Student HAN Industrieel Product Ontwerpen wint Cleantech Battle 2023

Bart Wegh, student HAN Industrieel Product Ontwerpen (IPO), heeft op vrijdag 16 juni met z'n circulaire biobased vleermuiskast de 1e prijs gewonnen in de Cleantech Battle 2023. Hij won een mooi geldbedrag: een stimuleringscheque ter waarde van € 750,- !

304d021e-0d01-11ee-880f-02565807075b Bart Wegh, student Industrieel Product Ontwerpen (IPO) aan de HAN, neemt de eerste prijs van de Cleantech Battle 2023 in ontvangst, een cheque t.w.v. 750 euro voor zijn biobased vleermuiskast ontwerp.
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

IPO-student Bart Wegh neemt de 1e prijs van de Cleantech Battle  in ontvangst: een cheque t.w.v. 750 euro voor zijn circulaire biobased vleermuiskast ontwerp. Naast hem staat Nina Dorigo, business developer Regio Stedendriehoek. Foto: Hans Schreuder
IPO-student Bart Wegh neemt de 1e prijs van de Cleantech Battle in ontvangst: een cheque t.w.v. € 750 voor zijn circulaire biobased vleermuiskast. Naast hem staat Nina Dorigo, business developer Regio Stedendriehoek. Foto: Hans Schreuder

3D-printbaar biobased materiaal

De vleermuiskast van Bart Wegh is ontwikkeld in opdracht van Omlab. Dit bedrijf wil de markt van faunavoorzieningen betreden en zocht naar een derde faunavoorziening, naast hun boerenzwaluwnest en huiszwaluwnest.

Bart: "Een groot deel van dit afstudeerproject ben ik bezig geweest om ervoor te zorgen dat dit materiaal 3D-printbaar wordt. Het is gemaakt van biobased en composteerbaar materiaal van riool- en waterzuiveringreststoffen. Daarnaast zit er veel denkwerk in de vorm en de verschillende compartimenten voor de vleermuizen. De vleermuiskast kwam tot stand in nauwe samenwerking met ecologen en vleermuizenexperts. Er is hierdoor een groot iteratief proces ontstaan waarbij ideeën, uitwerking en feedback elkaar afwisselden. Ik ben heel blij dat mijn project nu is bekroond met de 1e prijs in de Cleantech Battle!"

Bart Wegh laat zien hoe je biobased en composteerbaar materiaal van riool- en waterzuiveringreststoffen kunt toepassen om ervoor te zorgen dat dit materiaal 3D-printbaar wordt
Bart Wegh laat zien hoe je biobased en composteerbaar materiaal van riool- en waterzuiveringreststoffen kunt toepassen om ervoor te zorgen dat dit materiaal 3D-printbaar wordt. Foto: Bart Wegh

Duurzame en circulaire oplossingen

In deze 10e editie van de Cleantech Battle pitchten studenten(teams) van de hbo's HAN, Saxion, Windesheim en Yuverta mbo hun eigen bedachte duurzame en circulaire oplossingen:

  • De circulaire, biobased vleermuiskast van IPO-student Bart Wegh (1e prijs)
  • Een veldtestkit, die inzicht geeft in bodemgezondheid. Door Hester Stolk student Natuur en Milieu aan mbo Yuverta in Velp (2e prijs)
  • De Aquabooster, een apparaat die op een duurzame manier herbruikbare producten - zoals drinkflesjes - schoonmaakt. Door Faik Durmus, Saxion-student Chemische Technologie & Technische Bedrijfskunde (3e prijs)
  • Een multifunctionele, modulaire fiets in Afrika. Door Robin Buijs, Rinke van Hoppe, Jim Bloks, Jelle Bruns (ook IPO-studenten van de HAN) samen met Thijs van Uffelen, Sebastiaan van Gils en Alex Harper (studenten HAN Werktuigbouwkunde). Voor hen een eervolle vermelding!
  • Een apparaat die herbruikbare producten duurzaam schoonmaakt. Door Windesheim-studenten Jarnick Bekedam en Jordi Keizer (beiden Civiele Techniek)
  • Energy4Business door Tim Lensink, Saxion-student Bedrijfskunde
Project met multifunctionele, modulaire fiets in Afrika door HAN-studenten Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. Foto: Femmy van den Elsaker
Project met multifunctionele, modulaire fiets in Afrika door HAN-studenten Industrieel Product Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. Foto: Femmy van den Elsaker

Modulaire fiets in Afrika

Het project met de multifunctionele, modulaire fiets in Afrika door studenten IPO en Werktuigbouwkunde van de HAN dat ook meedeed in de strijd om de Cleantech Battle, is een opdracht geweest vanuit stichting Cycling out of Poverty (CooP) Africa. De stichting zet zich in om de mobiliteit en levensonderhoud te verbeteren van mensen in Afrika.

De opdracht voor de studenten was om een fiets of toevoeging aan een fiets te ontwerpen en maken voor mensen die verse producten (met name vis) van de bron naar een markt brengen. De focus in dit project lag op vrouwen uit Oeganda. De studenten hebben zelf geld bij elkaar moeten verzamelen voor het prototype. Dit komt doordat ze het project in opdracht van een stichting hebben gedaan.

Rinke van Hoppe, HAN-student Industrieel Product Ontwerpen, geeft uitleg over de modulaire fiets in Afrika aan ondernemers tijdens Cleantech Battle 2023. Foto: Femmy van den Elsaker
Rinke van Hoppe, HAN-student Industrieel Product Ontwerpen, geeft uitleg over de modulaire fiets in Afrika aan ondernemers tijdens Cleantech Battle 2023. Foto: Femmy van den Elsaker

Pitchen voor ondernemers uit de regio

Afgelopen maanden werkten alle deelnemende studenten binnen hun opleiding aan een onderzoek of studieopdracht rondom duurzaamheid, circulariteit en schone technologie. Tijdens de Cleantech Battle op vrijdag 16 juni pakten zij de kans om hun idee te pitchen voor ondernemers uit de regio.

De ondernemers hebben hun kennis, lessons learned en netwerk volop ingezet in om de studenten een stap verder te helpen. Zij kozen bovendien de winnaars, die naar huis zijn gegaan met mooie gesponsorde geldbedragen van Kiwa: € 750,- (1e prijs), € 500,- (2e prijs) of  € 250,- (3e prijs).

Winnaars van de Cleantech Battle 2023: HAN IPO-student Bart Wegh (1e prijs), Hester Stolk student Natuur en Milieu aan mbo Yuverta in Velp (2e prijs) en Faik Durmus, Saxion-student Chemische Technologie & Technische Bedrijfskunde (3e prijs). Foto: Femmy van den Elsaker
Winnaars van de Cleantech Battle 2023: HAN IPO-student Bart Wegh (1e prijs), Hester Stolk student Natuur en Milieu aan mbo Yuverta in Velp (2e prijs) en Faik Durmus, Saxion-student Chemische Technologie & Technische Bedrijfskunde (3e prijs). Foto: Femmy van den Elsaker

TECHFestival

De Cleantech Battle vond plaats tijdens het TECHFestival in Kantine Gasfabriek in Deventer. Dit keer in de vorm van een walking lunch. Studenten en ondernemers hebben elkaar ontmoet onder begeleiding van Bela Evers, Atlantisch roeister en startup coach, en Nina Dorigo, business developer Regio Stedendriehoek. Na de pitchrondes deelde Bela haar inspirerende verhaal ‘Durf en lef’. Daarna volgde de bekendmaking van de winnaars.

Initiatiefnemer Martin Snijder: "Mooi om de wisselwerking en het enthousiasme te zien tussen de ondernemers en de studenten. Ondernemende studenten een podium aanbieden, met de mogelijkheid hun idee verder te brengen, dat is de kracht van de Cleantech Battle."

De Cleantech Battle 2023 is georganiseerd door Platform Techniek Stedendriehoek en is mede mogelijk gemaakt door Regio Stedendriehoek, Nefit Bosch Thermotechniek BV, Croonwolter&dros en Kiwa.

Bron: Cleantech Regio