Dit is je studie

Tijdens de Lerarenopleiding Natuurkunde werk je aan je vakdeskundigheid. Ook je didactische en pedagogische vaardigheden zijn belangrijk. De afwisselende studie staat bol van de praktijkervaringen. Zo ga je een paar keer op stage en experimenteer je veel in de 3 verschillende schoollaboratoria.


Betere kansen door overlap met ScheikundeOpbouw van je studie

De opleiding Docent Natuurkunde is overzichtelijk opgebouwd. In 4 jaar tijd rond je je major en minor af. Dat doe je in 3 fases: de propedeuse, de hoofdfase en het afstudeerjaar. Je studeert af in 1 vak, maar door de overlap met de opleiding Leraar Scheikunde kun je daarna in korte tijd ook je bevoegdheid voor het andere vak halen. Zo vergroot je je kansen op een leuke baan.  

  Semester 1 Semester 2
Jaar 1 gezamenlijke propedeuse propedeuse/stage
Jaar 2 verdiepen verdiepen/stage
Jaar 3 verdiepen minor/stage
Jaar 4 afstuderen afstuderen

 

Studeren in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.  

Tijdens je studie kun je dit van ons verwachten: 

Verhouding online/offline 

Tijdens je studie kun je van ons verwachten dat we je zo goed mogelijk begeleiden, onder meer dat je minimaal 1 dag/week fysiek les hebt op de HAN. En je op de andere dagen online lessen volgt.

Stage 

Je stage, doe je in periode 2 en 3 op een vo-, vmbo- of mbo-school. De stage, 2 dagen/week,  start op donderdag 11 november 2020 en eindigt op vrijdag 2 april 2021 (totaal 16 weken).

Intro

Voor meer informatie over de introductieweek, check deze pagina. Het is belangrijk om hieraan mee te doen zodat je je het begin kan maken aan je netwerk rondom je studie.

Lees meer over de start van jouw studiejaar op han.nl/flitsendestart

Je propedeuse

Het 1e jaar staat in het teken van natuurkunde én scheikunde. Door de overlap tussen die vakgebieden is het propedeusejaar gemeenschappelijk.

Jaar 1: Natuur- én scheikunde

Misschien kom je er zo wel achter dat je scheikunde toch interessanter vindt of dat je je wilt verdiepen in beide vakken. Je gaat aan de slag met thema’s als mechanica, elektronica en organische chemie. Ook vakdidactiek, onderwijskunde en drama komen ruimschoots aan bod. Je loopt voor het eerst stage.  

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Student als partner

De Lerarenopleiding Natuurkunde kenmerkt zich door een professionele en tegelijkertijd amicale omgang tussen studenten en docenten.

Als leerling kun je helpen bij de organisatie van studentencongressen en internationale studiereizen. Natuurlijk kun je hieraan ook deelnemen. De docenten van de opleiding zijn gemakkelijk benaderbaar en altijd bereid je te helpen. Ze staan open voor feedback en passen waar nodig het studieprogramma aan.  

Verdieping en stage

In het 2e jaar ga je de diepte in.

Jaar 2: De diepte in

Bekende natuurkundige onderwerpen als kernfysica en de relativiteitstheorie komen voorbij, net zoals verbredende thema’s als natuurkunde en maatschappij. Je brengt de geleerde theorie in de praktijk tijdens een leerzame stage. Zo bouw je steeds meer zelfvertrouwen op om straks zelfstandig voor de klas te kunnen staan.  

Geïnteresseerd?

Spreekt de opleiding voor leraar natuurkunde jou wel aan? Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!  

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. In de loop van de opleiding beslis je zelf wat je nog aan begeleiding wilt hebben. Maar speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Kennis uitbreiden met een minor

Het 3e jaar ga je aan de slag met een minor, waarmee je je kennis kunt verbreden of verdiepen.

Jaar 3: Welke minor kies jij?

Er zijn verschillende soorten minoren.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied. Kies bijvoorbeeld voor de minor Projectonderwijs: aan de slag voor bedrijven, waarbij je stage loopt bij O&O- en of T&t-scholen (Teachnasia en/of vmbo-t/ glw met profiel Technologie & toepassen). Voltooi je deze minor? Dan ontvang je door de stichting Technasium het certificaat/ de bevoegdheid O&O-docent.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor  

Heb je internationale ambities? Bij de opleiding Leraar Natuurkunde zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. Denk bijvoorbeeld aan de minor International Teacher Programme of Onderwijs in Internationaal Perspectief.  

Studenten die je voorgingen

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Een minor doen in het buitenland? Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.  

Go International

Elk jaar wordt een buitenlandse studiereis georganiseerd.

Hierin staan onderwijs, cultuur en wetenschap centraal. Verder kun je in het 3e jaar kiezen voor een minor of stage in het buitenland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de minor International Trainings Programma, 2-talig onderwijs.

Het afstudeerjaar

De voorgaande 3 jaren heb je toegewerkt naar dit moment: het jaar waarin je gaat afstuderen. Je kiest eerst een richting: algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo).

Jaar 4: Afstuderen

Je activiteiten worden hierop aangepast, maar je bent straks wel 2e-graads bevoegd voor beide richtingen. Het doel van dit jaar? Je LIO stage (Leraar in Opleiding) succesvol afronden en een onderzoek uitvoeren op je stageplek.  

Twee bevoegdheden halen? Dat kan bij NaSk Dubbele bevoegdheid

De lerarenopleidingen Leraar Natuurkunde en Leraar Scheikunde (NaSk) kennen het 1e studiejaar een gemeenschappelijk studieprogramma en later veel gezamenlijke vakken.

Dit maakt het voor jou mogelijk om ook voor het andere vak een 2e-graadsbevoedheid te halen. Ook is er de mogelijkheid tot het behalen van de bevoegdheid O&O- (Technasium) of T&T-docent.

Diploma met supplement

Heb je je onderzoek en stage met succes afgerond? Dan heb je alle 240 studiepunten gehaald. Heb je ook nog de landelijke kennistoets met een voldoende afgesloten? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen. 

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!