Masterclass ADAPT-tool po verder professionaliseren

De ADAPT-tool is ontwikkeld om beter zicht te krijgen op differentiëren in het primair onderwijs. Naast een onlinetraining en een papieren variant zijn er ADAPT-masterclasses voor HAN PABO studenten én worden mogelijkheden onderzocht om deze masterclass aan te bieden aan professionals uit het primair onderwijs.

Leraar zit met drie kinderen achter de iPad en geeft één van die leerlingen een high-five.

Marjoleine Dobbelaer is onderzoeker bij de Academie Educatie van de HAN. Ze heeft de tool mede ontwikkeld en vertelt: “Op 20 november start de 3e masterclass voor PABO-studenten. Tijdens deze masterclass zijn er 3 gratis plaatsen gereserveerd voor professionals in het primair onderwijs die zich willen verdiepen in differentiëren. Een mooie manier om kennis uit onderzoek het werkveld in te brengen.”  

Differentiatievaardigheden van leerkrachten

Marjoleine legt nog even kort uit waar het instrument voor bedoeld is: “ADAPT staat voor Assessing Differentiation in All Phases of Teaching en is een wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument waarmee je op basis van 23 indicatoren op een valide en betrouwbare manier zicht krijgt op de differentiatievaardigheden van leerkrachten.” 
Het ADAPT-instrument is geschikt voor groep 3 t/m 8 van de basisschool. De indicatoren, verdeeld over de 4 fases (periodevoorbereiding, lesvoorbereiding, uitvoering en evaluatie), zijn elk gericht op één of meer differentiatieprincipes: doelgericht werken, afstemmen, uitdagen, monitoren en zelfregulatie stimuleren.

Marjoleine Dobbelaer

Randvoorwaarden voor differentiëren

Marjoleine schetst: “Tijdens de masterclass ADAPT leer je hoe je differentiëren in je onderwijs kunt inpassen, hoe je de randvoorwaarden ervoor schept en welke principes een rol spelen.” Studenten worden zich tijdens de masterclass tevens bewust van hun visie. “Keuzes die je maakt met differentiëren hebben namelijk gevolgen: je kunt je tijd per slot van rekening maar 1 keer gebruiken. Sluit je aan bij leerbehoeftes van de individuele leerling, waardoor verschillen vaak groter worden? Of leg je de focus er meer op dat alle leerlingen dezelfde leerdoelen behalen, waardoor verschillen vaak kleiner worden?” 

ADAPT opnemen in curriculum

De online tool had zich al bewezen, de papieren variant vindt gretig aftrek en ook de eerste 2 masterclasses voor PABO studenten zijn positief ontvangen. Daar is Marjoleine heel blij mee, maar ze zegt ook: “Met de masterclass bereik ik maar een klein deel van de studenten. Het zou mooi zijn als alle toekomstige leerkrachten deze kennis hebben. Verder zou het mooi zijn dat als blijkt dat de masterclass ook aansluit bij professionals die hun differentiatievaardigheden willen verbeteren in de toekomst de masterclass ADAPT kunnen volgen via Educatie PRO.” 

Met de masterclass bereik ik maar een klein deel van de studenten. Het zou mooi zijn als alle toekomstige leerkrachten deze kennis hebben."

Volg (gratis) de masterclass

Ben je professional en wil je ADAPT inzetten in je eigen onderwijspraktijk zodat je zicht krijgt op de mate waarin je differentiatievaardigheden al beheerst en hoe je je onderwijs nog beter kunt afstemmen op verschillen tussen leerlingen? Er zijn voor de masterclass voor PABO studenten in de komende periode 3 gratis plaatsen voor professionals uit het primair onderwijs die na de masterclass feedback willen geven om de masterclass verder te professionaliseren als Educatie PRO aanbod. 

Aanmelden ADAPT-masterclass

De bijeenkomsten van de masterclass vinden plaats op 20 november, 11 december en 8 januari van 20:00 tot 21:00, bij de HAN in Nijmegen. Aanmelden kan bij Marjoleine Dobbelaer. Wie het eerst komt, het eerst maalt. 

Meer weten over de ADAPT Tool, lees dan ook dit bericht.