Onderzoekers werken samen met Research Drive

Een satelliet ter grootte van een melkpak de ruimte in sturen, dat is waar de HAN, Radboud Universiteit, Wageningen University & Research en diverse bedrijven uit de Gelderse regio samen aan werken.

Internationale studenten overleggen met global goals

SURF Research Drive

Niet alleen HAN-onderzoekers willen hun data veilig, overzichtelijk en flexibel delen met partners. Ook andere onderwijsinstellingen zoeken naar oplossingen op dit gebied. Een mogelijke oplossing is Research Drive, ontwikkeld door SURF in samenwerking met Hogeschool Saxion. De HAN haakte aan bij de pilot met deze tool.
 

Binnen deze samenwerking wisselen studenten, docenten, onderzoekers en externe partijen intensief gegevens uit. Hiervoor zocht ik een platform waarop we data kunnen opslaan en delen. Met die vraag sloten we aan bij het experiment Research Drive.

Op zoek naar veilige, flexibele opslag

Onderzoekers slaan hun onderzoeksgegevens op in allerlei verschillende omgevingen. Maar niet altijd is zo’n omgeving geschikt om in samen te werken met externen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om de opgeslagen data centraal te beheren. Welke tools zijn wél geschikt? Voor dit experiment selecteerden we 2 tools: Research Drive en Teams van Microsoft 365.

Het experiment

Binnen 10 onderzoeksprojecten van de HAN experimenteren we met Research Drive. De onderzoeksprojecten zijn heel verschillend, maar hebben één ding gemeen: in elk onderzoek werken diverse partners van de HAN én daarbuiten met elkaar samen. Alle partners gebruiken Research Drive. Zo gaan we na of deze tool veilige data-opslag en -uitwisseling biedt. Tegelijkertijd voeren we ‘fit gap analyses’ uit om de functionaliteiten van Research Drive en Teams van Microsoft 365 met elkaar te vergelijken.

Bekijk de mogelijkheden van Research Drive

Advies

In mei 2020 trokken we conclusies op grond van het experiment en de analyse. Ten eerste: Research Drive ondersteunt de onderzoekers van de HAN het beste. Deze tool voldoet aan de eisen van de gedragscode wetenschappelijke integriteit. De veiligheid en archivering is in Research Drive goed geregeld. En bovendien: de tool is heel gebruiksvriendelijk. Tweede conclusie: naast Research Drive kunnen onderzoekers plezier hebben van Teams voor eenvoudige onderlinge communicatie.

Geïnteresseerd?

Neem contact op met Willem Verstegen, trekker van dit project.