Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 18nov
  Open Dag
  Arnhem - 10:00 - 14:00

Dit is je studie Automotive Engineering

Schone motoren bouwen? Je eigen autozaak runnen? Je leert het bij Automotive Engineering. Deze Engelstalige opleiding is net zo dynamisch als de internationale industrie die je ingaat. Want bij HAN Automotive Engineering leer je àlle facetten van de voertuigenbranche en kies je je eigen specialisatie!

Drie studenten werken aan project

Ask a student

Studenten Automotive vertellen wat je leert tijdens de studie

Opbouw van je studie in het kort
 

Hoe is de studie Automotive Engineering opgebouwd?

Bij Automotive Engineering doe je vakkennis op die je gelijk toepast in de praktijk. Hoe? In projecten met studiegenoten van over de hele wereld. Samen een energiezuinige auto ontwerpen. Werken aan supersnelle racewagens.

In de eerste 1,5 jaar leg je een goede basis voor alle expertisegebieden in de voertuigenwereld. Je hebt klassikaal les, maar gaat ook in projectgroepjes aan de slag.

In je 2e jaar is de vraag hoe je verder wilt. Ben jij een diehard technicus? Of focus je liever op de bedrijfskundige kant van de voertuigenwereld? Je kiest een expertisegebied, welke route sla je in?

In je 3e jaar verdiep je je meer en meer in het expertisegebied dat je hebt gekozen. Met een stage in binnen- of buitenland! En in je laatste jaar doe je professionele ervaring op: je loopt stage en doet een afstudeeropdracht. 

Studenten team Hydromotive
Overzicht automotive lab met studenten

Wat ga je doen in je 1e jaar (propedeuse)?

In je 1e jaar maak je kennis met alle onderdelen van het automotive vakgebied. Je verdiept je in wiskunde, mechaniek en motortechnologie, maar ook in management, marketing en communicatie. Zo word je een expert die de schoonste en snelste voertuigen ontwikkelt – en die vervolgens ook in binnen- en buitenland aan de man weet te brengen.

Zelf achter het stuur

Lijkt het échte werk aan het begin van je studie misschien nog wat ver weg? Valt reuze mee! Als student zit je niet alleen met je neus in de boeken: je bent geregeld in het lab te vinden en je werkt veel aan praktische projecten. Tijdens je ministage verruil je de achterbank voor een plek achter het stuur: je gaat 1 hele dag zelf aan de slag op een plek die jij tof vindt.

Vakken? Ben je vanaf! Je volgt natuurlijk wel colleges, maar ‘vakken’ zoals je ze kent van de middelbare zijn verleden tijd. Het studiejaar bestaat uit 4 semesters van 8 weken: elke periode verdiep je je in nieuwe onderwerpen en ga je aan de slag met (groeps)projecten. Je cijferlijst bestaat dus niet alleen uit toetsresultaten: praktische skills en teamwork zijn net zo belangrijk.

Lesboek? Instructievideo kijken!

Een instructievideo kijken in plaats van de boeken induiken? Ja, bij sommige vakken is dit noodzakelijk. Want heb je de voorbereidende instructie niet van te voren bekeken? Dan zul je merken dat je het practicum zelf niet kunt uitvoeren.

Het gaat in je 1e jaar om een aantal practicumopdrachten over auto-elektronica, meten is weten, een dc-motor en schakelverschijnselen. Vóór ieder practicum kun je de lesstof op video in je eigen tempo kijken. Je maakt een aantal voorbereidende vragen, zodat je je beter kunt voorbereiden op de practicum.

Als je op school bent kun je gelijk met het practicum beginnen, omdat je al weet wat je mag verwachten. Tijdens het practicum maak je in de les een paar werkopdrachten. Heel fijn. Zo is het live practicum minder langdradig, omdat je meteen gericht vragen kunt stellen aan je docent. En daar leer je het meeste van!

Persoonlijke coach: begeleiding op maat

Samen sta je sterker dan alleen: daarom vorm je met een groepje medestudenten een leerteam. Met steun van een leerteamcoach beantwoorden jullie alle vragen die in de groep spelen: zo help je elkaar vooruit en leer je van elkaar.

Het 1e deel van de opleiding Automotive kun je kiezen: in het Engels of in het Nederlands. Het 2e gedeelte van je studie is Engels de voertaal. Zo bereiden we je voor op de internationale wereld waarin je komt te werken.

Ook heb je bij de HAN een eigen studieloopbaanbegeleider: jouw persoonlijke coach. Zit je niet goed in je vel of loop je ergens tegenaan, thuis of in je studie? Je coach biedt graag een helpende hand.

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Aansprekende Automotive projecten die je kunt doen

De gravity race (zeepkisten race)

Welk team heeft de mooiste zeepkist en mag zich de beste en snelste 'gravity racer team' noemen? Studenten Automotive uit het 2e jaar doen elk jaar mee aan dit uitdagende project met een enorm leereffect. De finale: een onderhoudende en gezellige wedstrijd. Zet een mooi resultaat neer!

Studenten in werkplaats automotive

Praktijkgericht testonderzoek

Een MAX Mobiel was in bruikleen voor praktijkgericht testonderzoek door 3 minor-studenten van HAN Automotive Engineering die Autotronics volgen. Zij hebben de alarmbeveiliging van deze innovatieve scoot-/brommobiel verbeterd.

Automotive studenten werken aan project

Mobility Innovation Center

Zo’n 120 studenten van verschillende technische opleidingen van de HAN werken gedurende 3 dagen per week in het Mobility Innovation Center aan 20 innovatieve mobiliteitsvraagstukken.

Studenten werken aan streetdrone auto
Overzicht Ruitenberglaan 29 Formula Student Auto

Je eigen route kiezen in je 2e jaar

Vanaf het 2e jaar zit je in de hoofdfase van je opleiding. Je bouwt verder op de kennis uit je propedeuse. De lessen worden steeds uitdagender: je duikt dieper in de stof en ontdekt wat de verschillende specialisaties te bieden hebben. Ook dit jaar werk je veel samen in groepjes aan projecten. Daarbij ga je steeds zelfstandiger te werk.

Welke specialisaties ga je kiezen?

Voor niemand is de opleiding gelijk. Je kunt voor een groot deel je studie zelf vorm geven. Halverwege het 2e studiejaar kies je 2 specialisaties. Je kunt kiezen uit:

 • Business Management
 • Manufacturing
 • Powertrain
 • Structural Design
 • Vehicle Technology
 • Vehicle Electronics and Control

In het laatste deel van het 2e jaar volg je alleen nog die lessen en doe je een onderzoeksproject.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open! 

automotive hydromotive
Studenten in automotive lab streetdrone

Op stage in je 3e jaar

In het 3e jaar verdiep je je meer en meer in de specialisaties die je hebt gekozen. Met een stage in binnen- of buitenland breng je alles wat je geleerd hebt in de praktijk! Tijdens je stage steek je de handen uit de mouwen. Op een plek die jij gaaf vindt. Dat kan in Nederland zijn, maar ook over de grens.

Waar ligt jouw passie?

Met je stage doe je waardevolle ervaring op als professioneel automotive engineer. Zo ga je goed voorbereid het internationale werkveld in: je leert een hoop, en ontdekt wat bij jou past. Misschien kom jij geweldig tot je recht als je onderzoek doet naar zelfrijdende auto’s voor VDL. Of krijg je juist energie van nieuwe modellen inkopen voor BMW of Delphi.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen. In de eindfase van je studie ga je stage lopen en afstuderen. Dat kan bij een tof bedrijf in Nederland, maar ook heel ergens anders.

Research doen binnen de voedselindustrie in Azië, het milieu in Australië, de farmaceutische wereld in Amerika – of forensisch onderzoek in het Verenigd Koninkrijk? Met Automotive Engineering aan de HAN geef je jouw internationale carrière een kick-start.

Studenten met laptop werken aan streetdrone auto

Minor kiezen en afstuderen in je 4e jaar

Je 4e en laatste jaar Automotive Engineering. Het is tijd voor je minor: een vakkenpakket met thema. Met je minor geef je een eigen draai aan de opleiding. Specialiseer je bijvoorbeeld in lichtgewicht rijden, of ontdek alles over Intelligent Vehicles. Liever een programma volgen aan een andere hogeschool of universiteit? Ga ervoor!

Uit welke minoren kies je?

Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld de minor Mobile Robotics. Liever naar het buitenland? Dat kan: kies voor een minor bij een van onze partner hogescholen en universiteiten.

Verdiepende minor
Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor
Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor
Stoom jezelf klaar voor een master aan de universiteit.

Hoe studeer je af?

Het theoretische deel van de opleiding heb je achter de kiezen. Nu is het tijd je kennis en kunde toe te passen in de automotive industrie. Tijdens je afstudeerproject laat je zien wat je waard bent: gebruik maken van je technisch inzicht, projecten managen en resultaten presenteren. Je voert een onderzoek uit binnen jouw specialisatie. Klaar voor de laatste kilometers?

Diploma met supplement

Graduation project tot een goed einde gebracht? Dan heb je jouw Bachelor of Science in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een overzicht van wat jij kunt en hebt geleerd. Het is officieel erkend door de EU, waardoor je nog makkelijker in het buitenland kunt werken of doorstuderen.

Actief zijn na je afstuderen: verder met Volante

Hangt je diploma boven je bed? Dan hoef je je studie Automotive Engineering niet helemaal achter je te laten. Bij Alumnivereniging Volante blijf je in contact met oud-studiegenoten: je zoekt elkaar op om elkaar te helpen, kennis uit te wisselen en goede herinneringen op te halen. Gezellig – maar ook nuttig. Misschien scoor je via-via wel die top-baan!

Bachelor of Science in Automotive Engineering

Hoera, afgestudeerd! Automotive Engineering kent voor jou geen geheimen meer. Je bent nu officieel een professional, die overal ter wereld in volle vaart de toekomst tegemoet kan.

Volgende pagina
 

Maak kennis

Hoe voelt het nou om student te zijn aan de HAN? Lees alles wat je moet weten voor je begint met de Engelstalige bachelor Automotive Engineering in Arnhem. 

Studenten werken aan streetdrone auto