Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 25mrt
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Wat leer je bij de opleiding CMD?

Jij ziet het ontwerpen van interactieve digitale media en applicaties wel zitten. Hierover - én nog veel meer - gaat de opleiding Communication & Multimedia Design. Je leert bij CMD door te experimenteren! Fouten maken hoort daarbij. Van mislukkingen leer je net zo veel als van successen.

cmd studenten in experience lab

Je leert ontwerpen vanuit de wensen en het gedrag van de gebruiker. Je bent creatief in het bedenken van oplossingen voor welk communicatieprobleem dan ook. Je hebt een fascinatie voor de mogelijkheden van interactie tussen mens en computer. De combinatie van communicatie, vormgeving en technologie vind je hartstikke interessant.

Wat kun je ongeveer verwachten?CMD-studenten vertellen over de studie

Je krijgt verstand van veel zakenDe opbouw van je studie CMD

De opleiding Communication & Multimedia Design duurt 4 jaar. Je groeit uit tot een kritische, onderzoekende en mensgerichte ontwerper. Je staat voor wat je maakt!

Je bent vanaf de start van je studie flink aan het werk met praktijkopdrachten: je eigen ontwikkeling staat voorop. Samen met medestudenten werk je altijd aan actuele en relevante CMD-opdrachten. Met echte gebruikers en voor echte opdrachtgevers.

cmd studenten projectwerk in ica lounge 1
cmd studenten projectwerk in ica lounge 2

Jaar 1: De propedeuse

In het propedeusejaar leg je de basis voor de rest van de opleiding. Na het eerste jaar ken je de basis van het ontwerpen van interactieve digitale communicatie. Je hebt kennis gemaakt met het werkveld en alle facetten van het vakgebied. Je begint een beeld te krijgen van de ontwerper die jij wilt worden.

De start van jouw toekomst

Tijdens je eerste jaar stort je een stevig fundament waarop je jouw Communication & Multimedia Design-toekomst gaat bouwen. Die basis leg je in jaar 1 verdeeld over 4 blokken. Gemiddeld heb je 25 uur per week les.

Onderwerpen die onder andere aan bod komen:

 • Vormgeving
 • Human Centered Design
 • Technologie
 • Échte opdrachten en projecten
 • Je eigen professionele ontwikkeling

Studiebegeleiding is er voor jou

Bij de opleiding Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke coach. Vooral in het 1e jaar kom je regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. Daarna is de begeleiding afgestemd op wat jij nodig hebt. Speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je coach denkt graag met je mee.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Smartphone ligt op landkaart met kompas en oordopjes

Jaar 2: Het verdiepende jaar van CMD

De basis is gelegd. Jij bent klaar voor de hoofdfase! Je weet en kunt alles wat nodig is in de Communication & Multimedia Design-sector. Nu krijg je nog meer regie over je eigen opleiding: welke kant wil je op?

De diepte in

Met de kennis uit het 1e jaar ga je de diepte in. Je krijgt naast een brede basis namelijk de mogelijkheid om keuzes te maken. Keuzes in inhoud, maar ook in projecten en opdrachten. Je bepaalt zo je eigen studiekoers en legt je eigen accenten. Zo leer je wat je zelf wilt leren.

Nieuwsgierig naar CMD?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven. Ontmoet docenten en medestudenten op de Open Dag!

Studeren in open werkruimte
cmd studenten in experience lab close up

Jaar 3: Stage en verdieping in het werkveld

Het wordt hoog tijd om jouw kennis te testen in de praktijk. Vanaf jaar 3 ga je écht de wijde wereld in. Een half jaar lang werk je fulltime mee in een bedrijf dat je zelf hebt uitgezocht. Zo leer je de CMD-wereld kennen en bouw je tegelijk aan je portfolio en CV!

Liever de grens over?

Leer je graag nieuwe mensen kennen? Verbreed je het liefst je horizon? En wil je je kennis testen in een andere cultuur? Dat kan! Veel studenten Communication & Multimedia Design kiezen voor een stage in het buitenland. Engeland, Zuid-Afrika, Mozambique, Finland, Australië, China, Amerika en ga zo maar door. Wat lijkt jou leuk?

Afstuderen, graduation ceremony

Jaar 4: Minor en afstuderen

Smaakt die stage naar meer? Mooi! In jaar 4 zorg je ervoor dat je als communicatieprofessional in spé nog meer specialiteiten krijgt. Dat doe je door in het 1e half jaar een minor naar keuze te volgen. Ook dat kan weer in het buitenland! Net als het afstudeerproject dat je als slot van je studie zelfstandig uitvoert. Daarna is de titel in zicht: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Je start in het 4e jaar met een minor naar keuze. Een half jaar lang volg je lessen en werk je aan opdrachten met studenten uit verschillende richtingen. Hoe maak jij je opleiding persoonlijker? Kies je voor verdieping of juist voor verbreding? Of denk je aan doorstuderen? Ook daar kun je met je minor alvast op inspelen.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

De basis gelegd tijdens je 1e jaar. Je eigen richting gekozen in de hoofdfase. Ervaring opgedaan tijdens de stage in je 3e jaar. Je horizon in het 4e jaar verbreed in de minor. Je bent klaar om af te studeren! Je vindt een nieuw bedrijf en voert daar jouw eigen ontwerpproject uit. Nog even en je bent startklaar als CMD’er.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement!

Bachelor of Science

Gefeliciteerd met je diploma Communication & Multimedia Design! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen!

Maak kennis

Kom sfeer proeven op de campus en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

cmd ict studenten lopen door c-vleugel