Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • Studiekeuzegesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 9nov
  10nov
  Open Dag
  Nijmegen

Dit is je studie Finance, Tax and Advice

Je begint met een algemeen oriëntatiejaar waarin je de financiële wereld leert kennen. Ook in je 2e en 3e jaar ben je veel bezig in de praktijk en oefen je de vaardigheden die je nodig hebt als adviseur. Je kunt landelijk erkende certificaten halen: zo ben je gelijk startklaar op de arbeidsmarkt!

2 HAN studenten Finance, Tax and Advice bij het trappenhuis op de leslocatie in Arnhem

Op de bank met studenten

Hoe ziet je studieprogramma eruit?

De opbouw van Finance, Tax and Advice

Het 1e jaar, je propedeuse, doe je samen met studenten van Finance & Control en Accountancy. Past 1 van deze studies beter bij jou? Dan kun je nog switchen! Bij Finance, Tax and Advice ontwikkel je je verder op financieel en fiscaal terrein. 

2 HAN studenten Finance, Tax and Advice op de roltrap op de leslocatie in Arnhem

Dit zijn de docenten

2 HAN studenten Finance, Tax and Advice op de roltrap op de leslocatie in Arnhem

Je propedeuse jaar

Je duikt direct in de financiële praktijk: in groepjes werk je aan beroepsproducten die je als financieel adviseur maakt: een budgetplan voor een particulier, een ondernemingsplan voor een starter, een managementrapportage en een jaarverslag voor een groot bedrijf. Je past ook meteen alle theorie toe: o.a. bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, belastingrecht en professionele communicatie.

Samenwerken aan projecten

Dit 1e jaar werk je in groepjes aan 4 projecten. Je leert bijvoorbeeld hoe je particulieren financieel advies geeft. Een ander project is de praktijk van een startende onderneming en financiële verantwoording van een organisatie. De theorie die je leert bij de kernvakken pas je meteen toe in het project. 

Aan het eind van het 1e jaar weet je wat het verschil is tussen de opleidingen Accountancy, Finance & Control en Finance, Tax & Advice. Je bent klaar voor je definitieve keuze. 

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice heb je een persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar kom je ze regelmatig tegen. De begeleiding is afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Finance-Tax-And-Advice_studenten-roltrap-0283-2_2023

je verdiepende jaar

Ook in het 2e jaar werk je aan projecten. Je verdiept je verder in financiële en fiscaal-juridische onderwerpen. Steeds vanuit een andere invalshoek: de werknemer, de ondernemer, het grootbedrijf. De situaties zijn realistisch, de opdrachten uitdagend: denk aan betaalbaarheidsanalyses, vermogensinventarisaties en future proof business modellen. We dagen je uit!

Projecten

Dit zijn de projecten waar je aan werkt: 

 • De werknemer in een veranderende omgeving 
 • De ondernemer op zoek naar zijn klant 
 • Een groeiend bedrijf
 • Het bedrijf in zwaar weer 

Professionele en persoonlijke ontwikkeling

In dit 2e jaar ga je echt de diepte in. Je leert wat belangrijk is als financieel professional. We besteden veel aandacht aan jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. Kortom, je ontdekt in dit jaar waar je goed in bent, waarin je jezelf kunt verbeteren én waar je blij van wordt.

Verantwoord adviseurschap

Elke adviseur komt voor ethische keuzes te staan: waar komen bijvoorbeeld de grondstoffen vandaan die je voor je product gebruikt? Hoe ga je met je personeel om? Zowel voor jezelf als voor jouw advies aan je klanten geldt dat een duurzame aanpak loont. Maar het is niet altijd gemakkelijk om je rug recht te houden. In elk project waaraan je werkt besteden we daar aandacht aan. Als afgestudeerde FTA’er ben je een verantwoordelijke professional die duurzaam onderneemt en adviseert.   

Werken voor echte klanten

Al vanaf het 2e jaar help je particulieren en MKB-bedrijven uit de regio, vaak met hulp van professionals uit de praktijk. Dit zijn twee projecten waar je sowieso aan mee gaat doen:  

 • HuBA-project in samenwerking met de Belastingdienst. HuBA = hulp bij aangifte. Studenten helpen mensen uit de regio met hun digitale belastingaangifte.
 • Project Duurzame bedrijfsvoering: In dit project werk je samen met een aantal advieskantoren aan vraagstukken op het gebied van duurzaamheid.
Stroop je mouwen maar op 

Extra uitdaging nodig? Talent academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 2e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent al serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Finance, Tax and Advice:

 • innoveren en communiceren
 • praktijkgericht onderzoek
 • academische skills
 • professional skills
 • afstudeerpaper

Echte projecten

Project 1: de werknemer in een veranderende omgeving

Jouw klant krijgt te maken met een reorganisatie. Zijn baan staat op het spel. Wat betekent dit financieel voor hem. Kan hij nog in zijn mooie huis blijven wonen? Kunnen zijn kinderen nog studeren? Jij zet de boel op een rijtje en geeft inzicht in de persoonlijke financiën.

Finance-Tax-And-Advice_studenten-met-docent-computer-0069_2023

Project 2: De ondernemer op zoek naar zijn klant

Je helpt je ondernemer bij het maken van een businessmodel. Je adviseert je klant bij de financiële en fiscale vragen waar hij mee worstelt.

opleidingsbeeld Finance & Control deeltijd, studenten in overleg bij de HAN Arnhem, finance, financieel, AFEM, accountancy, laptop

Project 3: Een groeiend bedrijf

Je helpt je klant de juiste keuzes te maken bij nieuwe investeringen en je houdt zijn fiscale verplichtingen op orde. Daarbij hou je de economische ontwikkelingen in de gaten omdat ze van invloed kunnen zijn op de business van jouw klant.

FC_close-up-smartphone-aanwijzen-statistieken-cijfers-iStock-655652514_2021, afem

Project 4: Het bedrijf in zwaar weer

Jouw klant staat op het randje van faillissement. Jij voert een risicoanalyse uit en stelt een behandelplan op zodat jouw klant weer een gezonde onderneming kan worden.

FC_close-up-smartphone-aanwijzen-statistieken-cijfers-iStock-655652514_2021, afem

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

AFEM_student-in-belstoel-0169_2023
AFEM_studenten-buiten-plein-arnhem-0328_2023

Projecten en stage

In het 3e jaar start je met twee projecten. Het 1e project ga je oplossingen zoeken voor het verduurzamen van de bedrijfvoering van een onderneming. Bij het internationaal project los je in samenwerking met collega-studenten uit Duitsland en een internationaal belastingadvieskantoor een belastingvraagstuk op. In de 2e helft van het 3e jaar ga je op stage. Je gaat je hier specialiseren op het gebied van Finance óf Tax.

Project: Duurzame bedrijfsvoering

Studenten gaan in kleine groepjes voor een bedrijf onderzoeken hoe duurzaam hun onderneming is. Vervolgens bedenken ze samen verschillende oplossingen voor een toekomstbestendige fiscale en/of financiële bedrijfsvoering. Elke bedrijf krijgt van 2 groepjes maatwerk advies. Wellicht wordt jouw advies dan doorgevoerd!

International Tax Project

Als je straks voor een grote klant werkt, discussieer je met collega’s uit het buitenland over internationale belastingregels en –verdragen. Gelukkig heb je dat tijdens je opleiding dan al eens geoefend. De HAN en de Hochschule Rhein-Waal organiseren namelijk elk jaar een uitwisseling. De Duitse en Nederlandse studenten lossen samen een internationaal belastingvraagstuk op. Onder begeleiding van professionals van een internationaal belastingadvieskantoor. 

Stage en internationaal

Stage: het echte werk! 

Je stage duurt een half jaar. 4 dagen in de week ben je op je stageplek. De 5e dag werk je aan opdrachten van de opleiding. Je begeleidend docent is er voor al je vragen en op je werkplek kijkt een bedrijfscoach met je mee. Een intensieve en super leerzame tijd!  

Naar het buitenland? 

Mogelijkheden genoeg! Je doet sowieso internationale ervaring op met ons International Tax Project  met Hochschule Rhein-Waal. Bovendien kun je in het 4e jaar je minor of afstudeeropdracht in het buitenland doen. 

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor en afstudeeropdracht in het buitenland te doen. Gedurende het jaar worden er verschillende online en offline informatiebijeenkomsten georganiseerd. 

studenten accountancy voltijd in overleg in gemeenschappelijke ruimte HAN Arnhem, finance, financieel, AFEM

Specialiseren en afstuderen

In dit laatste jaar zet je de studie helemaal naar jouw hand. Je beslist wat je wilt met je vrije ruimte: kies je een specialisatie met een van onze ‘eigen’ minoren? Of wil je juist breder kijken? Je hebt een vaste studentbegeleider die je bij die keuzes kan helpen. En je kiest een afstudeeropdracht die helemaal bij je past.

Kies je minor

Het laatste jaar van je opleiding begint met een minor. Dat is een studieprogramma van een half jaar dat je zelf uitkiest. Elke minor is 30 studiepunten waard. Er zijn minoren over de meest uiteenlopende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld bedrijfsovername, data-analyse, adviesvaardigheden, of circulaire economie. Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! 

Soorten minoren:

 • Verdiepende minor: Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.  
 • Verbredende minor: Maak kennis met een heel ander vakgebied.  
 • Doorstroomminor: Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Pre-master als minor volgen

Wil jij na je bacheloropleiding een universitaire master gaan volgen? Dan heb je eerst nog een pre-master nodig. Sommige aansluitende pre-masters kun je al tijdens je HAN-bachelor starten in je minorfase. Zo kun je een half jaar of zelfs een jaar studie besparen! De HAN heeft deze afspraak met Business Universiteit Nyenrode, Tilburg University en Radboud Universiteit.

Afstuderen

Je sluit je studie Finance, Tax and Advice af met een afstudeertraject. Ook daar kun je weer in kiezen!

Traineerschip in het werkveld

Je voert een concrete adviesopdracht uit bij een financiële instelling of fiscaal adviesbureau. Je doet onderzoek en komt met heldere aanbevelingen. Je resultaten presenteer je – als een echte adviseur - schriftelijk én mondeling. 

Leergemeenschap Futureproof Financials

Afstuderen in de leergemeenschap Futureproof Financials betekent dat je samen met andere studenten, professionals uit het werkveld en docent-onderzoekers aan de slag gaat met een duurzaamheidsvraagstuk van een van onze partners. Daarnaast werk je met een coach aan je persoonlijke skills en impact.

Diploma met Engelstalige bijlage

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Dan ben je officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. 

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Finance, Tax and Advice behaald. Gefeliciteerd!

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Finance-Tax-And-Advice_docent-met-studenten-0140_2023