Centre of Expertise Krachtige Kernen

Het HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen (CoE KK) is landelijk een uniek centre of expertise. Kenmerkend voor CoE KK is dat het de enige CoE is met focus op ‘platteland’, in de breedte actief is van wonen-welzijn-zorg, zich inzet voor burgerschap én interprofessionele samenwerking.
Waar staan wij voor?
Versterken van de Krachtige Gemeenschap in een gebied door samen leren van en werken aan maatschappelijke vraagstukken en zo integraal verbeteren van praktijken zodat inwoners én de gemeenschap gezondheid en kwaliteit van leven ervaart.
Met Krachtige Gemeenschap bedoelen we:
Gemeenschap in een gebied (wijk/dorp/gemeente).
Bestaand uit:
- inwoners, vrijwilligers, burgerinitiatieven;
- én professionals wonen/welzijn/zorg/werk/onderwijs, gemeente;
- én ondernemers;
- inclusief kwetsbare groepen, nieuwkomers.

Sterke Zorg begint in sterke gemeenschappen
Gezondheid en welzijn beginnen in de wijk, bij mensen thuis en in hun netwerk. Samen bouwen we aan een samenleving waarin mensen gezond leven, iedereen kan meedoen en ondersteuning dichtbij vinden. Daarom werken we intensief samen met Centre of Expertise Bestendige Zorg.
Gezamenlijke thema’s:
- Samenwerking tussen informele en formele netwerken
- Gezonde leefomgeving en leefstijl
- Toegankelijke informatie en voorzieningen
- Inzet van technologie in zorg en welzijn
Deze thema’s raken direct aan de praktijk van het werkveld. Daarom ontwikkelen we samen met zorgprofessionals, welzijnswerkers, burgers, ervaringsdeskundigen en beleidsmakers nieuwe kennis, methoden en oplossingen die ertoe doen.
Meer over: Centre of Expertise Bestendige Zorg
Meer over de samenwerking en de programma's: Samen Zorgen in de Buurt
Studenten actief in Krachtige Leerkringen
Diabetes challenge, koken met wijkbewoners of een verhalenkamer Armoede opzetten. Per jaar zijn 360 studenten actief in de Krachtige Leerkringen (verschillende opleidingen van de HAN, verschillende academies). Aan elke leerkring zijn 1 tot 2 wijkdocenten 1 dag per week verbonden. Daarnaast doen derde- en vierdejaars studenten onderzoeks- en innovatie-opdrachten, zoals eenzaamheid onder jongeren, openbare toiletten in de gemeente (studenten civiel techniek en social work), ontwerp Kletsbot (studenten multimedia design), business case Tessa (minor we care), koken en eten in de wijk (studenten facility management, social work en voeding en diëtetiek).
Ontwikkeling onderwijs
We ontwikkelen mede minoren, zoals ‘smart health’ dat gericht is op het leren werken met zorg/sociale technologie. Dit is met professionals van Siza ontwikkeld en de leeruitkomsten zijn geintegreerd in de ad Sociaal Werk en er is nu (naast de minor smart health) ook een minor ‘technology meets health’.
We ontwikkelen samen met onze participanten nieuwe leertrajecten en valoriseren deze naar het onderwijs van de HAN. Zo ontwikkelen we samen met Driestroom een leergang ‘sociaal ondernemerschap’.Kennis delen
Het Arena-Tribune-principe: deelnemen aan projecten in het netwerk is ‘in de arena staan’(leren door samen te doen), we bouwen hier Tribunes omheen (leren door te kijken). Onze Tribune-kalender bestaat uit masterclasses, leersafari’s, zorgalliantiecafés en studiereizen, waaraan alle stakeholders in en rondom het netwerk kunnen deelnemen. De Tribune is een start van een project, of het delen van de opgedane kennis en soms een uitnodiging om in de Arena te stappen. Opnames worden gedeeld als kennisclips voor onderwijs in de HAN. Via onze kennisbank stellen we de tools die ontwikkeld worden ter beschikking. We geven ook presentaties op diverse congressen en zijn we Koploper in het landelijke Actieleernetwerk.
Maatschappelijke vraagstukken
Door allianties te smeden in gebieden en gebiedsoverstijgend op thema’s in het onderzoeksprogramma adresseren we maatschappelijke vraagstukken. Deze worden samengebracht in een Ontwikkelboom per gebied/thema, waarmee de organisaties, de gemeente en docenten en onderzoekers bepalen op welke vraagsstukken zij samen willen leren.
Vervolgens worden hier onderzoeksprogramma’s, onderzoeksopdrachten en studentopdrachten aan gekoppeld. Een voorbeeld is de technologie implementatiescan waarmee organisaties al in de experimenteerfase kunnen bekijken wat nodig is voor succesvolle inbedding van de technologie.
Jullie halen ons uit de waan van de dag
Ons team
Wendy Kemper-Koebrugge
Programmamanager
Jonathan van Deutekom
Projectleider
Handige links
Verantwoording
Raad van Advies
Onderwijs (vertegenwoordiging vanuit Academie Mens en Maatschappij), Landelijke Vereniging Kleine Kernen en een bestuurder vanuit een woningcorporatie hebben zitting in de Raad van Advies.
Jaarverslagen
Wil je meer weten?
Meer informatie over het Centre of Expertise Krachtige Kernen of mogelijkheden voor samenwerking?
Neem contact op met Wendy Kemper (programmamanager).
E wendy.kemper@han.nl

Zorgalliantie/CoE Krachtige Kernen
Het Centre of Expertise Krachtige Kernen (start 2013) is verbonden aan het netwerk Zorgalliantie (start 2010). Vanaf 2017 zijn deze 2 samenwerkingsverbanden gaan werken met 1 programma-manager en 1 begroting. De Zorgalliantie is een regionaal leernetwerk waaraan 32 organisaties zijn verbonden, zoals wooncorporaties, welzijnsorganisaties, (langdurige) zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en sociaal ondernemers. Deze organisaties betalen een jaarlijks lidmaatschap aan het gezamenlijk innovatiefonds waarmee projecten en onderzoek wordt gefinancierd. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Krachtige Kernen. Zorgalliantie/ Krachtige Kernen heeft zich duurzaam verbonden aan een aantal gebieden rondom Arnhem/Nijmegen: Overbetuwe, Lingewaard, Liemers, Tiel/Rivierenland, Uden/Gemert/Bakel, Land van Cuijk/Noord-Limburg.

Samen Sociaal
Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met de HAN focus Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.
Met thema’s zoals bestaanszekerheid, leefbare wijken en informele netwerken verbindt het CoE onderwijs, onderzoek en praktijk en draagt het CoE bij aan verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen (HAN zwaartepunt Sociaal - Fair Health).

Over Centre of Expertise
Een Centre of Expertise is een publiek-privaat samenwerkingsverband van kennisinstellingen, het bedrijfsleven en overheden. Hierbij ligt de focus op onderwerpen die regionaal of landelijk om aandacht vragen, bijvoorbeeld de energietransitie of leren met ict.
Lees meer: Centres of Expertise - voor praktijkgericht onderzoek