“Op naar de 1000 brieven” Amnesty Write for Rights op de HAN

31016 Student schrijvend met pen

“Op naar de 1000 brieven”, zegt initiator John Visser vol enthousiasme. HAN-studenten en medewerkers schreven een oproep om een einde te maken aan onrecht. Geadresseerden? Koningen, ministers en presidenten. Write for Rights van Amnesty International vond plaats van 6 tot 9 december op de HAN.

Op de Kapittelweg 33 is hard gewerkt. Er moet een einde komen aan het onrecht dat nog veel te veel mensen wordt aangedaan. Dit jaar schrijven deelnemers voor onder andere Cecillia, Joanah en Netsai uit Zimbabwe. Zij werden gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt nadat ze in 2020 deel hadden genomen aan een demonstratie tegen de regering. Op dit moment loopt er nog een rechtszaak tegen hen. Ook wordt er geschreven voor de vrijlating van Vahid Afkari uit Iran. Hij demonstreerde, op een vreedzame manier, tegen ongelijkheid en onderdrukking. Dat accepteerde de autoriteiten niet en hij werd veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen.  

Passend bij ons doel

John Visser, HAN-docent Social Work, is iniatiefnemer van de actie op de HAN: “Vanaf mijn 15e ben ik bezig met Amnesty. De situatie rondom Nelson Mandela motiveerde me. Toen mijn moeder vroeg ‘waarom?’ zei ik; ‘Mam,  apartheid is een Nederlands woord. Daar moet ik iets mee.’" Nu organiseert hij al vele jaren de Write for Rights actie op de HAN.  

Ook docent Gertrude Kuyvenhoven sluit zich bij de briefactie aan: "Deze actie past heel goed bij het eerste strategische doel van de HAN: Studenten opleiden tot wereldburgers die maatschappelijke impact hebben. Het is mooi om te zien hoe studenten en docenten tijdens het schrijven het gesprek met elkaar aangaan. Op deze manier staan we stil bij onrecht in de wereld en dragen we bij aan rechtvaardigheid." 

Deze actie past goed bij het eerste strategische doel van de HAN: studenten ontwikkelen zich tot maatschappelijk betrokken wereldburgers."

Vierdaagse

Dit jaar breiden zes Social Work studenten van het Social Change project op de HAN de briefactie nog verder uit. In totaal schreven HAN-studenten, docenten en medewerkers 4 dagen lang talloze brieven en kaarten. Student Saadet Yegül loopt stage bij Amnesty International dus zij zette zich vanzelfsprekend voor deze actie in. De studenten nodigden ook academiemanager Charlotte Brand, fractievoorzitter Partij van de Dieren Frank de Gram en de voorzitter CvB Rob Verhofstad uit om nog meer aandacht voor de actie te vragen. Rob: “Alles wat er in de wereld gebeurt, gebeurt ook hier. En ook aan de HAN. Ik kan niet garanderen, dat dat niet gebeurt. Maar we doen ons best om het tegen te gaan.”

1000 gehaald!

In totaal schreven studenten en medewerkers 987 brieven en werden 217 kaartjes getekend en geschreven. "Daarmee hebben we de 1000 dus gehaald! Dank aan iedereen die heeft geschreven. Ik ben heel blij dat er zoveel brieven zijn geschreven en ik hoop dat de mensen van 2022 worden vrijgelaten", geeft Sadaat  aan. 

Meer over de achtergrond van de actie en het effect van de brieven is te lezen op de website van Amnesty. Kijk op amnesty.nl/write-for-rights.

Minor Global Health

Gertrude en John zijn coördinator van de Interacademiale Minor Global Health en Community Development. In het kort houdt deze minor in dat studenten 10 weken een gezondheids- of welzijnsproject voorbereiden. Dit project voeren ze vervolgens gedurende 10 weken uit in het buitenland. Het is een Engelstalige Minor waarbij 'Community' werk en de 'Sustainable Development Goals (SDG’s) centraal staan. Activiteiten voor Amnesty International passen goed bij deze minor. 

115153 Social work International studenten rond wereldbol horizontaal
draw-cta-title