Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 19nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Wat leer je bij de opleiding CMD?

Creatief zijn? Sites ontwerpen? Of liever strategisch bezig en communicatie-advies geven? Na de propedeuse weet jij welke richting je op wilt. Je kiest een studieprofiel. Via stages en een minor specialiseer je je verder. Naar het buitenland? Kan! Check hieronder de hele tijdlijn van je studie!

cmd studenten in experience lab

Wat kun je ongeveer verwachten?CMD-studenten vertellen over de studie

Je krijgt verstand van veel zakenDe opbouw van je studie CMD

Zie je het ontwerpen van multimedia (tekst, foto, video, audio, animatie) en interactieve applicaties wel zitten? Hierover - én nog veel meer - gaat de opleiding Communication & Multimedia Design.

Je leert ontwerpen vanuit de wensen en het gedrag van de gebruiker. Je bent creatief in het bedenken van oplossingen voor welk communicatieprobleem dan ook. Je hebt een fascinatie voor de mogelijkheden van interactie tussen mens en computer. De combinatie van communicatie, vormgeving en technologie vind je hartstikke interessant.

Specialiseer je je tot communicatiestrateeg? Leer je liever alles over interactie? Over storytelling? Of juist over het maken van bijzondere content? Je beslist het zelf door na de propedeuse voor 1 van de 4 specialisatieprofielen te kiezen. Ook kies je stageplaatsen en een minor. Zo bepaal je zelf de richting van je toekomst!

cmd studenten projectwerk in ica lounge 1
cmd studenten projectwerk in ica lounge 2

Je propedeuse

Hoe geef je een merk zijn eigen identiteit? Hoe ontwerp je een huisstijl? Welke manieren zijn er om een website op te zetten? Waaraan voldoet een goed marketingplan? Hoe schrijf je dat zelf? En wat is eigenlijk de invloed van internetgebruik op de samenleving?

Vraagteken? Uitroepteken!

Die vraagtekens worden tijdens je propedeuse uitroeptekens. Je stort een stevig fundament waarop je jouw Communication & Multimedia Design-toekomst gaat bouwen. Die basis leg je in jaar 1 verdeeld over 4 blokken. Gemiddeld heb je 25 uur per week les.

Je gaat aan de slag met jouw eigen merk. Je leert de basisprincipes van vormgeven en onderzoeken. Daarin staat niet alleen vakkennis centraal. Je werkt ook samen met andere studenten of opdrachtgevers aan een project, ontwerpt een website en je verdiept je in uiteenlopende doelgroepen. 

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke coach. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je coach denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Smartphone ligt op landkaart met kompas en oordopjes

Bepaal je eigen koers

De basis is gelegd! Je weet en kunt alles wat nodig is in de Communication & Multimedia Design-sector. Nu is het woord aan jou: welke kant wil je op? In welke CMD-richting specialiseer jij je het liefst? Met het kiezen van je profiel in je 2e jaar bepaal je je eigen studiekoers. Wordt het Business Media Design, Content Design, Experience Design of Interaction Design?

De diepte in

Met de kennis uit het 1e jaar ga je de diepte in. Je kiest het profiel dat het beste bij jou past. Je bepaalt zo je eigen studiekoers en legt je eigen accenten. Zo leer je wat je zelf wilt leren. Wat wordt jouw specialisatie?

Wat wordt jouw specialisatie?

Business Media Design

Hoe bereik je potentiële klanten met een bericht? Hoe gebruikt een bedrijf social media het best? Kan een organisatie groeien door de juiste media-inzet? Als je graag creatieve antwoorden op die vragen zoekt, past het profiel Business Media Design perfect! Je leert alles over het digitale communicatieproces van een onderneming. Aan de slag als communicatiestrateeg? Dit profiel geeft je dé tools!

studente plaatst sticky notes op muur

Content Design

Teksten. Afbeeldingen. Video’s. Graphics. Bij Content Design leer je ze ontwerpen. Je komt erachter hoe je die onderdelen het best inzet in multimediale campagnes. De focus ligt op de ontwikkeling van nieuwe content voor bestaande technologie. Je maakt audiovisuele content voor games, apps en sites. Met dit profiel kun je bijvoorbeeld aan de slag als webdesigner. Of als multimedia-ontwerper.

cmd studenten in studio 1

Experience Design

Met het profiel Experience Design ontwikkel je je tot expert op storytelling-gebied. En dan met name als het gaat om de vraag hoe iemand op wie de storytelling gericht is, dat verhaal ondergaat. Je kunt na het volgen van dit profiel games maken die veel mensen aanspreken. En je weet precies hoe je een app inzet bij het trainen van personeel. Of als waardevol onderdeel tijdens een revalidatie.

cmd studenten in experience lab close up

Interaction Design

De bachelor Communication & Multimedia Design is ‘user centered’. De gebruiker staat centraal. Het profiel Interaction Design gaat daar dieper op in. Je onderzoekt hoe games, apps en sites kunnen ‘samenwerken’ met de gebruiker. Welke innovatieve interactievormen zijn mogelijk? Kunnen die worden ingezet voor een ander doel dan vermaak? Door het profiel Interaction Design ken jij de antwoorden.

communicatie, interactie tijdens vergadering

Nieuwsgierig naar CMD?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven. Ontmoet docenten en medestudenten op de Open Dag!

Studeren in open werkruimte
cmd studenten in experience lab close up

Het echte werk

Het wordt hoog tijd om jouw kennis te testen in de praktijk. Vanaf jaar 3 ga je écht de wijde wereld in. Een half jaar lang werk je fulltime mee in een bedrijf dat je zelf hebt uitgezocht. Zo leer je de CMD-wereld kennen en bouw je tegelijk aan je portfolio en CV!

Liever de grens over?

Leer je graag nieuwe mensen kennen? Verbreed je het liefst je horizon? En wil je je kennis testen in een andere cultuur? Dat kan! Veel studenten Communication & Multimedia Design kiezen voor een stage in het buitenland. Engeland, Zuid-Afrika, Mozambique, Finland, Australië, China, Amerika en ga zo maar door. Wat lijkt jou leuk?

Afstuderen, graduation ceremony

Minor en afstuderen

Smaakt die stage naar meer? Mooi! In jaar 4 zorg je ervoor dat je als communicatieprofessional in spé nog meer specialiteiten krijgt. Dat doe je door in het 1e half jaar een minor naar keuze te volgen. Ook dat kan weer in het buitenland! Net als het afstudeerproject dat je als slot van je studie zelfstandig uitvoert. Daarna is de titel in zicht: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Je start in het 4e jaar met een minor naar keuze. Met welk onderwerp ga jij je profielpakket uitbreiden? Een half jaar lang volg je lessen en werk je aan opdrachten met studenten uit verschillende richtingen. Zo kun je niet alleen buiten je profiel rondkijken, maar ook buiten de HAN en zelfs in het buitenland.  Er zijn 3 soorten minoren:

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

De basis gelegd tijdens je 1e jaar. Je eigen richting gekozen in je 2e jaar. Ervaring opgedaan tijdens de stage in je 3e jaar. Je horizon in het 4e jaar verbreed in de minor. Je bent klaar om af te studeren! Je vindt een nieuw bedrijf en voert daar jouw eigen ontwerpproject uit. Nog even en je bent startklaar als CMD’er.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement!

Bachelor of Science

Gefeliciteerd met je diploma Communication & Multimedia Design! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen!

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

cmd ict studenten lopen door c-vleugel