Hbo-opleiding Leraar Geschiedenis

docent wijst naar beeldscherm
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 13nov
  14nov
  Open Dag - Campus
  Nijmegen - 09:00 - 15:00
 • 13nov
  Open Dag - Online
  09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2022

Bij de opleiding tot docent geschiedenis gaat het niet alleen om het leren van feiten, maar vooral om het interpreteren ervan. Je leert historische achtergronden en verschillende perspectieven meenemen in discussies en meningsvorming. Deze vaardigheden breng je graag op anderen over.

Daarom Leraar Geschiedenis bij de HAN!

Goede kwalificatie

De Keuzegids hbo 2022 geeft de Lerarenopleiding Geschiedenis aan de HAN de kwalificatie 'goed'. Dit betekent dat deze opleiding boven gemiddeld scoort in vergelijking met andere hogescholen waar je deze studie ook kunt kiezen.

student helpt andere student, wijzend in schrift

SV Pontifex

Studievereniging Pontifex is de studievereniging voor studenten aan de lerarenopleidingen Aardrijkskunde, Economie en Geschiedenis.

ingezoomd op twee studenten

Jij staat centraal

Bij de opleiding Leraar Geschiedenis staat de student centraal. Er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding.

close-up student en docent aan hoge tafel

Student als partner

Je bent niet alleen student, maar ook partner in de vormgeving van het onderwijs, introductie en andere activiteiten.

docent wijst naar smartboard

Kritisch leren denken en acteren

Het informele en persoonlijke docententeam stimuleert studenten een kritische houding aan te nemen.

docent geeft les

Voeling met het werkveld

Er zijn regionale, nationale en internationale contacten met het werkveld, voor uitwisseling van kennis en expertise.

drie studenten in open werkruimte

Aandacht voor cultuur en historie

Er is expliciet aandacht voor de niet-westerse geschiedenis, en voor cultureel-mentale en sociale geschiedenis.

docent buigt over twee studenten

Een steuntje in de rug

Heb je extra begeleiding nodig? De experts van HAN Studiesucces bieden hulp.

studenten en docent aan staan tafel

Maak kennis met JuliaEen dag uit het leven van een student Leraar Geschiedenis

Maak kennis met studenten en alumni Leraar Geschiedenis

Deze opleiding leert je niet alleen een vak, maar verandert je ook als mens"Vanaf het 1e moment behandelen docenten je als een collega"

Al haar hele leven wist Pien dat ze graag voor de klas wilde staan. “Het docent zijn leek me geweldig: de omgang met leerlingen, het bijdragen aan hun ontwikkeling en vooral ook het bezig zijn met mijn lievelingsvak geschiedenis. Mijn keuze voor de studie Leraar Geschiedenis is zonder twijfel de beste geweest”.

Je wordt in veel opzichten vrijgelaten om te kijken naar je eigen interesses"Iedere dag vind je wel een nieuwe manier van kijken naar onderwerpen"

In groep 6 kreeg Sabine voor het eerst geschiedenisles en sindsdien heeft ze belangstelling voor dit vak ontwikkeld. Deze interesse en de passie voor het lesgeven komen beide terug in de opleiding Leraar Geschiedenis. “Ik hou ervan om mijn kennis over te brengen op anderen en terug te zien wat ze ervan geleerd hebben”.

Docenten zijn van grote meerwaarde bij deze opleiding"Mijn diploma van de HAN is een startbewijs waarop ik nu voortbouw"

In het laatste jaar op de middelbare school wist Sem nog niet precies wat hij wilde doen na de havo. “Van alle vakken vond ik geschiedenis het leukst, dus ging ik kijken naar opleidingen die hiermee te maken hadden. Na het bezoeken van meerdere Open Dagen, kwam ik uit bij de Lerarenopleiding Geschiedenis."

Je groeit langzaam in je rol als docent en ziet verschillende werkplekken"Op mijn huidige school krijg ik erg veel kansen om me te blijven ontwikkelen"

Met haar vwo-diploma op zak is Merel Geschiedenis gaan studeren aan de Radboud Universiteit. “Deze opleiding was interessant, maar paste niet bij me”. Ze wilde wel graag iets met geschiedenis blijven doen en is zodoende terecht gekomen bij de opleiding Leraar Geschiedenis aan de HAN.

De passie voor onderwijs van de docenten is aanstekelijk"Ik heb geleerd hoe een les in elkaar zit en wat een goede les eigenlijk inhoudt"

Al van jongs af aan wist Manon het zeker: zij wil docent worden. Uiteindelijk is ze geschiedenisdocent geworden op het OBC Bemmel. “Geschiedenis is altijd een passie van mij geweest en het leek me een divers vak waar je veel mee kan doen."

BaankansenWat kun je worden na je Lerarenopleiding Geschiedenis?

Na de opleiding tot docent geschiedenis kun je natuurlijk gaan werken als 2e-graads docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Maar je kunt ook aan de slag als leraar mens en maatschappij of leraar burgerschap. Op basis van je vaardigheden heb je verder ook carrièremogelijkheden als voorlichter in de toeristenbranche of als beleidsmedewerker bij een museum of gemeente.

studenten overleggen in open werkruimte

Een brede basis voor een solide toekomstWat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding van alles over feiten, maar ook het herkennen van fake-news en redeneren vanuit meerdere perspectieven maakt onderdeel uit van de studie. Je leest graag – ook Engelstalige literatuur – houdt de actualiteiten bij en bent er goed in hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Ten slotte sta je open voor (internationale) contacten met (buitenlandse) collega’s.  

Je leert:  

 • alles over de verschillende aspecten van het vak geschiedenis; 
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven;  
 • omgaan met leerlingen met diverse problematiek;  
 • leerlingen stimuleren en motiveren;  
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's;  
 • meedenken over onderwijs. 
studenten spelen kaartspel

The Place2beHAN Campus Nijmegen

Je opleiding volg je grotendeels op de HAN Campus Nijmegen. En na je colleges? Studeren, drankje doen… het is er prima uit te houden. Je volgt colleges in het gebouw van de Faculteit Economie en Management (FEM).

studenten zitten in grote grijze stoelen

Slim Studies Combineren Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim studies te combineren kun jij straks 2 vakken geven op een middelbare school. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie Leraar Aardrijkskunde.

student wijst op wereldkaart

Opleidingen vergelijkenOpleiding Leraar Geschiedenis in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de opleiding Leraar Geschiedenis bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee dames lachend mediatheek

Volg ons op social media

Kijkje in de keuken Leraar Geschiedenis

Je kunt je nú al onderdompelen in de wereld van Leraar Geschiedenis . Op de blog ‘Leraar worden’ delen onze studenten hun belevenissen, verhalen, passies, dromen en ideeën. Neem een kijkje en leer de studenten alvast kennen!  

twee studenten praten met docent

KIJK DE ONLINE OPEN DAG TERUG

Op 27 maart was de laatste Online Open Dag van dit studiejaar. Heb jij 'm gemist? Of wil je de info en voorlichtingen nog eens op je gemak bekijken? Dat kan!

voltijd campagne durf Esmee 2019. Breed

Anderen bekeken ook

Leraar Engels

Voltijd Bachelor opleiding

Op vakantie, in je favoriete serie, op de radio… wereldtaal Engels hoor je overal. Lees, denk en droom jij in het Engels? Als docent Engels breng jij je passie voor de taal over en heb je dagelijks intensief contact met leerlingen. Een veelzijdige opleiding voor studenten met ambitie.

docent voor de klas met engelse vlag

Toegepaste Psychologie

Numerus fixus opleiding

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Vind je hun gedachten en gevoelens interessant? Kies voor hbo Toegepaste Psychologie. Je leert gedrag van mensen verklaren. Laat ze hun eigen kracht ontdekken op het werk. Zo help je hen én hun organisatie vooruit! Want worden wie je bent, dat werkt!

studenten doen lerend kaartspel

Leraar Aardrijkskunde

Voltijd Bachelor opleiding

Klimaatverandering, migratie, globalisering: ben jij gefascineerd door de processen op onze planeet? Ben je graag buiten? En hou je van de interactie met jongeren? Dan ben jij de ideale docent aardrijkskunde in spé. De opleiding Leraar Aardrijkskunde bereidt je voor op dit mooie vak.

twee studenten lezen atlas

Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Voltijd Bachelor opleiding

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Een meester of juf worden die het beste uit de kinderen haalt en ervoor zorgt dat ze een onvergetelijke basisschooltijd ervaren? Dan is de Lerarenopleiding Basisonderwijs iets voor jou. Kom naar de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.

kinderen met meester achter ipad

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Jouw toekomst na Leraar Geschiedenis

Een vaste baan of je kennis verdiepen en verbreden? Zeg het maar! 

twee studenten en docent met laptop