Bram Kin

We vinden het heel normaal dat onze winkels bevoorraad zijn en onze pakketjes op tijd bezorgd worden, maar we willen geen distributiecentra in de buurt. Logistiek is een schoolvoorbeeld van iets waarvan we de lusten als vanzelfsprekend beschouwen en niet met de lasten geconfronteerd willen worden. Als associate lector werk ik aan het bevorderen van duurzaamheid in de logistiek. In mijn onderzoek staan steeds twee belangrijke vragen centraal. Hoe kunnen we logistieke processen 'verschonen' en 'verslimmen'?

SEE, duurzaam transport groen vervoer

Slimmer en Schoner

Mijn onderzoek concentreert zich dan ook op twee belangrijke gebieden: het ontwikkelen van milieuvriendelijke transportoplossingen, zoals nieuwe voertuigtechnologieën en laadinfrastructuur, het verschonen van de logistiek. En het verslimmen van de logistiek, waarbij hetzelfde getransporteerd wordt met minder neveneffecten en kosten. Het interessante is dat hier een intrigerende paradox in schuilt. Enerzijds heeft logistiek een negatieve impact op het milieu en leefomgeving, met name door de uitstoot van CO₂ en andere vervuilende stoffen en lokale overlast. Anderzijds is logistiek van essentieel belang voor onze samenleving, waarbij het bijdraagt aan werkgelegenheid en de bevoorrading van winkels, instellingen en huishoudens, als ook bij het ophalen van afval en het bevoorraden van bouwplaatsen. De sector vormt een cruciale schakel in onze economie en de maatschappelijke transities waar we voor staan. Het is van groot belang om de logistiek te verduurzamen om de maatschappelijke uitdagingen van onze tijd aan te gaan.

Baardje, witte blouse, R26

We moeten logistiek als een allesomvattend onderdeel zien.

Integrale benadering

Maatschappelijke uitdagingen zoals de energietransitie, de bouwopgave en mobiliteitstransitie benadrukken de groeiende rol van duurzame logistiek in onze samenleving. Helaas wordt logistiek nog vaak gezien als een optimalisatie- en verkeerskundig vraagstuk, zonder de nodige intersectorale en multidisciplinaire benadering. Door de onvermijdelijke aanwezigheid van voertuigen en faciliteiten is logistiek bij uitstek ook een ruimtelijk vraagstuk en moet op die manier ook ingebed worden in de ruimte waar steeds meer claims op zijn. Als onderzoeker streef ik ernaar om bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzame en innovatieve logistieke oplossingen die de toekomst van onze samenleving positief beïnvloeden.

Over Bram

Expertises:

  • Last-mile-logistiek
  • Stadslogistiek
  • Decarbonisatiemodellen
  • Stakeholder-samenwerking

Naast zijn werkzaamheden bij het lectoraat Logistiek en Allianties werkt Bram bij TNO als Scientist Stedelijke Logistiek

Publicaties

Het lectoraat Logistiek en Allianties

Het lectoraat wil bijdragen aan slimme verduurzaming van logistieke infrastructuren en bedrijfsprocessen én aan het versterken van het logistieke onderwijs in de regio Gelderland. Dit doen we via innovatief, praktijkgericht logistiek onderzoek in drie programmalijnen.

  • Healthcare Logistics
  • Sustainable Logistics
  • Data driven Logistics
distributiecentrum