Dit is je opleiding Bedrijfskunde

Durf jij risico’s te nemen en te gaan voor je ideeën? Wil jij het beste halen uit organisaties en jezelf? Ontdek de ondernemer in jezelf. Met jouw kennis van bedrijfskunde, innovatie, personeel en management weet jij straks wat er in bedrijven gebeurt of moet gebeuren. Je leert het bij de opleiding Bedrijfskunde!

kantine-studeren

Studeren in coronatijd

Op dit moment gaat alles net even anders, ook jouw studiekeuze. Je maakt vooral online kennis met de HAN en de opleiding Bedrijfskunde. Hoe de lessen er straks uitzien als jij gaat studeren, weten we nu nog niet. We snappen dat jij daar benieuwd naar bent.

nijmegen-studeren-samen-studeren

De opbouw van Bedrijfskunde

De opleiding Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Je bent vanaf dag 1 flink aan het werk met praktijkopdrachten: je eigen ontwikkeling staat voorop. Je werkt thema’s uit met medestudenten, leert omgaan met tegenslag en doorzetten. 

project-docent

Studenten vertellenWat vind je zwaar/moeilijk aan de opleiding Bedrijfskunde?

overzicht

Je propedeuse

In het eerste halfjaar van de propedeuse staat oriëntatie in de bedrijfskundige wereld centraal. Naast theorie is er aandacht voor je toekomstige professionele houding en wordt er een business project opgezet die via gamification wordt aangeboden. In het 2e half jaar leg je een stevige theoretische basis voor je bedrijfskundige studie met vakken als economie, gedrag in organisaties, informatiemanagement en arbeidsrecht. Er is ook veel aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een perfecte voorbereiding op de hoofdfase!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

nijmegen-campus

Je verdiepende jaar

Het 2e jaar start je met de hoofdfase. Je gaat aan de slag met bedrijfskundige thema's zoals projectmanagement, informatiemanagement, personeelsmanagement, kwaliteitsmanagement en organisatie- en omgevingsanalyse. Je krijgt trainingen in diverse gesprekstechnieken en je wordt begeleid om je toekomstige beroep goed te kunnen uitoefenen. Je bezoekt en organiseert symposia en je werkt aan projecten met de scrummethode.

Meer uitdaging nodig? De Talent Academy!

Wil jij wat extra’s doen tijdens je studie? Durf en kun jij wat meer? Bij de Talent Academy volg je twee jaar lang extra onderwijs, doe je ervaring op met praktijkopdrachten en werk je samen in een multidisciplinair team. Je volgt bijna geen college, maar werkt interactief in groepen. Bijvoorbeeld aan een innovatieve game. Je schrijft een essay en beoordeelt het werk van medestudenten. Docenten begeleiden, maar in principe maak je je eigen onderwijs. Je kunt het programma theoretisch invullen als voorbereiding op een master, of meer praktisch. 

Nieuwsgierig naar de opleiding Bedrijfskunde?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

nijmegen-campus
studeren-op-campus

Stage en verdieping in je werkgebied

In het 3e jaar maak je kennis met je toekomstig werkgebied en loop je een half jaar stage bij een bedrijf of organisatie in Nederland. Je schrijft een plan hoe contact tussen klanten en leveranciers beter kan. Je onderzoekt de concurrentiepositie van een bedrijf. Of je berekent wat hergebruik van afval een organisatie oplevert. Je kunt op stage in het buitenland om internationale ervaring op te doen. Na je stage volgt er verdieping op de thema’s internationalisering, verandermanagement, strategie en innovatie. Je gaat in opdracht van een bedrijf kijken hoe de organisatie verder kan verbeteren of op welke wijze ze kunnen gaan innoveren.

Go International: kijk over grenzen

Ben je straks klaar met je opleiding, dan is de kans groot dat je in een internationale omgeving gaat werken. De studie Bedrijfskunde bereidt je daarop voor. Je krijgt alle jaren Engels en gebruikt internationale vakliteratuur. Tijdens het vak Internationale Bedrijfskunde is er een digitale uitwisseling met buitenlandse studenten. Samen werk je aan een gezamenlijk project. Jaarlijks wordt er een internationale week georganiseerd met internationale gastsprekers en workshops. Er zijn ook gemeenschappelijke projecten met studenten uit Hongarije (Pécs) en Berlijn. 

nijmegen-campus

Afstuderen en minor

Het 1e deel van je laatste studiejaar mag je vrij invullen. Dit is de minor. Met een minor kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of je kennis verbreden. Je kunt kiezen voor één van de vele minoren van de HAN of voor een andere instelling of je stelt zelf je minor samen. Je rondt je opleiding Bedrijfskunde af met een afstudeerproject: de kroon op jouw studie! Met je afstudeerproject laat je zien dat jij alles in huis hebt om in de praktijk zelfstandig bedrijfsproblemen op te lossen.

Minoren

Nóg meer verdieping en eigen inbreng. Met je minor kies je je eigen bedrijfskundige specialisatie of maak je kennis met een ander vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een minor:

 • Smart Industry
 • Digital Business & Innovation
 • Zaken doen in Duitsland
 • Politiek, beleid en overheidsmanagement 
 • Analyse, diagnose en verandering van organisaties

Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Per jaar zijn er minormarkten waar je je kunt oriënteren op de minoren die bij je passen en waarmee je je kunt verdiepen in je vak. 

Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Het moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Tijdens je afstudeeropdracht buig je je over een concreet probleem van een opdrachtgever. Wat moet er gebeuren om de productie duurzamer én goedkoper te maken? Hoe kunnen processen optimaler? Is ons bedrijf in 2030 nog winstgevend? Hoe verbeter je de kwaliteitszorg in een ziekenhuis? Hoe gaan we samenwerken met online aanbieders? Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd! 

Afstudeerprojecten
Voorbeelden van afstudeerprojecten:

 • Hoe kunnen bouwbedrijven voorkomen dat er tijdens de bouw minder fouten worden gemaakt?
 • Hoe kan een ziekenhuis efficiënter werken zodat patiënten niet voor elk onderzoek apart terug hoeven te komen?
 • Hoe leid je een fusie in goede banen?
 • Hoe kan het bedrijf geld verdienen met duurzame producten?
 • Hoe blijven oudere werknemers vitaal?
 • Hoe  kan de organisatie soepel blijven lopen en is het  voor de klant en werknemers niet bureaucratisch ?
 • Wat kan ICT betekenen voor een betere bedrijfsvoering?

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. De HAN heeft een uitgebreid netwerk met partners in Europa, de Verenigde Staten, Azië, Australië en Afrika. De Faculteit Economie & Management organiseert het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen. 

Diploma

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Bedrijfskunde behaald. Gefeliciteerd!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

nijmegen-studeren-samen-studerenn