Nominatie Logopedie Innovatieprijs 2022

Nina van Anen, Kim Aan de Brugh, Manon van Craaikamp en Pien van Dijck zijn genomineerd voor de Logopedie Innovatieprijs 2022. Ze ontwikkelden in hun laatste jaar de hoortraining ‘Spraakverstaan in muziek’ voor mensen die afhankelijk zijn van een hoorimplantaat op hun schedel.

Nina van Anen, Manon van Craaikamp, Kim Aan de Brugh en Pien van Dijck

“Als je afhankelijk bent van zo’n cochleair implantaat (CI) moet je opnieuw leren luisteren en wennen aan geluiden om je heen. Spraakverstaan is natuurlijk het belangrijkste, maar voor veel mensen speelt muziek ook een voorname rol in het dagelijks leven,” weet Pien dankzij de gesprekken die ze voerde met logopedisten, audiologen en patiënten van het Radboudumc.

Bundel van oefeningen

De genomineerde studenten hebben deze 2 componenten geïntegreerd in een hoortraining, genaamd 'Spraakverstaan in muziek'. De training bestaat uit een bundel van oefeningen die je op hun zelfgemaakte website vindt. Kim vertelt: “De gebruiker kiest zelf wat deze wil horen. Bijvoorbeeld alleen een vrouwenstem met een pianomuziek of een mannenstem met een gitaar en een drum.” 

Positieve reacties

De oefeningen bestaan uit herkenbare Nederlandstalige muziek. Om de muziekrechten te omzeilen hebben de meiden voor hun hoortraining de liedjes zelf ingezongen onder begeleiding van Carbon Castle, de band waar Pien in zit.
Er is al een hoortraining in het Radboudumc, maar dat is enkel gericht op spraakverstaan, muziek is daar niet in meegenomen. “Van CI-dragers kregen we vaak te horen dat muziek robotachtig klinkt of heel monotoon. Of ze konden de muziek helemaal niet verstaan of horen. Het Radboudumc vroeg om ons om iets met muziek te doen,” denkt Pien terug. Inmiddels wordt de hoortraining getest in het Radboudumc en de reacties zijn positief.

CI-implantaat bij een meisje

Elkaar blijven zien

Nina, Kim, Manon en Pien zijn inmiddels afgestudeerd en het werkende leven ingestapt. Of ze nu wel of niet de innovatieprijs van de Logopedie innovatieprijs 2022 winnen, ze laten dit project niet los. Dankzij hun afstudeerproject zijn ze goed bevriend geraakt en is dit project een extra reden om elkaar te blijven zien.

Stemmen

Meld je aan voor het online jaarcongres van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) van 25 november a.s. Dat geeft je de mogelijkheid om te stemmen op de Sim-hoortraining.