Primeur: Eerste lichting Pabo-ALO studenten in Nederland studeert af aan de HAN

14 september was het zover: de allereerste groep studenten die begon met het bi-diplomeringstraject Pabo-ALO, mocht zijn diploma in ontvangst nemen. Een unieke prestatie en zeker een feestje waard! Ondanks het studeren in de opstartfase hebben deze studenten zich goed staande gehouden. Applaus!

pabo-ALO uitreiking

5 jaar geleden startte een groep van 25 studenten als eerste in Nederland vol goede moed aan de Pabo-ALO. In deze 5 jaar ging het meeste volgens plan en waar dit niet zo was, dachten de studenten goed mee over verbetering van dit bi-diplomeringstraject. Hun input konden ze kwijt en hier werd ook zeker naar geluisterd en wat mee gedaan. Tijdens de opleiding hebben ze stage gelopen in verschillende onderwijscontexten (po/vo/so/hbo etc.). Hartstikke knap dat een groep doorzetters van 10 studenten na 5 jaar als eerste hun Pabo-ALO-diploma hebben behaald, waarvan 9 studenten deze de 14de in ontvangst kwamen nemen. 

Een unieke prestatie

Het docententeam van de Pabo-ALO is trots en vinden het voltooien van 2 opleidingen een unieke prestatie. Het werkveld praat met ontzag over deze studenten en zegt dat de Pabo-ALO-student een spil kan worden binnen een school(bestuur) en gemeente m.b.t. een gezonde school, bewegend leren en een dynamische schooldag. 

087b42c6-5975-11ee-a3c6-024215b4a989 de eerste Pabo-ALO uitreiking op 14 sept 2023

Het zijn gedreven, enthousiaste en betrokken studenten met een gezonde vleug doorzettingsvermogen. Daarnaast is het bijzonder om in alle jaarlagen te merken hoe de studenten elkaar doorheen slepen. Dit proces verliep met een lach en een traan. Wij hebben vanaf het begin tot het eind gezien dat ze elkaars motivatie- en inspiratiebronnen zijn.

Het Pabo-ALO-team vindt het een topprestatie dat de afgestudeerden al banen hebben met deze dubbele pet op:

Wij kunnen ze met veel vertrouwen het werkveld in sturen. Deze club bezit de kwaliteiten om te zorgen voor een goed en gevarieerd beweegaanbod. Het werkveld koppelt terug dat Pabo-ALO studenten een integrale benadering hebben naar de kinderen toe, zowel in het klaslokaal als in de gymzaal. Gezamenlijk met deze club studenten hebben wij veel kinderziektes uit ons bi-diplomeringstraject gehaald. De Pabo-ALO studenten hebben een grote leerbereidheid. Daarnaast hebben ze op een constructieve wijze het Pabo-ALO traject voorzien van feedback. Hierdoor leren wij binnen dit traject op een informele wijze van en met elkaar. Wij zijn ontzettend trots op deze kruisbestuiving!

Trotse docenten

De 9 afgestudeerden vertellen dat ze het eerste jaar nog wel wennen vonden en flink ‘bikkelen’, maar door de goede begeleiding van docenten en coaches wisten ze zich toch goed staande te houden. Docenten Frank Gerritsen en Joep Manders zijn trots:

De studenten hebben zich er goed doorheen geslagen en ook goed meegedacht. Het was echt een top groep! Het is een goede club mensen die in 5 jaar 2 diploma's hebben behaald. Echt het neusje van de zalm. Ze zijn ontzettend gegroeid in die 5 jaar.”

Ik vind dat deze groep afstudeerders het super heeft gedaan, helemaal als je bedenkt dat dit een eerste lichting is. Hartstikke knap dat ze zich staande hebben gehouden in een traject wat nog in ontwikkeling is en in 2 organisaties met 2 culturen en structuren. Ik ben trots op ze!

Positieve studenten bevelen de opleiding zeker aan

Ondanks dat het traject nog in ontwikkeling was, zijn de 9 afgestudeerden op de diploma-uitreiking erg positief over de opleiding en over de hechte Pabo-ALO-klas inclusief de docenten:

Ik vond op stage de combinatie van de Pabo met de ALO het leukst. Je leert alle kinderen kennen in de gymlessen, en dan één klas nog beter waar je als pabo-docent les geeft. Door deze opleiding geef ik nu 2 dagen in de week gymles en 3 dagen in de week les aan een basisschoolklas. De studie heeft me dus zeker opgeleverd wat ik wilde. De Pabo-ALO is een super hecht team, waarbij je docenten altijd kunt mailen maar ook ‘appen. Zou ik anderen de opleiding aanbevelen? 100% ja!

Goede begeleiding

Afstudeerder Mitchel Eelman vertelt: "Ik had wat moeite met de studie omdat ik wel ben van het uitstellen, maar uiteindelijk door veel hulp van de coaches heb ik het toch gehaald. Ik vond de dubbele stage mega leuk en door deze opleiding ben ik nu al 4 dagen in de week aan het werk. Ik zou anderen de Pabo-ALO zeker aanbevelen, helemaal nu het ‘proeftraject’ geweest is."

Mitchel Eelman

Mooie combinatie van vakken

Marit Surenbroek (midden op de foto) en Milou Wouters (links op de foto) vertellen: “Het eerste jaar vonden we nog wennen, maar daarna werd het al snel steeds gezelliger en hebben we hard gewerkt met z’n allen. De klas was het allerleukst: een groep die houdt van aanpakken. We zijn de eerste klas die deze opleiding heeft gedaan, en dat doe je dan ook echt samen. Daarnaast was de combinatie van de Pabo en ALO een mooie samenstelling van vakken. Wat je leert bij de ALO kon je ook weer toepassen bij de Pabo en andersom. Ook werd er door docenten naar ons geluisterd als we tips hadden over de opzet van de opleiding”.

afstudeerders Katoo Koenen, Marit Surenbroek en Milou Wouters

Persoonlijk onderwijs voor een dubbele bevoegdheid

Ook Pam Lippmann (zie foto) en Bas Giebels zijn naast de leuke studenten te spreken over de opleiding en de docenten: 
“Je bent een hechte klas waar je al die jaren mee samen zit. Door deze opleiding konden we al gaan werken en de ALO afronden. De perfecte combinatie. De lijntjes met de docenten waren kort. Je mocht altijd een ‘appje sturen. Het hele persoonlijke onderwijs vinden we een dik vet pluspunt. Verder is het ook heel fijn dat je ook echt als docent met een dubbele bevoegdheid wordt gezien. Je bent leraar in de klas, maar je wordt dan bijvoorbeeld later gevraagd of je ook nog kleutergym kan geven”.
uitreiking diploma Pam Lippmann

Gefeliciteerd!

De Academie Educatie is blij 10 nieuwe goed opgeleide leraren het werkveld in te kunnen sturen met hun diploma voor dit mooie bi-diplomeringstraject. Wij willen alle afgestudeerden van harte feliciteren met het behalen van dit diploma!
 
Geïnteresseerd? 
Lijkt de Pabo-ALO jou ook een leuke en interessante opleiding? Kijk eens op de pagina van de HAN Pabo-ALO. Benieuwd naar andere lerarenopleidingen? Bekijk onze opleidingen eens op de pagina van de Academie Educatie of volg ons op Instagram, LinkedIn en Facebook
08b321f0-5975-11ee-b33b-024215b4a989 Milou Wouters met haar diploma op de eerste Pabo-ALO uitreiking 14 sept 2023