Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 25mrt
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00
 • 1apr
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in
 • Rondleidingen
  Krijg een persoonlijke rondleiding

Dit is hbo Bedrijfskunde

Met hbo Bedrijfskunde durf jij risico’s te nemen en te gaan voor je ideeën. Wil jij het beste halen uit organisaties en jezelf? Ontdek de ondernemer in jezelf. Met jouw kennis van bedrijfskunde, innovatie, personeel en management weet jij straks wat er in bedrijven gebeurt of moet gebeuren. Je leert het bij de opleiding Bedrijfskunde!

meerdere studenten van bedrijfskunde in een klaslokaal, twee studenten kijken naar een laptop

Wat is de opbouw van hbo Bedrijfskunde?

De opleiding Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Je bent vanaf dag 1 flink aan het werk met praktijkopdrachten: je eigen ontwikkeling staat voorop. Je werkt thema’s uit met medestudenten, leert omgaan met tegenslag en doorzetten. 

twee studenten van bedrijfskunde buiten bij de HAN campus

Ik vind het leuk dat we veel in de praktijk oefenen met echte bedrijven. Dit helpt bij het inzichtelijk krijgen van je latere werkveld.

overzicht

Jaar 1: De propedeuse van hbo Bedrijfskunde

In het 1e half jaar van de propedeuse staat oriëntatie in de bedrijfskundige wereld centraal. Naast theorie is er aandacht voor je toekomstige professionele houding en voer je een project uit voor een echte opdrachtgever. In het 2e half jaar leg je een stevige theoretische basis met vakken als economie, marketing, gedrag in organisaties en informatiemanagement. Ook hier veel aandacht voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een perfecte voorbereiding op de hoofdfase dus!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding. 

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

nijmegen-campus

Jaar 2: Het verdiepende jaar van Bedrijfskunde

Het 2e jaar start je met de hoofdfase. Je gaat aan de slag met bedrijfskundige thema's als projectmanagement, informatiemanagement en personeels- en kwaliteitsmanagement. Je krijgt trainingen in diverse gesprekstechnieken en je wordt begeleid om je toekomstige beroep goed te kunnen uitoefenen. Daarnaast voer je dit jaar een project uit voor een opdrachtgever aan de hand van de scrum-methode en help je een organisatie bij het verbeteren van een bedrijfsproces.

Meer uitdaging nodig? De Talent Academy!

Wil jij wat extra’s doen tijdens je studie? Durf en kun jij wat meer? Bij de Talent Academy volg je twee jaar lang extra onderwijs, doe je ervaring op met praktijkopdrachten en werk je samen in een multidisciplinair team. Je volgt bijna geen college, maar werkt interactief in groepen. Bijvoorbeeld aan een innovatieve game. Je schrijft een essay en beoordeelt het werk van medestudenten. Docenten begeleiden, maar in principe maak je je eigen onderwijs. Je kunt het programma theoretisch invullen als voorbereiding op een master, of meer praktisch. 

Nieuwsgierig naar de opleiding Bedrijfskunde?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: bezoek onze Open Dag of kom een dag proefstuderen. Onze deuren staan voor je open!

420230 bedrijfskunde voltijd, foto 6997, studenten staan op de trap, in gesprek
studeren-op-campus

Jaar 3: Stage en verdieping in het werkgebied

In het 3e jaar maak je kennis met je toekomstig werkgebied en loop je een half jaar stage bij een bedrijf of organisatie in Nederland of in het buiteland. Je schrijft een plan om het contact tussen klanten en leveranciers te verbeteren. Of je berekent wat hergebruik van afval een organisatie oplevert. Je kunt op stage in het buitenland om internationale ervaring op te doen. Na je stage volgt er verdieping op de thema’s internationalisering, verandermanagement, strategie en innovatie. Je gaat in opdracht van een bedrijf kijken hoe de organisatie verder kan verbeteren of op welke wijze ze kunnen innoveren.

Go International: kijk over grenzen

Ben je straks klaar met je opleiding, dan is de kans groot dat je in een internationale omgeving gaat werken. De studie Bedrijfskunde bereidt je daarop voor. Je krijgt alle jaren Engels en gebruikt internationale vakliteratuur. Daarnaast wordt jaarlijks het International Business Event georganiseerd met gastsprekers uit de praktijk en workshops rondom een centraal thema.

nijmegen-campus

Jaar 4: Afstuderen en minor

Het 1e deel van je laatste studiejaar mag je vrij invullen. Dit is de minor. Met een minor kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of je kennis verbreden. Je kunt kiezen voor één van de vele minoren van de HAN of voor een andere instelling of je stelt zelf je minor samen. Je rondt je opleiding Bedrijfskunde af met een afstudeerproject: de kroon op jouw studie! Met je afstudeerproject laat je zien dat jij alles in huis hebt om in de praktijk zelfstandig bedrijfsproblemen op te lossen.

Minoren

Nóg meer verdieping en eigen inbreng. Met je minor kies je je eigen bedrijfskundige specialisatie of maak je kennis met een ander vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan een minor:

 • Smart Industry
 • Digital Business & Innovation
 • Zaken doen in Duitsland
 • Politiek, beleid en overheidsmanagement 
 • Analyse, diagnose en verandering van organisaties

Met je minor kun je werkelijk alle kanten op! Per jaar zijn er minormarkten waar je je kunt oriënteren op de minoren die bij je passen en waarmee je je kunt verdiepen in je vak. 

Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. 

Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor
Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Het moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Tijdens je afstudeeropdracht buig je je over een concreet probleem van een opdrachtgever. Wat moet er gebeuren om de productie duurzamer én goedkoper te maken? Hoe kunnen processen optimaler? Is ons bedrijf in 2030 nog winstgevend? Hoe verbeter je de kwaliteitszorg in een ziekenhuis? Hoe gaan we samenwerken met online aanbieders? Is je opdrachtgever geholpen met jouw adviezen? Dan is je opdracht geslaagd! 

Afstudeerprojecten
Voorbeelden van afstudeerprojecten:

 • Hoe kunnen bouwbedrijven voorkomen dat er tijdens de bouw minder fouten worden gemaakt?
 • Hoe kan een ziekenhuis efficiënter werken zodat patiënten niet voor elk onderzoek apart terug hoeven te komen?
 • Hoe leid je een fusie in goede banen?
 • Hoe kan het bedrijf geld verdienen met duurzame producten?
 • Hoe blijven oudere werknemers vitaal?
 • Hoe  kan de organisatie soepel blijven lopen en is het  voor de klant en werknemers niet bureaucratisch ?
 • Wat kan ICT betekenen voor een betere bedrijfsvoering?

Droom jij van studeren in het buitenland? Go Abroad!

Bij HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. De HAN heeft een uitgebreid netwerk met partners in Europa, de Verenigde Staten, Azië, Australië en Afrika. De Faculteit Economie & Management organiseert het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor 1e jaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen. 

Diploma

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Bedrijfskunde behaald. Gefeliciteerd!

Studenten vertellenWat vind je zwaar/moeilijk aan de opleiding Bedrijfskunde?

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open! 

407949 Foto Bedrijfskunde voltijd Nijmegen, studenten in overleg