Dit is je studie
Creatief zijn? Sites ontwerpen? Of liever strategisch bezig en communicatie-advies geven? Na de propedeuse weet jij welke richting je op wilt. Je kiest een studieprofiel. Via stages en een minor specialiseer je je verder. Naar het buitenland? Kan! Check hieronder de hele tijdlijn van je studie!
Studeren in coronatijd
Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding Communication & Multimedia Design. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.
- Kijk op Han.nl/studiekeuzeencorona wat je nu allemaal wél kunt doen om een bewuste studiekeuze te maken.
- Houd Han.nl/studerenencorona in de gaten als je benieuwd bent hoe het is om in deze tijd te studeren.
Je krijgt verstand van veel zaken: De opbouw van je studie
Zie je het ontwerpen van multimedia (tekst, foto, video, audio, animatie) en interactieve applicaties wel zitten? Hierover - én nog veel meer - gaat de opleiding Communication & Multimedia Design.
Je leert ontwerpen vanuit de wensen en het gedrag van de gebruiker. Je bent creatief in het bedenken van oplossingen voor welk communicatieprobleem dan ook. Je hebt een fascinatie voor de mogelijkheden van interactie tussen mens en computer. De combinatie van communicatie, vormgeving en technologie vind je hartstikke interessant.
Specialiseer je je tot communicatiestrateeg? Leer je liever alles over interactie? Over storytelling? Of juist over het maken van bijzondere content? Je beslist het zelf door na de propedeuse voor 1 van de 4 specialisatieprofielen te kiezen. Ook kies je stageplaatsen en een minor. Zo bepaal je zelf de richting van je toekomst!
Je propedeuse
Hoe geef je een merk zijn eigen identiteit? Hoe ontwerp je een huisstijl? Welke manieren zijn er om een website op te zetten? Waaraan voldoet een goed marketingplan? Hoe schrijf je dat zelf? En wat is eigenlijk de invloed van internetgebruik op de samenleving?
Vraagteken? Uitroepteken!
Die vraagtekens worden tijdens je propedeuse uitroeptekens. Je stort een stevig fundament waarop je jouw Communication & Multimedia Design-toekomst gaat bouwen. Die basis leg je in jaar 1 verdeeld over 4 blokken. Gemiddeld heb je 25 uur per week les.
Je gaat aan de slag met jouw eigen merk. Je leert de basisprincipes van vormgeven en onderzoeken. Daarin staat niet alleen vakkennis centraal. Je werkt ook samen met andere studenten of opdrachtgevers aan een project, ontwerpt een website en je verdiept je in uiteenlopende doelgroepen.
Studiebegeleiding is er voor jou
Bij de opleiding Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke coach. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je coach denkt graag met je mee.
Studiepunten
Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.
Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!
Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.
Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou
De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.
Bepaal je eigen koers
De basis is gelegd! Je weet en kunt alles wat nodig is in de Communication & Multimedia Design-sector. Nu is het woord aan jou: welke kant wil je op? In welke CMD-richting specialiseer jij je het liefst? Met het kiezen van je profiel in je 2e jaar bepaal je je eigen studiekoers. Wordt het Business Media Design, Content Design, Experience Design of Interaction Design?
De diepte in
Met de kennis uit het 1e jaar ga je de diepte in. Je kiest het profiel dat het beste bij jou past. Je bepaalt zo je eigen studiekoers en legt je eigen accenten. Zo leer je wat je zelf wilt leren. Wat wordt jouw specialisatie?
Nieuwsgierig?
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! Maar vanwege de coronacris kunnen we je voorlopig alleen een online Open Dag aanbieden.
Het echte werk
Het wordt hoog tijd om jouw kennis te testen in de praktijk. Vanaf jaar 3 ga je écht de wijde wereld in. Een half jaar lang werk je fulltime mee in een bedrijf dat je zelf hebt uitgezocht. Zo leer je de CMD-wereld kennen en bouw je tegelijk aan je portfolio en CV!
Liever de grens over?
Leer je graag nieuwe mensen kennen? Verbreed je het liefst je horizon? En wil je je kennis testen in een andere cultuur? Dat kan! Veel studenten Communication & Multimedia Design kiezen voor een stage in het buitenland. Engeland, Zuid-Afrika, Mozambique, Finland, Australië, China, Amerika en ga zo maar door. Wat lijkt jou leuk?
Minor en afstuderen
Smaakt die stage naar meer? Mooi! In jaar 4 zorg je ervoor dat je als communicatieprofessional in spé nog meer specialiteiten krijgt. Dat doe je door in het 1e half jaar een minor naar keuze te volgen. Ook dat kan weer in het buitenland! Net als het afstudeerproject dat je als slot van je studie zelfstandig uitvoert. Daarna is de titel in zicht: Bachelor of Science!
Een minor kiezen
Je start in het 4e jaar met een minor naar keuze. Met welk onderwerp ga jij je profielpakket uitbreiden? Een half jaar lang volg je lessen en werk je aan opdrachten met studenten uit verschillende richtingen. Zo kun je niet alleen buiten je profiel rondkijken, maar ook buiten de HAN en zelfs in het buitenland. Er zijn 3 soorten minoren:
Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.
Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.
Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.
Afstuderen
De basis gelegd tijdens je 1e jaar. Je eigen richting gekozen in je 2e jaar. Ervaring opgedaan tijdens de stage in je 3e jaar. Je horizon in het 4e jaar verbreed in de minor. Je bent klaar om af te studeren! Je vindt een nieuw bedrijf en voert daar jouw eigen ontwerpproject uit. Nog even en je bent startklaar als CMD’er.
Diploma
Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement!
Bachelor of Science
Gefeliciteerd met je diploma Communication & Multimedia Design! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen!
Volgende pagina: Maak kennis
Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!