HAN-student Tim Vianen wint ACE Mobility Student Award 2025 met waterstofinnovatie

De HAN is trots op haar student Werktuigbouwkunde Tim Vianen, die op dinsdag 8 juli de felbegeerde ACE Mobility Student Award 2025 in de wacht sleepte. Tim is bekroond voor zijn innovatieve aanpak om waterstofverliezen bij trucktankstations terug te dringen én voor zijn voortrekkersrol in het betrekken van jongeren bij de energietransitie.

Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

De jaarlijkse ACE Mobility Student Award erkent studenten van de HAN en Fontys die een baanbrekende bijdrage leveren aan de mobiliteitssector. De prijsuitreiking vond plaats bij Fontys Nexus in Eindhoven, waar Tim de jury wist te overtuigen met een combinatie van diepgaande technische kennis en indrukwekkende maatschappelijke betrokkenheid.

Slimme oplossingen waterstofinfrastructuur

Tijdens zijn stage bij Daimler Truck AG in Stuttgart dook Tim in de wereld van vloeibare-waterstoftankstations. Hij pakte een belangrijk probleem aan: het 'boil-off-effect', waarbij waardevolle waterstof verdampt tijdens opslag en tankprocessen.

"Mijn bijdrage bestond uit het ontwikkelen van een oplossing die dit verlies beperkt," legt Tim uit. "Daarnaast heb ik kunstmatige intelligentie ingezet om het ontwerpproces te optimaliseren en AI geïntegreerd in de dagelijkse werkomgeving van het team."

Het project was een sprong in het diepe, zo vertelt Tim: "Ik stapte echt een compleet nieuwe wereld binnen. Vloeibare waterstof was grotendeels nieuw voor mij, en ook de voertaal op kantoor; Duits, was even schakelen. Maar juist de snelheid waarmee de waterstofwereld zich ontwikkelt, maakte het project super leerzaam én motiverend." Zijn werk draagt direct bij aan een efficiëntere en kosteneffectieve waterstofinfrastructuur, noodzakelijk voor de transitie naar duurzame mobiliteit.

Motor van de energietransitie

Naast zijn technische prestaties blonk Tim ook uit door zijn maatschappelijke initiatief. Hij is de oprichter van Jong-NWBA, de jongerenafdeling van de Nederlandse Waterstof en Brandstofcel Associatie. Hiermee slaat hij een brug tussen studenten, jonge professionals en de snelgroeiende waterstofsector.

"Veel jongeren zijn geïnteresseerd in de energietransitie, maar weten niet goed hoe ze echt aansluiting vinden bij de waterstofwereld," aldus Tim. "Met Jong-NWBA wilden we die kloof verkleinen. We bouwen aan een community waarin jonge mensen elkaar inspireren, en via events en netwerken de praktijk leren kennen. De energietransitie moeten we samen realiseren, en de jongere generatie speelt daarin een sleutelrol."

HAN-talent onmisbaar voor toekomst mobiliteit

De jury, bestaande uit experts als Margriet van Schijndel (TU/e), Rob van Veldhuizen (Stantec) en Geert Brummelhuis (BOVAG), roemde Tims combinatie van diepgang, visie en maatschappelijke impact.

Saskia Lavoo, general manager van ACE Mobility, benadrukt het belang van dergelijk talent: "Met deze award laten we zien dat studenten niet pas aan het eind van hun opleiding verschil maken, maar al vanaf de start van grote waarde zijn voor de mobiliteitssector. Tim laat zien hoe technische innovatie en maatschappelijke betrokkenheid samenkomen in één krachtig verhaal. Zulke talenten zijn onmisbaar voor de toekomst van mobiliteit."

De HAN is trots op de prestaties van haar studenten, in het bijzonder de HAN Academie Engineering en Automotive. Naast Tim Vianen werden nog een aantal HAN-studenten genomineerd voor de award:

  • Emma Vanstraelen met haar innovatieve regelstrategie voor actieve dempers bij JRZ Suspensions.

  • David Onvlee die een communicatiesysteem ontwierp voor autonome voertuigen en voetgangers.

  • Santiago Sanchez die zijn zelfgebouwde hypercar-prototype presenteerde.

Deze nominaties onderstrepen de toonaangevende rol van de HAN in het opleiden van talenten die nu al actief bijdragen aan de groene mobiliteit van morgen en de nabije toekomst.

Bron en fotografie: ACE Mobility