Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

Dit is je studie

De bachelor International Social Work bij de HAN is jouw eerste stap in de richting van een internationale carrière. Je leert alles over projectmanagement, verbetert je vaardigheden in het creatief oplossen van problemen, onderzoekt en doet veel praktijkervaring op via vrijwilligerswerk en stages.

504818 International Social Work. Twee studenten lopend in de gang van kapittelweg 33.

Je krijg veel verstand van zaken
 

De opbouw van International Social Work

Veldwerk vormt het hart van de opleiding. Ervaren docenten vertellen je over belangrijke tools, ontwikkelingen en het meest recente onderzoek op het gebied van maatschappelijk werk. Dan ga je zelf op onderzoek uit. Je werkt aan complexe problemen binnen een community. 

Elk studiejaar ga je aan de slag met ‘echte’ praktijken. In het eerste jaar loop je stage bij een internationaal georiënteerd bedrijf in Nederland. In het tweede jaar ga je projectmatig te werk in een praktijk en kom je tot meer inzicht in de context waarin je als ISW professional kan gaan werken. In het 3e en 4e ga je de diepte in met betrekking tot praktijk leren. Je krijg tijdens alle semesters te maken met een internationale context en zal hierin middels online of hybride onderwijs in begeleid worden.

 

null
null

Je propedeuse jaar

Tijdens dit oriënterende jaar duik je in de wereld van social work. Je maakt kennis met diverse doelgroepen en theorieën. Ook leer je al gelijk hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Jaar 1: solide basis

In het eerste jaar leg je jouw theoretische fundament. Je maakt kennis met theorieën en technieken die je nodig hebt binnen International Social Work. Je loopt 1 dag in de week stage. Je kiest uit een van de internationaal-georiënteerde organisaties binnen Nederland om stage te lopen. Je leert snel te schakelen en past de geleerde theorie toe in de praktijk. 

Je vakken in het eerste jaar

Introduction to Social Work Theory
Psychology & Pedagogy
Theories on Communities
Critical and Ethical Considerations
Target-Group Analysis
Development of Social Participation
Community Development
Contacting Target Groups
Individual and Group Counselling
Creative Skills
Professional Writing Skills
Profiling and Presenting
Internship 

Je krijgt volop begeleiding

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider (slb'er). Heb je problemen thuis, met vrienden of loopt het niet zoals je wilt? Je slb’er denkt graag met je mee. Ook kun je terecht bij Student Support Center. Dit is een netwerk van experts op het gebied van studentbegeleiding. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Creativiteit

De zorgvraag wordt steeds complexer. Creativiteit en innovatie zijn daarom enorm belangrijk bij de aanpak van zorg. Bij de International Social Work creatieve vakken leer je jouw persoonlijke eigenschappen en interesses benutten bij het inzetten van professionele creativiteit. Je geeft jouw persoonlijke draai aan de uitvoering van het beroep. Zo creëer je extra betekenis in het ondersteunen van mensen in kwetsbare situaties.  

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

null

Verbreden en verdiepen

In het 2e jaar werk je verder aan je brede basis.

Jaar 2: kom tot je recht

In het 2e jaar van je bachelor International Social Work krijg jij meer controle over je studie. Je gaat projectmatig te werk in de praktijk en komt tot meer inzicht in de context waarin je als ISW professional kan gaan werken.  Je wordt altijd ondersteund door ervaren professionals terwijl je werkt aan oplossingen in echte situaties. 

Je vakken in het tweede jaar

Empowerment in Social Work
Voluntary and Involuntary Contexts
Psychology & Sociology
Guiding Groups
Network Development
Motivational Interviewing
Social Research
Social Technology
Creative Skills
Stage

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

studenten maken selfie
Land met overstroming. Ontwikkelingshulp International Social Work

Professionaliseer

In je 3e jaar start je met jouw specialisatie Community Development & Inclusive Society. Je loopt met International Social Work (in het buitenland) stage en legt op deze werkplek de basis voor jouw eigen onderzoeksproject. Op locatie voer je jouw eigen Social and Participatory Action Research uit.

Jaar 3: Stage en research

Jouw stage stoomt je klaar voor sociaal werk in het buitenland, ofwel: de internationale arbeidsmarkt. Misschien start je wel een sportprogramma op in Brazilië. Of gebruik je muziek om de gezondheid en sociale vaardigheden van een gemeenschap in Uganda te verbeteren. Werk samen met lokale deskundigen en bevolking of volg bij complexe vraagstukken je stage samen met een student van een andere opleiding. 

Social Work Internationale Klas

Afstuderen

In het 4e en laatste jaar van de opleiding maak je een eindsprint. Zo ga je aan de slag met je minor en afstudeeropdracht.

Jaar 4: Minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar van je bachelor is het tijd om een onderwerp te kiezen voor je minor. Je verbreedt jouw kennis en gaat dieper in op een specifiek onderwerp binnen maatschappelijk werk. Je werkt aan je onderzoek en neemt daarin zelf de leiding. Van idee tot onderzoek en van uitvoering tot verslaglegging.  

Minor

Een minor kiezen. Pak je kans en kies de leukste. Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je kleurt nu zelf je opleiding in. Verdiep je bijvoorbeeld in thema’s als huiselijk geweld, intercultureel werken of groepsdynamica. Of verbreed je kennis door je te richten op bijvoorbeeld sociale psychiatrie, creativiteitsontwikkeling of leidinggeven in zorg en welzijn. Voor een buitenlandse minor kijk je naar het aanbod van onze partner hogescholen en universiteiten.


Er zijn 3 soorten minoren:

 • Verdiepende minor: Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 
 • Verbredende minor: Maak kennis met een heel ander vakgebied. 
 • Doorstroomminor: Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Onderzoeksproject

Tijd voor onderzoek! Met een onderzoeksvraag uit je derdejaars stage creëer je nu je eigen onderzoek. Je ondervindt, voert uit en doet aanbevelingen op basis van jouw opgedane kennis. Zo heb je direct impact op het leven van anderen. 

Bachelor of Social Work

Na 4 jaar studeren heb jij je bachelor Social Work binnen. Gefeliciteerd! Ga je aan de slag bij een internationale organisatie in het buitenland, een multiculturele buurt in Nederland of volg je een master? De keuze is aan jou!

Volgende pagina
 

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

null