Docentprofessionalisering met ict: van ambitie naar borging
De inzet van ict in het onderwijs is inmiddels vanzelfsprekend, maar dat geldt nog niet voor de manier waarop docenten daarin worden ondersteund en opgeleid. Veel docenten voelen zich bovendien nog onvoldoende competent om ict effectief in te zetten in hun onderwijspraktijk.

Ondanks groeiende ambities rond digitalisering en flexibilisering van het onderwijs, blijkt uit onderzoek dat veel docenten zich nog niet vaardig genoeg voelen om ict in te zetten in hun onderwijs. Docentprofessionalisering op dit vlak blijkt bovendien vaak vrijblijvend, versnipperd of afhankelijk van individuele motivatie. De vraag is dan ook: hoe kunnen we deze professionalisering duurzaam borgen – op teamniveau, op instellingsniveau én als sector?
De publicatie Ingrediënten voor het instellingsbreed borgen van competenties voor onderwijsinnovatie met ict van iXperium biedt een antwoord op die vraag. De handreiking bevat inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, praktijkvoorbeelden en gesprekken met experts, en biedt handvatten voor het systematisch beoordelen én borgen van docentcompetenties op het gebied van ict. Niet als eenmalig project, maar als onderdeel van een integrale, instellingsbrede aanpak.
Verankeren wat werkt
De publicatie is relevant voor iedereen die binnen een onderwijsinstelling betrokken is bij beleid, leidinggeven of ondersteuning van docentprofessionalisering. Deze handreiking maakt deel uit van een bredere en samenhangende reeks publicaties van iXperium over leren en lesgeven met ict en sluit nauw aan op het raamwerk ‘Docentcompetenties voor onderwijs met ict’, de competenties en gedragsindicatoren onderwijs met ict en de ‘Bouwstenen voor effectieve docentprofessionalisering'.
Waar eerdere publicaties vooral richtlijnen boden voor wat docenten moeten kunnen en hoe zij zich kunnen ontwikkelen, gaat de nieuwe handreiking een stap verder door te laten zien hoe instellingen deze ontwikkeling op structurele en duurzame wijze kunnen verankeren in beleid, organisatie en cultuur. Daarmee draagt deze publicatie bij aan een instellingsbrede aanpak van onderwijsinnovatie met ict.