Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Je toekomst  na de opleiding Leraar Biologie

De vraag naar goed opgeleide docenten is groot. Als afgestudeerd docent biologie geeft je dat een goede kans op een baan. Maar na de Lerarenopleiding Biologie heb je nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een carrière als medewerker bij een natuurmuseum, waterschap of reisorganisatie.

Twee studenten maken een opdracht en vragen daar iets over aan de docent die kritisch nadenkt.

Beroepen Leraar Biologie

Natuurlijk kun je na de opleiding aan de slag als 2e-graads docent biologie. Je kunt dan lesgeven in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo, of het mbo. Maar er is veel meer mogelijk.

 • Docent voortgezet onderwijs en mbo

  Als leraar biologie geef je les, ga je in gesprek met ouders, bereid je lessen voor en organiseer je activiteiten. Je investeert in de algemene ontwikkeling van jouw leerlingen en bereidt ze voor op hun toekomst. Je bent het aanspreekpunt voor hen en signaleert eventuele problemen.  

 • Auteur van lesmethodes

  Goed lesmateriaal is essentieel in het onderwijs. Jij zou daar als afgestudeerd docent een bijdrage aan kunnen leveren. Als auteur van lesmethodes schrijf je mee aan lesmaterialen die onderdeel zijn van een methode.

 • Mentor, studieloopbaanbegeleider of coach

  Je weet wat een leerling nodig heeft om zich te ontwikkelen. Met jouw kennis van leerlingbegeleiding, onderwijsinnovatie en activerende didactiek ben je een prettige gesprekspartner voor leerlingen en hun ouders. Je houdt de persoonlijke ontwikkeling in de gaten en biedt hulp wanneer dat nodig is.  

 • Reisleider bij een reisorganisatie

  Tijdens de Lerarenopleiding Biologie ben je veel buiten en je leert alles over de natuur. Je didactische vaardigheden kun je daarna ook inzetten om reizigers de vakantie van hun leven te geven. Laat ze kennismaken met een nieuwe wereld.  

 • Educatief medewerker in een natuurmuseum

  Als educatief medewerker doe je theoretisch en veldonderzoek om informatie te verzamelen. Je bedenkt hoe je deze informatie op een verhelderende en leuke manier voor het voetlicht brengt. Je presenteert, geeft lezingen en rondleidingen en maakt daarbij gebruik van wat je hebt geleerd op je opleiding. 

 • Medewerker bij een gemeente of ecologisch adviesbureau

  Vind jij het leuk om de ontwikkelingen op je vakgebied bij te houden, plannen te maken en adviezen te schrijven? Dan past een functie als (beleids)medewerker wel bij jou. Met de opleiding Leraar Biologie kun je heel goed terecht bij een gemeente, ecologisch adviesbureau of non-profitorganisatie. 

Doorstuderen na Lerarenopleiding Biologie

Wil je nog meer kennis opdoen? Er zijn verschillende mogelijkheden om door te studeren.

 • Educatieve Master

  Wil je ook in de bovenbouw van het havo/vwo lesgeven? Dan kun je je 1e-graads bevoegdheid behalen. Je verdiept je vakinhoudelijke kennis, breidt je vakdidactisch repertoire uit en doet praktijkgericht onderzoek. 

 • Master's programme in Science

  Tijdens dit masterprogramma verdiep en verbreed je je in de biologie. Ook kun je je 1e-graads bevoegdheid halen. 

 • Master Onderwijswetenschappen

  Hoe vernieuw je het onderwijs op school? Wat belemmert leerlingen in hun schoolcarrière? Waarom kun je op Nederlandse scholen blijven zitten? Deze minor geeft je antwoorden op deze en andere vragen. 

 • Major Ecologie en Beheer

  Je verdiept je in het functioneren van bossen, natuurgebieden, planten en dieren. Je leert kijken naar de werking van de natuur en de veranderingen die plaatsvinden, onder invloed van de natuur of de mens. 

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Leraar Biologie.

studenten doen proefje