Dit is je studie ALPO
De Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) is een opleidingstraject waarin je 2 zelfstandige opleidingen volgt, namelijk de HAN Pabo en Pedagogische Wetenschappen aan de RU. Je doet wetenschappelijke kennis op over de manier waarop kinderen leren en zich ontwikkelen. Dit pas je direct toe in de praktijk. Na 4 jaar kun je niet alleen goed lesgeven: je hebt ook alles in huis om belangrijke onderwijsvernieuwingen te bedenken en uit te voeren.

Opbouw ALPO
De ALPO volg je bij 2 verschillende onderwijsinstellingen. In dit traject volg je de helft van je vakken bij de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, de andere helft bij de HAN Pabo in Nijmegen.
De ALPO is een praktijkgericht opleidingstraject; In elk jaar is de stage in het basisonderwijs een belangrijk onderdeel. Zo doe je ervaring op met alle basisschoolgroepen en alle voorkomende vakken. Al deze vakken zie je dan ook terug op je lesrooster.
Aan het eind van de ALPO ben je in het bezit van twee diploma’s:
1. Bachelor of Education (hbo-niveau)
2. Bachelor of Science Pedagogische Wetenschappen (universitair niveau)
Jij weet de brug te slaan tussen onderzoek en onderwijspraktijk.
Na het behalen van je diploma's kun je gaan werken als leerkracht basisonderwijs of in één jaar tijd ook nog je Master Pedagogische Wetenschappen of Onderwijswetenschappen halen aan de Radboud Universiteit.


Je propedeuse jaar
In dit jaar verken je de pabo aan de HAN en de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de RU en leer je meer over jezelf. Je maakt kennis met het beroep van leraar en de beroepspraktijk en je oriënteert je op verschillende typen onderwijs.
Jaar 1: Hoe ziet jouw propedeusejaar eruit?
Hoe ga je om met ordeproblemen in de klas? Hoe ben jij in een groep? Hoe geef je een goede vakinhoudelijke les? De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je steeds relaxter voor de klas staat. In het eerste jaar ontwikkel je jouw pedagogische en didactische vaardigheden en oriënteer je je op het beroep van basisschoolleerkracht en alles wat daarbij komt kijken. Je start vanaf periode 2 met stagelopen op een basisschool bij groep 3 t/m 8 en daarnaast heb je per periode verschillende inhoudelijke vakken.
Studiepunten
Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.
Je krijgt volop begeleiding
Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. Je komt regelmatig bij elkaar. En speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.

Verdiepen en zelf kiezen
Nu begint het echte werk: je start met de kernfase van de ALPO. Je diept de vakken van het 1e jaar verder uit. Je bestudeert theorieën over ontwikkelingsproblemen bij kinderen. En tijdens je stage oefen je hoe je het leerproces bij jonge kinderen stimuleert en begeleidt.
Jaar 2: Verdiepen en zelf kiezen
We werken met 5 leergebieden die overeenkomen met de ordening in de kerndoelen voor het primair onderwijs:
- Leergebied Taal, bestaande uit de vakken taal en taaldidactiek, logopedie, schrijven en Engels
- Leergebied Rekenen-wiskunde
- Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW), bestaande uit de vakken sociale wereldoriëntatie (aardrijkskunde en geschiedenis), natuuronderwijs, educatie en techniek
- Leergebied Kunsten, bestaande uit de vakken drama, beeldende vorming, muziek en dans
- Leergebied Bewegingsonderwijs
Verder zijn er nog 2 vormingsgebieden te onderscheiden:
- Religie en levensbeschouwing (RL) en cultuurbeschouwing
- Pedagogiek en onderwijskunde (P&O)
Nieuwsgierig?
Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!


De diepte in
De verschillende beroepstaken vormen de inhoudelijke structuur of kapstok van het onderwijs binnen de ALPO.
Jaar 3: De diepte in
Tijdens het 3e jaar kies je een specialisatie op de universiteit en werk je op de HAN verder aan didactische verdieping.
Specialiseren
De ALPO in Nijmegen biedt bijzonder veel keuze in specialisaties. Je kunt kiezen uit orthopedagogiek, pedagogiek, onderwijswetenschappen en onderzoek. Zo ontwerp je je eigen leertraject.
Samenwerken vanuit je vak
Bij HAN Pabo word je als student gezien als volwaardig partner en junior-collega. Je volgt niet alleen onderwijs maar samen maken we het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld werken als voorlichter of reporter, plaatsnemen in de opleidingscommissie en meedenken over de kwaliteit van het onderwijs.
Stage en eindspurt
Weer een stap dichterbij je diploma's: in dit derde jaar rond je de kernfase van de pabo af. Tijdens je stages werk je met oudere kinderen: je oefent hoe je het leerproces bij deze kinderen stimuleert en begeleidt. Je verdiept je in ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Met deze kennis leer je steeds beter inspelen op de individuele behoeftes van kinderen.

Afstuderen
In het 4e jaar ga je afstuderen.
Jaar 4: Afstuderen
Jij staat straks écht voor de klas
In je laatste jaar werk je toe naar het moment waarop jij er helemaal klaar voor bent: zelfstandig voor de klas én klaar voor je diploma. Je loopt twee dagen per week stage als Leraar in Opleiding (LIO). Dat betekent: jij hebt de leiding. Of je nu werkt met jonge kinderen in het basisonderwijs of met jongeren in het vmbo of praktijkonderwijs – jij maakt het verschil.
Je afstudeerstage bestaat uit twee delen: Integraal Junior Collega A en B. In het eerste deel maak je kennis met de praktijk, werk je aan je afstudeerplan en krijg je een tussenbeoordeling. Daarna start de uitvoering van je plan. Stap voor stap bouw je je stagedagen uit, tot je twee dagen per week zelfstandig lesgeeft. De oriëntatiefase duurt ongeveer twee maanden, de uitvoeringsfase zo’n vijf maanden.
Zonder goed plan, geen start
Voor je mag starten als LIO, heb je twee dingen nodig: een goedgekeurd afstudeerplan én het vertrouwen van je mentor. In je plan laat je zien waar je aan gaat werken, welke activiteiten je gaat doen en hoe jij kijkt naar goed onderwijs. Je studiecoach beoordeelt jouw plan. Is het voldoende? Dan ben jij klaar voor het echte werk.
Taalonderwijs
Geef taal een stevige plek in jouw klas
Hoe kijk jij naar taalonderwijs? In deze cursus duik je in verschillende visies en bespreek je die met je medestudenten. Zo scherp je jouw eigen kijk op taal aan. Op je stageschool ga je in gesprek met collega’s: hoe pakken zij het aan – en hoe sluit dat aan op jouw ideeën over goed taalonderwijs?
Je ontdekt hoe je een rijke taalomgeving creëert waarin leerlingen écht leren. Taal krijgt een plek in álle vakken. Met een doordachte weekplanning laat je zien hoe jij een beredeneerd en passend aanbod samenstelt.
Ook verdiep je je in de taalontwikkeling van je leerlingen. Je leert hoe je toetsgegevens en observaties analyseert en hoe je daarop inspeelt – preventief én curatief. Je oefent met het geven van sterke instructie en leert hoe je met doorlopende leerlijnen werkt. En je ontdekt hoe je echte, alledaagse situaties gebruikt om taalontwikkeling te versterken.
Rekenonderwijs
Ontdek wat jouw leerlingen nodig hebben om te groeien
Hoe geef je sterk rekenonderwijs? In deze cursus duik je in alles wat daarbij komt kijken. Je leert hoe je de rekenontwikkeling van je leerlingen in kaart brengt met toetsen én andere observatiemiddelen. Je analyseert de resultaten, bepaalt de beginsituatie en stemt je aanpak af op de hele groep, niveaugroepen én individuele leerlingen.
Je oefent met het geven van duidelijke, effectieve instructie. Zowel om achterstanden te voorkomen als om gericht bij te sturen. Daarbij leer je hoe je inspeelt op verschillen in je klas en hoe je een leeromgeving creëert die motiveert en uitdaagt.
Je blijft niet in je eigen klaslokaal: je gaat ook in gesprek met collega’s over hoe het rekenonderwijs nog beter kan. Natuurlijk werk je met de doorlopende leerlijnen in je achterhoofd, zodat je weet waar je leerlingen staan – en waar je samen naartoe werkt.
Digitale geletterdheid
Jij als digitaal rolmodel in de klas
Hoe zet je technologie slim in als leerkracht? In deze cursus ontdek je hoe digitale middelen je kunnen helpen bij het ontwerpen, uitvoeren en verbeteren van je lessen. Je leert hoe je het leren van je leerlingen ondersteunt én hoe je zelf blijft groeien als onderwijsprofessional.
Je gaat aan de slag met nieuwe technologieën, experimenteert in je eigen lespraktijk en laat zien dat je ict-toepassingen snel onder de knie krijgt. Daarbij werk je samen met collega’s en experts – want samen kom je verder.
Je denkt kritisch na over hoe én wanneer je ict bewust inzet. Niet om het ‘digital om het digital’, maar omdat het jouw onderwijs beter maakt. En je bereidt je leerlingen voor op een toekomst waarin digitale vaardigheden onmisbaar zijn. Jij geeft daarin het goede voorbeeld – als digitaal rolmodel in je klas.
Diploma's met supplement
Heb je al je studiepunten binnen en heb je je afrondende gesprek behaald? Dan heb je maar liefst 2 diploma's op zak. Je diploma’s hebben ook een Engelstalige bijlage. Dit diplomasupplement is een door de EU erkende bijlage over wat je hebt geleerd en wat je kunt. Hiermee kun je makkelijker in het buitenland werken of doorstuderen.
Bachelor of Education én Bachelor of Science
Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education én Bachelor of Science noemen.
Maak kennis met de ALPO
Kom een keer sfeerproeven en maak kennis met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs. Zo ontdek je of de opleiding aansluit bij jouw capaciteiten en wensen.
