stage.

Projecten met energieke impact

Kleine greep uit de projecten die je kunt gaan doen:

  • Windmill 
  • Winddriven vehicle
  • Healthcare application 
  • Heat pump 
  • Thermal energy system design 
  • Industrial transport applications 
  • Machine redesign 

Health Concept Lab

Het Health Concept Lab op de HAN in Arnhem is een werkruimte voor 2e-jaars studenten Industrieel Product Ontwerpen, Embedded Systems en Mechanical Engineering; soms ook met andere scholen.

Hier kun je, onder begeleiding van een docent, een half jaar projecten draaien op het gebied van de zorgtechnologie. Ook opdrachtgevers en docentonderzoekers komen langs om te overleggen.

Nieuwsgierig?

Je eigen ervaring is het belangrijkst. Benieuwd naar de opleiding en de campus? Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan altijd open! 

Werktuigbouwkunde_still video vlog Zuid Afrika_2019
student maakt berekeningen met penen papier

Kennis verdiepen

In het 3e jaar loop je stage bij een internationaal georiënteerd bedrijf – in Nederland of over de grens.

Jaar 3: Stage lopen

Waar zou je stage gaan lopen? Wat dacht je van NXP, ASML, Marel, Mars, Festo, DAF of Scania? Of Nuon, Besi, Heinz-Kraft of Bosch? Wat het ook wordt, je leert een hoop en ontdekt alvast wat bij jou past. Zo kun je straks goed voorbereid het internationale werkveld in. Een stage in het buitenland? Wat jij wil! Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Het andere halve jaar werk je samen met andere studenten, docenten, professionals en onderzoekers aan technische vraagstukken met een maatschappelijke impact.

Ga voor onderzoek

Liever onderzoek doen? Je hoeft niet per se stage te lopen bij een bedrijf: in plaats daarvan kun je ook deelnemen aan een research group. Er is voor ieder wat wils, want de studie is verbonden aan SEECE en aan verschillende onderzoeksgroepen. Onderzoek en onderwijs zijn op de HAN onlosmakelijk met elkaar verbonden – want research maakt het mogelijk om vooruit te denken met de nieuwste inzichten. 

3D printers Ender

Minor en afstuderen

Je begint het laatste jaar met een minor: 6 maanden lang duik je in een onderwerp naar keuze. Daarna komt de eindstreep echt in zicht. Om af te studeren steek je de handen uit de mouwen op een plek die jij gaaf vindt. Zo doe je waardevolle ervaring op in de praktijk, en ontdek je waar jouw interesses en talenten liggen.

Welke minor kies jij?

In het 4e jaar volg je een minor: een vakkenpakket met thema. Zo geef je een eigen draai aan de opleiding. Specialiseer je bijvoorbeeld in Machine Design and Construction. Of ontdek alles over Lightweight Structural Vehicle Design. Liever vakken volgen aan een andere hogeschool of universiteit, in Nederland of daarbuiten? Ga ervoor! Het levert je 30 ECTS op.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Stoom jezelf klaar voor een master aan de universiteit.

Aan de slag in het lab

De labs op de HAN zijn van alle gemakken voorzien. Als student Mechanical Engineering kun je in de werkplaats niet alleen terecht voor allerlei buig- snij- en laswerkzaamheden, maar ook voor geavanceerde CNC-technieken en 3D-printen. Analyses of metingen te doen? Dan zoek je je toevlucht in het control systems lab of het energy systems lab.

Afstuderen

Om af te studeren doe je een graduation assignment, waarmee je bewijst wat je waard bent. Aan jou de taak om een internationaal bedrijf te helpen met het oplossen van echte issues. Dat kan in Nederland – maar ook heel ergens anders. Het is helemaal aan jou. Het levert je 30 ECTS op.

Diploma met supplement

Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science in Mechanical Engineering

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Mechanical Engineering. Je bent nu officieel een internationaal geschoolde engineer die een mooie toekomst op kan gaan bouwen.

Maak kennis

Hoe voelt het om student te zijn aan de HAN? Lees alles wat je moet weten voor je begint met de Engelstalige bachelor Mechanical Engineering.

Studeren in open werkruimte