Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • 1 op 1 gesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Wat leer je bij de CMD opleiding?

Jij ziet het ontwerpen van interactieve digitale media en applicaties wel zitten. Hierover - én nog veel meer - gaat de opleiding Communication & Multimedia Design. Je leert bij CMD aan de HAN door te experimenteren! Fouten maken hoort daarbij. Van mislukkingen leer je net zo veel als van successen.

521711 Docent en studenten in overleg met prototype, lachend.

Ontdek de opleiding CMDCMD-studenten en docenten vertellen over de studie

Je krijgt verstand van veel zakenDe opbouw van je CMD studie

De opleiding Communication & Multimedia Design duurt 4 jaar. Je groeit uit tot een kritische, onderzoekende en mensgerichte ontwerper. Jij staat voor wat je maakt! Je bent creatief in het bedenken van toekomstgerichte oplossingen voor welk communicatieprobleem dan ook. Je hebt een fascinatie voor de mogelijkheden van interactie tussen mens en computer. De combinatie van communicatie, vormgeving en technologie vind je hartstikke interessant.

Je bent vanaf de start van je studie flink aan het werk met praktijkopdrachten: je eigen ontwikkeling staat voorop. Samen met medestudenten werk je altijd aan actuele en relevante CMD-opdrachten. Met echte gebruikers en voor echte opdrachtgevers.

Lees snel verder en ontdekt wat je gaat leren bij de opleiding CMD!

521721 Studenten en docent in overleg met content.
507593 posterprestentatie van cmd studenten in de c-vleugel

Jaar 1: De propedeuse

In het propedeusejaar leg je de basis voor de rest van de opleiding. Na het eerste jaar ken je de basis van het ontwerpen van interactieve digitale communicatie. Je hebt kennis gemaakt met het werkveld en alle facetten van het CMD vakgebied. Je begint een beeld te krijgen van de ontwerper die jij wilt worden.

Ontwerper in wording De start van jouw toekomst

Tijdens je eerste jaar stort je een stevig fundament waarop je jouw Communication & Multimedia Design-toekomst gaat bouwen. Die basis leg je in jaar 1 verdeeld over 4 blokken. Gemiddeld heb je 25 uur per week les.

Onderwerpen die onder andere aan bod komen:

 • Ontdek CMD
 • Samen experimenteren
 • Mensgericht ontwerpen
 • CMD en samenleving
 • Échte opdrachten en projecten
 • Je eigen professionele ontwikkeling

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

De stap van middelbare school naar hbo is best spannend. Maar je staat er niet alleen voor! Bij HAN Communication & Multimedia Design heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Past de studie bij jou? Loop je tegen problemen aan? Of speelt er iets thuis? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

507716 Studenten cmd werken aan prototypen tijdens werkplaats dag.

Jaar 2: Ontwerper in ontwikkeling

De basis is gelegd. Jij bent klaar voor de volgende fase! Je weet en kunt alles wat nodig is in de Communication & Multimedia Design-sector. Nu krijg je nog meer regie over je eigen opleiding: welke kant wil je op?

Elke ontwerper is uniek De diepte in

Met de kennis uit het 1e jaar ga je de diepte in. Je krijgt naast een brede basis namelijk de mogelijkheid om keuzes te maken. Keuzes in inhoud, maar ook in projecten en opdrachten. Je bepaalt zo je eigen studiekoers en legt je eigen accenten. Zo leer je wat je zelf wilt leren en kun je verder groeien als zelfstandig ontwerper.

Studentenprojecten

Interactieve concepten voor musea

Steeds meer musea omarmen technologie om hun collecties en verhalen tot leven te brengen. Studenten Communication & Multimedia Design helpen Gelderse erfgoedveld organisaties bij deze omslag. Ze bedachten prototypes voor interactieve toepassingen in musea en op erfgoedlocaties.

208713 Musea Game Sofia's Smuggling Screenshot

Nieuwe game traint huisarts en triagist sneller te beslissen bij spoedzorg

Snel, nauwkeurig en veilig beslissen op de huisartsenpost en bij spoed in de dagpraktijk zorgt ervoor dat patiënten zo snel mogelijk de juiste (spoed)zorg krijgen. Hierdoor kan de doorstroming in de hele zorgketen efficiënter verlopen. Zeker bij de beperkte capaciteit die er is. Studenten van de HAN werkten mee aan de ontwikkeling van een triage game.

31976 hartslag monitor

Ontwikkelen winkelnavigatie en een sprekende weegschaal

Blinden en slechtzienden mijden vaak de supermarkt, omdat ze de zelfscankassa niet kunnen gebruiken. Is daar geen oplossing voor? CMD studenten hebben op grond van een analyse twee dingen opgepakt: als eerste een navigatiesysteem om in de supermarkt alles beter te kunnen vinden en als tweede een sprekende weegschaal, die vertelt wat er op de weegschaal ligt, hoeveel het weegt en hoeveel dat kost.

286296 Gé Custers bij winkelwagen met QR code - TechGelderland

Bewustwording over verzoening, oorlog en vrede

Hoe kun je jongeren bewust maken van welke processen een rol spelen bij het voorkomen van conflicten en het werken aan verzoening? Studenten CMD gingen met deze opdracht aan de slag! Dat leverde mooie producten op zoals een AR Tour door Arnhem, een bordspel en een interactieve praatmuur voor op scholen.

31529 studenten spelen spel, meisje schrijft

Nieuwsgierig naar de CMD opleiding?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven. Ontmoet docenten en medestudenten op de Open Dag!

259516 Lachende ALPO studenten met fruit en waterfles
32362 student, helpen, docent, project, samenwerken, uitleg, vel, papier, economie, finance and control, fc

Jaar 3: Stage en verdieping in het werkveld

Het wordt hoog tijd om jouw kennis te testen in de praktijk. Vanaf jaar 3 ga je écht de wijde wereld in. Met een praktijkgerichte cursus én een stage. Een half jaar lang werk je fulltime mee in een bedrijf dat je zelf hebt uitgezocht. Zo leer je de CMD-wereld kennen en bouw je tegelijk aan je portfolio en CV!

Cursus Ontwerpgerichtonderzoek in de praktijk

Samen met je medestudenten ga je aan de slag met praktische ontwerpvraagstukken, waarbij je gebruik maakt van ontwerpgericht onderzoek. Je werkt samen met een werkveldpartij die een probleem heeft en samen met het team en alle betrokkenen ga je op zoek naar mogelijke oplossingen. Tijdens het ontwerpproces maak je verschillende prototypes om zo inzichten te verzamelen en het vraagstuk beter te begrijpen. Jij draagt proactief bij aan de teamdoelen en helpt het team om kwalitatieve resultaten te behalen. Natuurlijk krijg je hierbij begeleiding vanuit school!

Stage lopen Aan de slag in het werkveld!

Bij een stageorganisatie draai je een semester mee met hun CMD ontwerpactiviteiten. Een bedrijfsbegeleider neemt jou onder de hoede en laat je ervaren hoe die organisatie werkt en hoe zij met klanten (samen)werken. Jij werkt mee met verschillende opdrachten die relevant zijn voor je opleiding. Naast het ervaren van het werken in de praktijk, reflecteer je ook op de overeenkomsten en verschillen in de werkwijze tussen het stagebedrijf en de opleiding. Natuurlijk kom je regelmatig terug naar de HAN! Samen met medestudenten en docenten wissel je ervaringen uit over jullie stages en leer je van elkaar.

Liever de grens over?

Leer je graag nieuwe mensen kennen? Verbreed je het liefst je horizon? En wil je je kennis testen in een andere cultuur? Dat kan! Veel studenten Communication & Multimedia Design kiezen voor een stage in het buitenland. Engeland, Zuid-Afrika, Mozambique, Finland, Australië, China, Amerika en ga zo maar door. Wat lijkt jou leuk?

259581 Alpo lachende studenten en leraar

Jaar 4: Minor en afstuderen

Smaakt die stage naar meer? Mooi! In jaar 4 zorg je ervoor dat je als beginnend ontwerper nog meer specialiteiten krijgt. Dat doe je door in het 1e half jaar een minor naar keuze te volgen. Ook dat kan weer in het buitenland! Net als het afstudeerproject dat je als slot van je studie uitvoert. Daarna is de titel in zicht: Bachelor of Science!

Een minor kiezen

Je start in het 4e jaar met een minor naar keuze. Een half jaar lang volg je lessen en werk je aan opdrachten met studenten uit verschillende richtingen. Hoe maak jij je opleiding persoonlijker? Kies je voor verdieping of juist voor verbreding? Of denk je aan doorstuderen? Ook daar kun je met je minor alvast op inspelen.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Ontwikkel je beroepscompetenties in een andere/bredere context. Je kijkt over de grenzen van je eigen vak heen.

Doorstroomminor

Wil je meer aan onderzoek doen? Denk je aan doorstuderen aan de universiteit of wil je een hbo-master gaan doen? Dan is een doorstroom-minor iets voor jou.

Afstuderen

​Je bent klaar om af te studeren! De opleiding rond je af met een afsluitend ontwerpproject. Als ontwerper in spé werk je zelfstandig, maar niet alleen, aan een vraag van een opdrachtgever. Daarmee laat je zien dat je alles wat je geleerd hebt, kunt toepassen in de praktijk. Je gaat dus echt aan de slag in het CMD-werkveld! Nog even en je bent startklaar als CMD’er.

Diploma

Alles gehaald? Dan is je diploma binnen. Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland. Wij bewaren trouwens een kopie van je diplomasupplement!

Bachelor of Science

Gefeliciteerd met je diploma Communication & Multimedia Design! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Science noemen!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven op de HAN-campus en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

cmd ict studenten lopen door c-vleugel